LDL Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Sağlık insanlarda rutin muayenelerin taramasında LDL değerlerine bakılmaktadır. Özellikle kalp krizi geçirenlerde ya da geçirme riski olanlarda, kolesterol yüksekliği yaşayanlarda LDL testi yapılmaktadır. Tam kan sayımı testinde bakılan bu değerler, sağlık açısından oldukça önemlidir. LDL değerlerindeki herhangi bir yükseklik veya düşüklük pek çok sorundan kaynaklanabilmektedir. Beslenme şekilleri, bazı psikolojik problemler, alkol alışkanlığı bu değerlerde dengesizliklere yol açabilmektedir. LDL değerleri normal seviyeye getirilmez ise kalp damar sağlını olumsuz yönde etkiler. Peki, LDL nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

İnsanların kanında yer alan ve karaciğer olmak üzere  bütün hücreler tarafından üretilen yağ türüne kolesterol denilmektedir. Kolesterol, sağlıklı hücreleri meydana getiren hücre zarların oluşumunda ve bazı hormonların, vitaminlerin oluşmasında önemli rolleri bulunur. Kolesterol tek başına kana geçemez ve vücuda dağılamaz. Bundan dolayı vücut birtakım düşük yoğunluklu ve yüksek yoğunluklu maddeler üretir. Bu maddeler lipoprotein olarak adlandırılır ve kan plazmasında bulunur. Yüksek yoğunluklu olan HDL, düşük yoğunluklu olan ise LDL'dir. HDL karaciğer ve dokularda kolesterol taşınmasını sağlarken, LDL kan dolaşımı içerisinde kolesterol taşınmasından sorumludur. Bu iki kolesterol toplamı ise total kolesterol olarak adlandırılır. Sağlık için oldukça önemli bir madde olan LDL hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

LDL Nedir?

LDL, Karaciğerde sentezlenen bir proteindir. Bu protein kan yoluyla vücuda taşınır. Bazı insanlarda ise LDL enzimi, damar duvarlarına yapışır ve orda plak oluşturur. Damarlarda bulunan plaklar, zamanla damarda tıkanıklık ve damar sertliğine yol açar. Bundan dolayı LDL kötü kolesterol olarak bilinmektedir.

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

LDL yüksekliğine pek çok durum neden olabilmektedir. Yüksek LDL değerleri kalp sağlığını olumsuz yönde etkiler. Sigara kullanımı, hareketsiz bir yaşam tarzı, yaşlanma, şeker hastalığı, fazla kilo, tiroit hastalıkları, alkol kullanımı, stres, doymamış yağ ürünlerinin tercih edilmesi gibi durumlar LDL yüksekliğine neden olabilmektedir. LDL yüksekliğinin belirtileri ise şunlardır:

  • Göz çevresinde sarı renkli benekler

  • Göğüs bölgesinde ağrı

  • Yorgunluk ve halsizlik durumu

  • Nefes darlığı

  • Solgun olan cilt yapısı

  • Yaraların geç iyileşmesi

  • Bacaklarda ve ayaklarda şiddetli ağrılar

LDL değerleri sağlık için düşük tutulmaya çalışılır. Ancak bazı durumlarda düşük LDL değerleri, risk haline gelebilmektedir. Özellikle parkinson hastalığı bulunan kişilerde bu değerler düşük çıkar. Aynı zamanda karbonhidrat içermeyen ketojenik diyet yapanlarda da düşük seviyede çıkmaktadır. LDL düşüklüğünün belirtileri ise şunlardır:

  • Baş dönmesi

  • Mide bulantısı

Değerleri Kaç Olmalıdır?

LDL kolesterolün 100 mg'den az olması beklenir. Ancak LDL değerlerinin normal seviyesi ise 1000 ila 129 mg/dl aralığıdır. Eğer değerler, 130 ve 159 mg/ dl arasında ise sağlıksız olarak nitelendirilir. Ayrıca 160 ila 189 mg/dl aralığındaki değerler yüksek kolesterol manasına gelmektedir. 190 mg/ dl'nin üstünde çıkan değerler ise fazla yüksek kolesterol seviyesidir.

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı