Lezzetli Bir Karpuz Seçiminin Püf Noktaları Sayesinde Kelek Karpuz Sürpriziyle Karşılaşmayacaksınız

Karpuz, yaz mevsimlerinde dolaptaki yerini eksik etmediğimiz meyvelerden biri. Dolaptan çıkardığımız soğuk ve sulu bir karpuzun yerine içimizin ateşini söndürebilecek çok az şey konabilir. Günün her öğününde rahatlıkla tüketebildiğimiz karpuz, aynı zamanda vitamin deposu olarak bilinir. Bazılarımız iyi bir karpuz seçmenin yöntemleri olduğundan habersiz olabilir. İyi ve lezzetli bir karpuz seçebilmek, neredeyse uzmanlık gerektirir. Bu özellikteki karpuzun tatlı ve sulu olması gerekir. Olgun ve tatlı bir karpuz seçerken dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunur. Karpuzun rengi, boyutu, şekli, çizgileri gibi kriterler; karpuzun olgunluğu ve tadı konusunda bilgi verir. Eğer kelek bir karpuz alıp ağzınızın tadını kaçırmak istemiyorsanız seçim yaparken bazı ipuçlarını takip etmeniz gerekir. İşte, karpuzun nasıl seçilmesi gerektiğini merak edenler için karpuz seçmenin püf noktaları...

1. Karpuzun üzerinde bulunan lekelerin rengi, karpuzun toprakta ne kadar beklediğini gösterir.

Karpuzun toprağa temas eden kısmındaki renk değişimi, karpuzun olgunlaşıp olgunlaşmadığı konusunda dikkate değer bir ipucu verir. Bu lekenin renk değişim oranı aynı zamanda karpuzun tatlılığı konusunda da fikir verir. Lekenin sarı rengine yakınlık derecesi, karpuzun toprakta ne kadar uzun süre kaldığını gösterir. Bu nedenle altı en sarı renkteki karpuzu almanız doğru bir tercih olur.

2. Karpuzun olgunluğu dış yüzeyinin renginden anlaşılır.

Karpuz seçiminde dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta: karpuzun dış yüzey rengi. Bu noktada karpuzun dış yüzey renginin mat veya parlak bir yapıya sahip olup olmadığı, karpuz hakkında dikkate değer bir bilgi verir. Mat renkli dış yüzey, karpuzun toprakla daha fazla temas etmiş olduğunu gösterir. Toprakta daha fazla bekleyen karpuzun olgunluk derecesi daha yüksek olur. Canlı renklere sahip karpuzların ilgi çekici görünümlerine aldanmamanız gerekir.

3. Karpuzun üzerindeki çizgiler, karpuzun tadını belli eder.

Karpuzun tatlılığını anlamak için üzerinde bulunan ağ şeklindeki çizgileri incelememiz gerekir. Karpuz büyüme aşamasındayken arı akınına uğrar. Bir karpuz ne kadar çok arı ziyaretine uğradıysa o derece tatlı olur. Karpuzun üzerindeki çizgiler, ne kadar çok arıyı beslediğini gösterir. Ağ şeklindeki bu izlerin çokluğundan karpuzun ne kadar tatlı olduğu anlaşılır.

4. Olgunlaşmış karpuz, boyutuna göre daha ağır olur.

Karpuz seçimi yaparken göze hitap eden karpuz boyutuna aldanmamak gerekir. Karpuzun ağırlığının boyutundan fazla olması gerekir. Bunu anlayabilmek için karpuzu elinizle tartmalısınız. Boyutuna göre hafif kalan karpuzlar, yeterince olgunlaşmadığının sinyalini verir. Eğer karpuzu elinize aldığınızda boyutuna göre ağır hissettiriyorsa bu durum, olgun bir karpuz seçtiğiniz anlamına gelir.

5. "İyi bir karpuz seçimi için karpuzun sapı önemli." deyip geçmeyin.

Karpuzun olgun olup olmadığını anlamanın püf noktalarından biri: karpuzun sap durumu. Kurumuş ve sararmış yapıdaki bir karpuz sapı, karpuzun uzun süre toprakta beklediğinin bir göstergesi olarak ne kadar olgunlaştığını belli eder. Yeşil ve düzgün görünen karpuz sapı ise karpuzun henüz olgunlaşmadan hasat edildiğinin ifadesini taşır.

7. Karpuzların da kendine göre cinsiyeti var.

Karpuzun cinsiyeti, karpuzun şeklinden anlaşılır ve seçim yaparken önemli bir kriter oluşturur. Karpuzun şekli, karpuzun sulu ve tatlı olup olmadığı konusunda önemli ipuçları verir. Elips şeklinde, ince ve uzun boyuttaki karpuz erkek karpuz olarak bilinir ve daha sulu olur. Yuvarlak yapıdaki karpuz ise dişi karpuz olarak adlandırılır ve daha tatlı olur. Tatlı veya sulu bir karpuz yemek istiyorsanız seçim yaparken bu kriterleri göz önünde bulundurmak yararlı olur.

8. İyi bir karpuzun sesi tok çıkar.

Karpuz alırken kelek bir karpuz seçmek hayal kırıklığı yaratabilir. Kelek bir karpuz alıp almadığınızı anlamak için en bilinen ve sıklıkla uygulanan yöntemlerden biri: karpuza vurarak çıkardığı sesi kontrol etmek. Karpuz ne kadar iyiyse o kadar tok bir ses çıkarır. Eğer kelek bir karpuz tutuyorsanız bu karpuz çok az ses çıkarır veya hiç ses çıkarmaz. Heyecanla aldığınız karpuzun sizi hayal kırıklığına uğratmaması için bu kriterleri göz önünde bulundurmanız gerekir.

Böyle Kızartınca Yağ Çekmiyor: Sofraların Vazgeçilmezi Kızartmalar İçin En Sağlıklı 8 Yöntem
Keyfinizden Olmayın: Bahçede ve Balkonda Böcekleri Uzak Tutacak 8 Doğal Yöntem
Hızlı, Pratik ve Lezzetli: Atom Mezeden Taratora Birbirinden Farklı Meze Tariflerine Bayılacaksınız
Satın Almanıza Gerek Yok! Tam Ölçülü ve Lezzetli Şekilde Hazırlayacağınız Reçel Tariflerine Bayılacaksınız
Ekonomik, Pratik ve Leziz: Bir Kere Deneyince Hazırına Para Vermeyeceğiniz Ev Yapımı Dondurma Tarifleri

Popüler İçerikler

Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor
Kızılcık Şerbeti'nde 4 Kişinin Öldüğü Patlama Sahnesi Nasıl Çekildi?
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı