Lise Yerleştirmelerinde Nakil Dönemi Başladı: Tercih Sayısı 5’e Çıkarıldı

Geçtiğimiz günlerde açıklanan LGS tercih sonuçları büyük bir hayal kırıklığı yaratmış, tartışmalara neden olmuştu. 91 bin 687 öğrencinin herhangi bir liseye yerleşemediği tercih sonuçlarının ardından MEB nakil kılavuzunu yayımladı ve nakil başvuruları bugün başladı. Öğrencilerin istemedikleri okullara yerleşmelerine neden olan, farklı okul türü seçme gibi bazı kriterler bu kılavuzda kaldırıldı. Nakillerde en fazla 3 okul olan tercih sayısı da 5’e çıkarıldı.

LGS tercih sonuçlarınında yüksek puan alan ve yüksek ortalamaya sahip olan binlerce öğrenci yerleşememişti.

LGS Sonuçlarında Büyük Hayal Kırıklığı: %5'lik Dilime Girenler ve 97 Ortalaması Olanlar Yerleşemedi

Tartışmalara neden olan sonuçların ardından bazı MEB yetkileri görevden alınmıştı.

MEB'i Karıştıran İddia: Binlerce Öğrenci Algoritma Son Anda Değiştirildiği İçin mi Açıkta Kaldı?

Bakanlık dün yayımladığı ‘Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu’yla sorunlara çözüm bulmaya çalıştı.

Hürriyet gazetesinden Esra Ülkar'ın haberine göre, nakil tercihlerinde öğrencilere, yerel yerleştirme ve merkezi sınavla alan okullar olmak üzere 3’er okul tercih hakkı verilmişti. Ancak bazı eğitimciler ve veliler bu sayıyı yetersiz bulmuştu. Yapılan düzenlenmeyle tercih sayısı 3’ten 5’e çıkarıldı.

Öğrenciler ilki kayıt alanından olmak üzere farklı bölgelerden okul tercih edebiliyor.

Yeni sistemde en çok tartışılan konulardan biri de ‘kayıt alanı’nda istediği okul türü az olan öğrencilerin komşu bölgeden okul seçebilmek için istemediği okul türünü de tercih listelerine yazmak zorunda kalmasıydı. Öğrencinin, ‘kayıt alanı’ndan en az 3 okul yazma zorunluluğu vardı. Kayıt alanında bir Anadolu lisesi bulunan öğrenci, komşu kayıt alanından tercih yapabilmek için meslek ya da imam hatip lisesi yazmak zorunda kalıyordu.

Yayımlanan kılavuza göre yerleşemeyenler, ilki kayıt alanından olmak kaydıyla en fazla 5 okul tercih edebilecek. Tercih yapan öğrencilerin farklı okul türü seçme zorunluluğu olmayacak.

Yerel yerleştirmede eşitlik halinde bakılan kriterler de değişti.

Yerel yerleştirmede eşitlik halinde sırasıyla adres, ortaokullarda bulunuşluk, tercih önceliği, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), devam-devamsızlık gibi kriterlere bakılıyordu. Yeni kılavuzda, ‘ortaokullarda bulunuşluk’ ve ‘tercih önceliği’ kriterine yer verilmedi. 30 Temmuz’da yerleştirme sonuçları açıklandığında bazı öğrencilerin, okullarının ismi değiştiği ya da birleştiği için yeni öğrenci gibi sayıldığı, ‘ortaokullarda bulunuşluk’ kriteri nedeniyle mağdur olduğu ortaya çıkmıştı.

Toplam 4 dönemde yapılacak nakil başvuruları 6-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül’de saat 17.00’ye kadar alınacak.

Sonuçları sırasıyla 13 Ağustos, 19 Ağustos, 3 Eylül ve 8 Eylül’de açıklanacak.

Merkezi sınavla bir okula yerleşenler nakil süresinde tekrar yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okulları tercih etmeyecek.

Her dönemde öğrenciler yerel yerleştirme ve merkezi sınavla alan okullar için en fazla 5’er okul seçebilecek. Tercihler, boş kontenjana bakılmaksızın bir ortaokul müdürlüğüne başvurarak yapılabilecek. Merkezi sınavla bir okula yerleşenler nakil süresinde tekrar yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okulları tercih etmeyecek. Ancak yerleşemeyen öğrencilerin, sınavla öğrenci alan okul grubundan tercihte bulunabilmesi için yerel yerleştirme tercihi yapması zorunlu olacak. Yerleştirmeye esas nakil başvuruları, tercih edilecek okulun boş kontenjanına bakılmaksızın herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğüne yapılabilecek. İşlemler, okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak.

Bir tercihine giren öğrenci önceki yerleştiği okul hakkından vazgeçmiş sayılacak.

'Hatalardan dönülmeye çalışılıyor'

Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu’nda yapılan değişikliler uzmanlar tarafından olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. 'Hatalardan dönülmeye çalışılıyor diyen Talha Doğan, 'Öğrencileri istedikleri okula yerleştirecek bir sistem yavaş yavaş sağlanmaya çalışılıyor. Umarız bu seneki öğrencilerin yaşadıkları sıkıntılar en güzel şekilde giderilir. Yeni bakanın bir eğitimci olduğu, müdahaleleri hızlı bir şekilde yapacağı anlaşıldı. Bu bizim için sevindirici' dedi.

Eğitimci Onur Soğuk ise 'Gelen tepkiler üzerine MEB böyle bir çalışma yapmış. Bakanlık bunları göz önünde bulundurarak okul türü zorunluluğunu kaldırmış. Çünkü öğrenciler imam hatip ya da meslek lisesine gitmek zorunda kalmıştı. 96-97 okul ortalaması olup açıkta kalan öğrenciler vardı. Kamuoyunu rahatlatacak bir çalışma olmuş. Büyük oranda öğrenci lehine bir adım atılmış. Ancak kontenjanlar arttırılmazsa sıkıntı yaşanabilir' ifadelerini kullandı.

Ayrıca bakabilirsiniz👇

Kızı LGS'ye Giren Bir Baba Madde Madde Yeni Sistemi Anlattı: 'Çocuklarımızı El Birliğiyle Bitiriyoruz'

Popüler İçerikler

Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Onedio Anketine Göre 2024 Yılının En İtici 5 Ünlüsü!
YORUMLAR
06.08.2018

Koca bir neslin ahını aldınız. Ne diyeyim ben size?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ