Londra Bilim Merkezi Müzesi'nde Sergilenen Tıp Tarihinin Korkutucu 20 Fotoğrafı

Londra Bilim Merkezi Müzesi'nde sergilenen bu aletler ve kullanım amaçları insanın tüylerini diken diken ediyor. Gelin tıpın ilerlemesine birlikte sevinelim.

1. Eter ile yapılan ilk cerrahi operasyon (1855)

Eter ile yapılan bu ameliyat incelenerek tıpta büyük buluş olarak nitelendirilmiştir ve eter kullanılmaya başlanmıştır. 

Bu noktadan sonra anestezi geliştirilmiş ve tıp tarihinin en büyük buluşu olarak kabul edilmiştir.

2. Çocuk felci tedavisi (1937)

Çocuk felcine neden olan virüs bazı hastalarda beyin sapına yerleşerek buradaki solunum merkezini felç ediyor ve hastayı nefes alamaz hale getiriyordu. Buna engel olmak için yapılan bu ekmek fırını benzeri alet mekanik bir akciğer olup, çocukların nefes alıp vermesine yardımcı olmaya çalışsa da bu makinede aylarca yaşayan çocukların hemen hepsi hayatını kaybetmiştir. 

Günümüzde Polio aşısı, yapıldığı insanların hemen hepsini hastalıktan korumaktadır. Koruma oranı %90'ın üzerindedir. Ayrıca Doktor ve biyolog Jonas Salk bu aşıyı bulup hiç bir patent ve ücret talep etmeden dünya çocuklarına armağan etmiştir. Teşekürler Koca Yürekli Salk.

3. Diş çekme pensesi

Günümüzdeki penselerin çeşitleri fazla ve daha kibar bir görünüme sahiptir. Diş çekiminde kullanılan ağız içi kamerası tedaviyi daha da kolaylaştırmaktadır.

4. Skolyoz tedavisi

Skolyoz omurganın S harfine benzer şekilde olmasıdır. Fotoğraftaki doktor hastayı uzun süre askıda tutarak omuzlardan laet yardımıyla baskı altında tutarak tedavi etmeye çalışıyor. Günümüzde skolyoz ameliyatla veya fizik tedaviyle düzeltiliyor.

5. Raşitizm (1925)

Çoğunlukla D vitamini eksikliğine bağlı olan, genellikle 6-18 aylık çocuklarda görülen kemik hastalığıdır. 

Kemik oluşumunun tam olmaması nedeniyle tedavisi geciktirilmiş, ihmal edilmiş hastalarda uzun kemiklerde şekil bozukluğu olur. Günümüzde D vitamini takviyesiyle tedavisi yapılmaktadır. Fakat geçmiş zamanda, tedavi sadece bir solaryum aletiyle yapılmaktaydı. Bunun için iltica edenlerin çocuklarını veya yetim kalan çocuklar bu deneylerde kullanılıyordu.

6. Cerrah testeresi

Baş ağrısına çare bulmak isteyen doktorlar cerrah testeresi denilen aletle hastanın kafa tasına delik açma yöntemini kullanıyorlardı. Günümüzde baş ağrısı için bir çok ilaç tedavisi ve acısız yöntemler uygulanmaktadır.

7. Plastik cerrahi

Adının hakkını veren bir uygulama... 

Fotoğraftaki ürpertici maskeler yüzdeki yaralanmaları gizlemesi için kullanılıyordu. Günümüzde bazen ihtiyaçtan bazen de güzelleşmek için insanlar plastik cerrahine başvuruyor.

8. Tekerlekli sandalye (1878)

Dr. Clark'ın bel kemiği makinesi. 

Belinde rahatsızlığı olan hastaların, birkaç saat bile olsa yürüyebilmesine yardımcı olabilmesi için piyasaya sürüldü. Aslında bu ürkütücü aletin etrafındaki çerçeve çok ağırdı ve sağlam bir insan bile güçlükle santimetreleri gidebiliyordu.Günümüzde ise hafif, manuel, şarjlı hatta bilgisayarlı olmak üzere bir çok özellikleri bulunmaktadır.

9. Fizyoterapi cihazı (1920)

Walter Reed fizyoterapi deposu.

Fizyoterapi: Yaralanma, hastalık, travma ya da yaşlılık gibi nedenlerle eksilme gösteren fonksiyonel hareketleri geri kazandırma amaçlı yapılan, elektrik akımı, sıcak ya da soğuk uygulaması, egzersizler ya da çeşitli dalgalarla hastaların tedavisine verilen isimdir.

10. Eroin ve kokain ile yapılan öksürük şurubu

Bağımlılık yapıcı özelliği keşfedilmeden önce, eroin ve kokain ağrı kesici olarak kullanılıyordu. Üretici olan Bayer bu maddelerin bağımlılık yapıcı özelliğini bulmadan önce bir kaç yıl boyunca bu 2 madde öksürük şurubu olarak kullanıldı.

11. Doğum sandalyesi (1800)

12. Ameliyat bıçakları

Görüntüsü bile korkunç. Günümüzde neşterler, bistüriler ve laser bistüriller, makaslar, klempler gibi bir çok alet kullanılmaktadır.

13. Veba doktorlarının karantina kıyafetleri (1800)

Korkunç görünüme sahip veba doktorları veba salgınını tedavi etmesi için çağrılırdı. O zamanlarda hastalığın koklama yolu ile yayıldığını düşünen bu doktorlar kendilerini korumak için içi çiçeklerle dolu bir gagaya sahip tüyler ürpertici maskeler giyerlerdi. 

Bu doktorlar tedavi olarak hastayı kırbaçlama (ya da azarlama) yöntemini kullanıyorlardı çünkü veba 'Tanrı'nın cezalandırması' olarak görülüyordu. Ayrıca tedavi süresince kanı temizlemesi için sülük kullanılıyordu.

14. Kendi apandisit ameliyatını kendi yapan Sovyet doktor (1961)

Leonid Rogozov, kendi söküğünü dikemeyen terzilere cevap niteliğinde bir hareket ile kendi apandisit ameliyatını 30 Nisan 1961 kendi yapan bir Sovyet doktor

Bir insanın başına gelebilecek en büyük ağrılardan biri olan apandisit ağrısını kendisini ameliyat ederek çözmüş ve tarihe geçmiştir.

15. Kadınların kullandığı korseler

Daha ince bir vücuda sahip olmak için kullandıkları korseler kaburgaları sıkıştırarak ölümlere yol açıyordu. Kadınlar kendi elleriyle kendilerine eziyet etmeye alışmışlar yüz yıllardır.

16. Hemoroid (Basur) kıskacı

Hemoroid ameliyatlarında kullanılıyordu.

17. Kurşun pusulası (1915)

Vücutta bulanan merminin yerini belirlemek için kullanılıyordu.

18. Kafatası testeresi

Zincirli bir düzeneğe sahip bu testere beyin ameliyatlarında kullanılıyordu.

19. Litotomi (taş çıkarma) koltuk değneği

Böbrek taşlarının kırılmasında kullanılan yöntem belki de serginin en korkunç parçası. Anestezi kullanılmadan uygulanan yöntem, hastayı adeta tavuk gibi ayak bileklerini kulaklarına kadar bağlayarak yatırıp, cerrahın, hastanın bacaklarının arasından taşı çıkarmasından oluşuyordu.

20. Utica beşiği

Genellikle akıl hastanelerinde kullanılıyordu. Bu beşik hastaların yürümesini, oturmasını ve hareket etmesini engelliyordu. 20. yüzyılda, bu acımasız kafesler ortadan kaldırıldı ve yerine sınırlamalar, deli gömleği ve yastıklı odalar geldi.

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler