Litresi 10 Milyon Dolar! Türkiye'de Üretilen Dünyanın En Pahalı Sıvısı

Dünyanın en pahalı ve nadir bulunan sıvısı olan akrep zehrinin bir litresi yaklaşık 10 milyon dolar gibi dudak uçuklatan bir fiyata satılıyor. Üretimi ayrıca Türkiye'de de yapılan bu akrep sıvısının neden bu kadar pahalı olduğunu öğrenmek için buyurun içeriğimize geçelim...👇

Dünyanın en zehirli hayvanları arasında gösterilen ve zehrinin litre fiyatı yaklaşık 10 milyon dolar olduğu öğrenilen kara akrep ile tanışın!

Kara akreplerin alım satımı yasak ancak bazı insanlar yasal olmayan yollardan bu ticareti yapmaya devam ediyor...

Zehri altından değerli olan kara akrebin yetiştirilip zehrinin çıkarılması ise başlı başınca bir iş.

Ancak yüksek gelirinden dolayı bu zehrin ticareti epey popüler olmaya başladı. Peki ya nedir bu kara akrep zehri?

Türkiye'de 20 bine yakın canlı akrep ve birçok çalışanı olan bir akrep çiftliği var.

Bir akrepten zehrini almak adına küçük damlalar elde etmek için yavaş ve çok sistematik bir şekilde çalışılması gerekir. Zehri akıtmak için akrebi lastik maşaların arasına sokup savunma mekanizması çalıştırılır. Bu işe özgün kutular, akrebe zarar vermeyen ancak zehir salmasına neden olan hafif bir elektrik yükü vermek için kullanılır.

Zehir, tipik olarak sinirlerin harekete geçmesini sağlayan iyon kanallarını bloke eden nörotoksinler  ile yüklenir. Şu anda piyasada tam olarak aynı etkiyi gösteren ilaçların bir listesi var, bu yüzden akrep zehri çok değerli.

Zehir ayrıca son derece pahalı olan ve çabuk bozulan antivenom yapımında da kullanılır.

Her akrep günde 2 miligram zehir üretir ve bu tür çiftlikler günde sadece 2 gram toplar.

Zehir, son zamanlarda kozmetik ve ağrı kesici ilaç yapımında kullanılıyor. Zehir toplandıktan sonra genellikle dondurulur veya toz haline getirilir, ardından ticareti yapılır.

Ancak dünyanın en pahalı sıvıları denildiğinde sadece akrep zehri aklınıza gelmesin... At menisi de en pahalı sıvılar arasında.

Son derece rekabetçi ve kârlı binicilik sporları sektörünün yıldız aygırları olarak, at meni dünyadaki en pahalı sıvılardan biridir. 2015 yılında kısrak sahipleri, ünlü Triple Crown kazananı American Pharoah ile bir çiftleşme seansı için yaklaşık 3.7 milyon Türk lirası ödedi.

Modern at yetiştiriciliğinde, küçük tüplerde dondurulan ve ileride kullanılmak üzere saklanan yüksek kaliteli at menisi ile suni tohumlama da yaygındır.

Bir başka değerli sıvı ise at nalı yengecinden elde ediliyor.

At nalı yengecinin kanı, içerisindeki bakırın varlığından dolayı ilginç bir mavi tonundadır. Ancak bu mavi sıvıyı bu kadar önemli kılan, Atlantik at nalı yengeçlerinde bulunan ve limulus amebosit lizat (LAL) adı verilen bir sıvıdır. LAL, 1970'lerde ilaç endüstrisine sunulduğunda, araştırmacılara ilaçlardaki mikropları ve kirleticileri test etmek için yeni bir araç sundu. Bu, aşı araştırmalarında hâlâ çok önemli bir aşamadır ve aşı testinin en önemli parçalarından biri olarak biliniyor.

Dünyanın dört bir yanındaki at nalı yengeçleri, at nalı yengeci kanı için artan talep ve aşırı hasat teknikleri nedeniyle şu anda hayatta kalma konusunda büyük zorluklarla karşı karşıya.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

'Timsah Gözyaşları' Teriminin Ardındaki Gerçeği Öğrenince Bi' Miktar Şaşırabilirsiniz!
Antik Mısır'ın En Genç Firavunu Tutankhamun'un Gizemlerle Dolu Mezarından Çıkarılan 15 Hazine
Göz Alıcı Rengi ve Bitmek Bilmeyen Yararlarıyla Dünyanın En Kıymetli Baharatı Safran Neden Bu Kadar Pahalıdır?

Popüler İçerikler

İtiraf Etti: Avrupa Yakası'ndaki Şahika'nın 6 Lahmacun Takıntısı Gerçekmiş!
Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!
Narin Güran Davasında Anne Yüksel Güran İfade Verdi: "Namusuma Leke Sürdüler, Beni Burada Asın"
YORUMLAR
26.01.2023

Akrep zehri olmazsa ,at menisi var, o da tutmazsa artik at nalı yengeci tutabilir. Bu ne sacma icerik ulan. :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ