Lanetli Mısır Firavunu Tutankhamun'un Tabutunda Bulunan Hançerin Anadolu'da Yapıldığı Keşfedildi

Özellikle tabutunu açan herkesin ölmesi ile 'lanetli' olarak adlandırılan Mısır Kralı Tutankhamun'un mezarı hakkında pek çok yeni bilgi ortaya çıkıyor. Tabutundan çıkan hançerin Mısır değil de Anadolu topraklarında yapıldığı ortaya çıkmasının üzerine Tutankhamun hakkında bir bilinmez daha çözümde ulaştı.

Mısır'ın çocuk kralı Tutankhamun, Antik Mısır tarihi açısından en önemli isimlerden biri.

Mezarının bulunması ile 'lanetli' olduğu yönünde söylentilerin dolaştığı Tutankhamun'un mezarını açan herkes teker teker ölmüştü.

Detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz:

11 Maddede Lord Carnarvon'un Sır Ölümü ve Firavun Tutankhamun'un Laneti

Tutankhamun gerçekten lanetli mi hala bilmesek de tabutundan çıkan demir hançerle ilgili gizem sonunda çözüldü.

Mezarda bulunan demir hançeri X-ray ışınlarıyla tarayan bilim insanları, hançerin yapıldığı metalin bir göktaşından geldiğini keşfetti.

Düşük sıcaklıkta dövülerek şekil alan hançer hakkında bulunan bir diğer keşif ise Mısır'da yapılmadığı yönünde.

Herkes söz konusu hançerin Mısır'da yapıldığını düşünse de araştırmalara göre Mısır'da değil, Anadolu'da yapıldığı tespit edildi.

1 metre uzunluğunda demirden yapılmış hançer, ilk olarak 1920'lerde Tutankhamun'un Krallar Vadisi'ndeki mezarında bulundu.

Demir Çağı, Tutankhamun'un ölümünden 1 yüzyıl sonra başlasa da hançerin demirden yapılmış olması arkeologları epey heyecanlandırmıştı.

Bunun üzerine araştırmalar yapan bilim insanları, henüz demir metalinin keşfedilmediği bir dönemde demirden yapılan bu hançerin dünyaya düşen bir göktaşından yapılmış olabileceğini düşündü.

Hançerin kökenlerini bulmak için MÖ 14. yüzyıla tarihlenen Antik Mısır'ın diplomatik faaliyetlerinin belgelendiği Amarna Mektupları adlı tabletleri inceleyen araştırmacılar, hançer hakkında bambaşka bilgiler buldu.

3 bin 400 yıllık tablette Tutankamon’un dedesi III. Amenhotep’e, Mitanni kralının, firavun kızıyla evlendiğinde verilen altın kınlı demir bir hançerden bahsediliyor.

MÖ 1500 ile MÖ 1200 yılları arasında Anadolu'da hüküm süren Mittani Krallığı tarafından yapıldığı düşünülen ve daha sonra Tutankhamun'un dedesine ve oradan da Tutankhamun'a miras kaldığı tahmin edilen hançerin Dicle Nehri yukarısında yapıldığı tespit edildi.

Hançerde kullanılan bazı yöntemlerin sadece bugünkü Dicle nehri etrafında yaşayan Mitannilere özgü olduğu düşünülünce bu ihtimal epey yüksek.

Tutankhamun'un hançeri dedesinden mi miras kaldı hala bilinmiyor, fakat Anadolu'da yapıldığı bilim insanlarının gözünde kesin.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

En Çok İlgi Çeken Firavunlardan Biri Olan Tutankhamun Hakkında 12 İlginç Bilgi
Yaptıkları Kazılardan Sonra Hayatını Kaybeden Araştırmacılar ‘Mumya Laneti’nin Kurbanı mı?
Antik Mısır'ın En Genç Firavunu Olan Çocuk Kral Tutankhamun'un Gizemli Hayatına Dair İlginç Bilgiler

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?