Lastik Bakımı Yakıt Tasarrufunda Ne Kadar Etkili?

Yakıt fiyatları ceplerimizi zorlarken hepimiz farklı tasarruf yolları düşünmeye başladık. Yakıt tasarrufu yapmak için çok bilinmeyen ama oldukça etkili bir yöntem var o da lastik bakımı. Lastikleriniz eskidiyse yeni bir lastik al, ya da eskilerinin bakımını aksatma!

Gelin birlikte lastik bakımıyla nasıl tasarruf yapılır bir göz atalım!

Yakıt tasarrufunun etkili yollarından lastik bakımı.

Yeni bir araba veya bir araç almayı düşündüğümüzde ilk kontrol ettiğimiz şeylerden biri ne kadar yakıt tükettiğidir. Kısa sürede çok etkisi yokmuş gibi gözükse de gün geçtikçe maliyetinin cebimizi boşaltacağını biliriz. Bu yüzden de farklı yollarla da yakıt tasarrufu yapmayı öğrenmeliyiz. Bunun en etkili yollarından biri ise lastik bakımı.

Lastiklerin sınıflandırılması.

Motorlu araçların yakıt tüketiminin yaklaşık %20'si yuvarlanma direncinden kaynaklanır.

Yuvarlanma direnci; lastiğin, aracın yakıt tüketimi ve CO2 emisyonlarındaki payını ifade eder. Yuvarlanma direnci aynı zamanda motorlu araçların enerji verimliliğini, dolayısıyla işletme maliyetlerini ve karbondioksit emisyonlarını olumsuz etkiler.

Yuvarlanma direncine bağlı lastik sınıflandırılmalarına bakalım.

A Sınıfı en iyi, E sınıfı en kötü yuvarlanma direnci değerlerini ifade eder. En iyi ve en kötü lastik arasındaki yakıt tasarrufu yıllık yaklaşık 120 litredir. Bir lastiğin tüm kullanım ömrü boyunca bu miktar, tamamen dolu 5 depo yakıta (240 litre) eşittir.

Lastik basıncının etkileri...

Lastik basıncı, lastiklerin kullanım ömrünü büyük ölçüde etkileyen faktörlerden biri. Üreticinin öngördüğü seviyelerin biraz altına düştüğünde dahi yuvarlanma direnci ve buna bağlı olarak aşınma artabiliyor. Örneğin, lastik basıncının 0,4 bar azalması lastiğin ömrünü %30 azaltıyor. Aynı zamanda yakıt masrafları da %2 oranında artıyor.

Bu konu hakkındaki en iyi çözüm lastiklerinizi verimli kullanmak için lastik basınçlarını 2 haftada bir kontrol etmek ve durumlarına göre basınçlarını ayarlamak.

Ama dikkatli olmamız gereken bir durum var, eğer lastik basıncınızı çok artırırsanız lastik ömrünüz azalır ve sürüş kaliteniz düşer. Bu durum aynı zamanda yakıt tüketimini de artıran bir faktör.

Lastik değişiminin önemine değinmeden olmaz.

Lastik bakımının temel kurallarından biri de doğru zamanda doğru lastik seçimini yapabilmek. Mesela kış aylarında kış lastiklerimizi kullanırız ama burada hata yaptığımız nokta kışın tam olarak gelmesini beklemek. Aslında yapmamız gereken sonbaharın son günlerine doğru lastiklerimiz ani durumlar için değiştirmektir. Bu değişim sayesinde hem lastiklerimiz yıpranmamış ve maksimum güvenlik sağlamış oluruz.

Geniş lastiklere dikkat etmeliyiz.

Geniş lastikler hem görüntü hem de sürüş zevki açısından tatmin ediciler ama daha fazla yakıt harcanmasına sebep oluyorlar. Bunun sebebiyse lastiğin boyutunun artmasının getirdiği daha büyük sürtünme temas alanı olması. Burada araç üreticisinin önerdiği önerdiği ebatı kullanıp olması gerekenden daha geniş lastikler kullanmamaya çalışmalıyız.

Periyodik olarak lastiklerinizin ve aracınızın ön düzen ayarlarını yaptırın.

Rot ve balans ayarlarını doğru ve düzgün aralıklarla yaptırmak önemli! Bu ayarlarda oluşacak bozukluklar lastiklerde düzensiz aşınmaya ve fazla yakıt üretimine yol açabilir.

Popüler İçerikler

Wanda Nara ile Yasak Aşk Yaşadığı Öne Sürülen Keita Balde Sivasspor'dan Gönderildi
Tebliğciler Yine Ortaya Çıktı: Bu Kez Milli Piyango Bileti Satıcısını Taciz Ettiler
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
YORUMLAR
23.01.2023

Geniş lastik, tutunmayı arttırdığı için, her sürücünün en az bir kez hayat memat imtihanı verdiği ve frene asıldığı o 2 saniyelik sürede, hayat kurtarır. Bunu da not olarak düşelim.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ