Lupus (Kelebek) Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Vücudun bağışıklık sistemini etkileyen Lupus, kelebek hastalığı olarak da bilinir. Yüzde kelebek şeklinde döküntüler oluştuğundan dolayı bu isim verilmiştir. Çoklu organa etki eden romatizma kökenlidir. Hasta olan kişilerde bağışıklık sistemi düzgün çalışmayarak insanın kendi hücrelerini yabancı, zararlı bir madde olarak algılamasına neden olur. Peki Lupus hastalığı için hangi bölüme gidilmelidir? İşte detaylar...

En çok 15 ile 45 yaşları arasında bulunan ve doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen Lupus hastalığının tedavisi zorludur. Hastaların yaşam şekillerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Lupus hastalarının düzenli beslenmesi, sigara kullanmaması, güneşten uzak durması, aşırı stresten kaçınmaları, hastalıklara karşı önlem almaları gerekmektedir. Şimdi, Lupus hastalığı ve belirtileri hakkında merak edilenleri derlediğimiz haberimiz bir göz atalım...

Lupus Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Lupus hastalığı kronik ve ilerleyici bir hastalıktır. Çoklu organa etki eden romatizma kökenlidir. Deri, eklemler ve böbrekler en çok etkilenen yerlerdir. Erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görülebilir. Nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Stres, genetik yatkınlık, çevresel faktörler, ultraviyole ışınlar, bazı ilaçlar ve enfeksiyonlar bu hastalığı tetikleyebilir. Kadınlarda sık görülmesinin nedeni ise östrojen hormonların bu hastalığı arttırdığı içindir. 15-45 yaş arası daha sık görülen yaş grubudur.

Lupus hastalığının belirtileri bazılarında yavaş yavaş kendini gösterir. Bazı ise aniden kendini belli eder. Genellikle eklem ağrıları ile başlamaktadır. Belirtileri ise şunlardır:

  • Özellikle burunda ve yanakta cilt değişiklikleri ve döküntü

  • Saçlarda dökülmeler oluşur ve dökülen yerlerde saç geri çıkmaz

  • Soğuk havalarda parmak uçlarında renk değişimleri

  • Eklem ve kaslarda ağrılı iltihaplanma

  • Epilepsi, migren ve inme

  • Zatürre

  • Karaciğer, lenf nodları ve dalakta büyüme

  • Kalp zarı iltihaplanması

  • İdrarda kan

  • Vücutta iltihaba bağlı ısı artışı ve şişme

Lupus hastalığı Diskoid Lupus Eritematosuz ve Sistematik Lupus Eritamatosuz olmak üzere iki türü vardır. Diskoid Lupus Eritematosuz hafif seyreder. İç organları etkilemez. Güneş ışığına maruz kalınmaması, sıtma ilaçlarının alınması önerilir. Sistematik Lupus Eritamatosuz hastalığı ise oldukça ciddidir. Tüm vücudu etkileyebilir, organlara zarar verebilir. Döküntüler, lezyonlar meydana getirilir.

Lupus hastalığına ise dahiliye, romatoloji, çocuk romatoloji bölümü ilgilenmektedir. Bu hastalıkta kan testi, antinükleer antikor testi, böbrek ve akciğer grafisi yapılabilmektedir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Lupus Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Bağışıklık Sistemini Etkileyen Lupus Hastalığı Ölümcül müdür?
Kelebek Hastalığı (Lupus) Nedir, Neden olur, Belirtileri Nelerdir? Kelebek Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Popüler İçerikler

Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor
Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu