Londra'nın Göz Bebeği Big Ben Hakkında Daha Önce Muhtemelen Hiç Duymadığınız Enteresan Bilgiler

1. Big Ben'in gerçek kimliği

Big Ben genellikle Westminster Sarayı'ndaki saat kulesini ifade eder, ancak aslında Elizabeth Kulesi'ndeki en büyük çanın takma adıdır. Kulenin adı 2012 yılında Kraliçe 2. Elizabeth'in elmas jübilesi onuruna Saat Kulesi'nden Elizabeth Kulesi'ne değiştirilmiştir.

2. İsimlendirme teorileri

Big Ben isminin gerçek kökeni belirsizdir. Adını Parlamento Binası'nın yeniden inşasını yöneten milletvekili Benjamin Hall'dan ya da o dönemde milletvekilleri arasında popüler olan ağır sıklet boksörü Benjamin Caunt'tan almış olabilir.

3. Kulenin özellikleri

Elizabeth Kulesi'nin çan kulesine 334, fenerine ise 399 basamakla çıkılmaktadır. Her bir saat kadranının çapı 7 metre olup, yelkovan 4,2 metre ve akrep 2,7 metre uzunluğundadır. Ana çan 13,7 ton ağırlığında ve 2,7 metre çapındadır.

4. Hapishane odası

Kulenin 114 basamak yukarısında bulunan hapishane odası, davranış kurallarını ihlal eden milletvekillerinin hapsedilmesi için kullanılmış ve son olarak 1880 yılında milletvekili Charles Bradlaugh için kullanılmıştır.

5. Zildeki çatlak

Ana çan 1859'da kurulduktan iki ay sonra aşırı büyük çekiç nedeniyle çatlamıştır. Bu olaydan sonra daha hafif bir çekiç takıldı ve çan döndürülerek çekicin artık çatlak bölüme vurmaması sağlandı.

6. Orijinal çan

Warners of Norton tarafından üretilen orijinal çan test sırasında kırıldı. Sonrasında Whitechapel Bell Foundry'de 13,5 tonluk mevcut çana dönüştürülmüş ve daha sonra monte edilmiştir.

7. Doğruluk kontrolü

Yapıldığı dönemde bu saat dünyanın en doğru saatiydi. Saat mekanizmasındaki bazı bakır para ağırlıkları sayesinde doğruluğu korunmaktadır. Bir kuruşun çıkarılması ya da eklenmesi saatin doğruluğunu günde saniyenin beşte ikisi kadar değiştirmektedir.

Kullanılan madeni paralardan üçü 2012 Londra Olimpiyatları için değiştirilmiştir.

8. Twitter varlığı

Big Ben'in saat başı bong sayısını tweetleyen @big_ben_clock adlı kendi Twitter hesabı var. Hesabın basit amacına rağmen 485.000 takipçisi var.

9. Büyük saatin bekçisi

Büyük Saat'in şu anki bekçisi Steve Jaggs'dir. Kendisi Big Ben'in ve Westminster Sarayı'ndaki tüm saatlerin, iki yılda bir yapılan saat değişimleri de dahil olmak üzere, bakımını denetlemektedir.

10. Tarihteki sessiz anları

Big Ben, 2013 yılında Margaret Thatcher'ın cenaze töreni, 1941 yılında bir tamircinin saatin içine çekiç düşürmesi ve 1949 yılında sığırcık kuşlarının yelkovanın üzerine tüneyerek zamanın gecikmesine neden olmaları da dahil olmak üzere birçok kez susturulmuştur.

İlginizi çekebilir 👇

Kitap Okuma Aşkınızı Körükleyecek Dünyanın En Görkemli Kütüphaneleri
İklim Krizinin Acı Sonucu: Sular Altında Kalacak Panama, Gardi Sugdub Adası Tahliye Ediliyor
Bilim İnsanları Şaşkın: Dünya'nın İç Çekirdeğinin Yavaşladığı Kanıtlandı

Popüler İçerikler

İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan Kayseri'deki Olaylara İlişkin Açıklama: "Yabancı Düşmanlığına Müsade Etmeyiz"
Sosyal Medyada Yayılan Tesettür Videosunda Verilen Mesajlara Tepki Yağdı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Duyurdu: Suriyelilere Yönelik Provokatif Olaylarda 474 Gözaltı Yapıldı
YORUMLAR
29.06.2024

Çok güzel.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ