Libya'daki çatışmaların durması için görüşmeler sürerken, Libya Başsavcısı kimliği belirsiz kişilerce kaçırıldı. Ülkede 10 yabancı da kayıp.
İç savaşın sürdüğü Libya'daki kaosa başsavcının kaçırılması da eklendi. Anadolu Ajansı'nın yargı kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Libya Başsavcısı İbrahim Beşiyye, başkent Trablus'taki Adalet Sarayı'ndan çıktığı sırada kimliği henüz belirlenemeyen silahlı kişilerce kaçırıldı. Olayın sorumluluğunu üstlenen olmadı, resmi makamlardan da konuya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.
Beşiyye, Yargıtay tarafından Eylül 2014'te emekliye sevk edilen Başsavcı Abdulkadir Rıdvan'ın yerine atanmıştı.
10 yabancı kayıp
Trablus'ta ise bir petrol sahasına yapılan saldırıda 10 kadar yabancı çalışanın kaybolduğu açıklandı. Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek, rehin alındığı sanılan bu kişiler arasında, bir Çek ve bir Avusturya vatandaşı olduğunu, diğerlerinin Filipinler ve Bangladeş uyruklu olduğunu açıkladı.
Rabat'ta uzlaşma umudu
Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden sonra iki ordu, iki parlamento ve iki hükümetin bulunduğu Libya'da çatışmalara son vermek için Fas'ın başkenti Rabat'ta görüşmeler yapılıyor.
Görüşmelerin ikinci gününün sonunda Trablus'taki Milli Genel Kongre üyesi Salih Mahzum görüşmelerde ilerlemeler sağlandığını söyledi.
Mahzum, 'Anlaşmanın işaretlerini görmeye başladık. Birleşmiş Milletler ile birlikte şimdi yeni bir safhaya geçtik ve anlaşma halinde net yetkilere sahip olacak bir hükümet konusunda verilecek güvenceleri konuşmaya başladık' ifadelerini kullandı.
Mahzum ayrıca, en kısa zamanda bir hükümet oluşturulması güvencesiyle birlilte yapılacak kapsamlı bir anlaşmanın taslağını BM'ye ileteceklerini belirtti.
Rabat'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Haşim Ahelbarra, kaynaklara göre ilerleme sağlanan iki konunun güvenlik anlaşmaları ve ulusal birlik hükümetinin kuruluşu olduğunu söyledi.
Anlaşma sağlanırsa taraflar haftaya imza töreni için Rabat'ta bir araya gelecek.
İki ordu, iki parlamento, iki hükümet
2011’de Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı Libya'da, 25 Haziran’da düzenlenen seçimlerden sonra siyasi sahnede büyük değişiklikler oldu ve Libya’da iki ordu, iki parlamento ve iki hükümet oluştu.
Kaddafi’nin devrilmesinden sonra Libya’da ordu standartlarında bir askeri yapı kalmadı ve sahada farklı siyasi ajandaları olan birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkim olmaya başladı.
Emekli general Halife Hafter’in Zintan merkezli milis gruplarla Mayıs ayında başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki silahlı gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.
Bu olayların ardından iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Milli Genel Kongre'nin desteklediği Libya Şafağı (Fecr) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı Onur Operasyonu Koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.
AA - Al Jazeera Turk