L-39, SU-24, F-16 ve Diğerleri: Suriye'deki Savaşta Ülkeler Hangi Savaş Uçaklarını Kullanıyor?

Suriye'de yaşanan savaş ve yeni başlayan Bahar Kalkanı sonrasında ülkelerin kullandıkları uçaklar gündemde kendine geniş yer buldu. Düşürülen L-39 tipi Suriye uçağı sonrasında merak edilenleri sizler için derledik.

Editör notu: İçeriğimizde yer alan savaş uçaklarının modelleri ve özelliklerini sadece resmi kurumlar tarafından basına verilen bilgiler kadar biliyoruz. Diğer tüm özellikler, yazılımlar hatta uçak modelleri istihbarat gizliliği nedeniyle resmi kurumlar tarafından paylaşılmamaktadır. 

Milli Savunma Bakanlığı Suriye'de L-39 tipi uçak düşürüldüğünü basınla paylaştıktan sonra savaş uçakları modelleri ve özellikleri gündemde kendisine geniş bir yer buldu.

Avcı tipi bir uçak olan L-39 savaş uçağının ardından Suriye'de düşürdüğümüz uçak sayısı giderek artıyor.

İlgili bilgileri de hemen aşağıda bulabilirsiniz.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Tam model ismi Aero L-39 Albatros olan savaş uçağı Esad'a bağlı rejim ordusunun envanterinde bulunan bir uçak.

2 kişi taşıma kapasiteli bir eğitim ve avcı yani saldırı uçağı olan L-39'lar Çek Cumhuriyeti'nde üretiliyor. Dünyada pek çok ordu bu uçağa sahip. L-39 Albatros L-29 Delfin adlı uçağın gelişmiş bir versiyonudur. Çok güçlü turbofan projesi olan Aero L-39 Albatros, ikinci nesil eğitim uçağı olarak bilinmektedir. En Geliştirilmiş tipleri L-59 Albatros ve L-139 olarak üretilmiştir.

Uçağın vurma menzili 1000 km'dir. Gelişmiş eğitim senaryoları ve hafif saldırıları kolaylıkla yapabilir. Atak bir uçaktır. 7.62mm tüfek ile birlikte 1.3 ton ağırlığında silah yükü alabilir. Bu silah yükleri içerisinde misket bombası, havadan karaya füzeler, roket fırlatıcı yer alıyor.

Esad'a bağlı rejim ordusunun envanterinde SSCB döneminde üretimi başlayan ve hem savaş hem de savunma amaçlı kullanılan MİG serisi uçaklar da mevcut.

MİG serisi uçaklar aynı zamanda Azerbaycan gibi Rusya'ya komşu olan pek çok ülkede de mevcut. 

Rusya tarafından eski SSCB ülkelerine satılmıştır. Körfez Savaşı döneminde Irak'ın envanterinde 41 adet MİG-29 tipi uçak bulunmuştur. 

MİG serisine ait uçaklardan Esad'a bağlı rejim ordusunda;

  • 51 X MiG-21

  • 87 X MiG-23

  • 2 X MiG-25

  • 20 X MiG-29 bulunduğu tahmin edilmektedir. 

MİG serisi savaş uçakları hızlı manevra yapabilen ve yakın mesafede iyi performans gösteren savaş uçaklarıdır. Nükleer bomba taşıyabilirler. Tek kişilik ve çift motorlu çalışan bu uçaklar bomba taşıyabilir, tam depo yakıt ile 15 tona kadar ağırlığa çıkmaktadır. 

NATO üyesi ülkelerin envanterlerinde yer alan F-15, F-16 ve F-18 uçakların muadilidir.

SU-24

Yine SSCB döneminde üretilen ve Rusya'nın da hava gücü için aktif olarak kullandığı SU-24 uçakları Suriye'de rejim ordusunun envanterinde bulunuyor. SU-24 özellikleri itibarıyla F-111'in muadili olarak görülüyor. 

SU-24'ler her türlü olumsuz hava şartında görev alabiliyor. Havadan tecrit ve saldırı amaçlı kullanılabiliyor. 2 pilot kapasiteli, ağırlığı 35 ton, turbo jet motorlu ve ağır silah olarak top ve roket özellikli bomba taşıyabiliyor. 1000 km'nin üzerinde de menzili var.

NOT: Muadili olarak bahsettiğimiz F-111'ler 1960'larda tasarlanmış, orta menzilli stratejik bombardıman ve keşif uçağıdır. Saldırı kapasitesi yüksektir. 1998'de bu uçaklar emekliye ayrılmıştır. 

Türkiye sahada aktif olarak İHA ve SİHA'lar ile birlikte savaş uçaklarını kullanıyor.

'İnsansız Hava Aracı' ve 'Silahlı İnsansız Hava Aracı' belirlenen rotalar, tam otonom kontrol ve istenilen rotalara özgü saldırı, istihbarat ve keşif uçuşlarını yapabiliyor.

Burada yerli üretim olan İHA ve SİHA'larla ilgili bilgileri sizler için derledik.

Hepsi Yerli Üretim: Sahada Aktif Faaliyet Gösteren İHA ve SİHA'ları Yakından İnceliyoruz

F-16

Amerikan üretimi olan F-16'lar dünya üzerinde pek çok ülke tarafından kullanılıyor. II. Dünya Savaşı sonrası üretilen uçaklar içinde, MiG-21'den (10,000+) ve F-4 Phantom-II'den (5195) sonra en çok üretilen 3'üncü savaş uçağıdır. Temmuz 2016 itibarıyla 4.573 adet üretilmiştir.

Hafif avcı olarak tasarlanmış, başarılı bir çok amaçlı avcı uçağıdır. Geniş kullanım alanı, olağanüstü manevra kabiliyetiyle kendini kanıtlamış ve başarısıyla birçok ülkeye ihraç edilmiştir. Pek çok farklı alt modeli bulunmaktadır. TSK envanterinde C ve D tipi F-16'lar bulunuyor. 

C serisi tamamen av ve bombardıman görevleri için imal edilmiştir. D serisi ise av ve bombardıman görevleri yanında eğitim amacıyla da kullanılmaktadır. 2007 yılından itibaren TSK da uçakları geliştirmek için ek yazılım ve parça üretmektedir. TSK'da 230'dan fazla olduğu çeşitli kaynaklarda yer almaktadır. 

İlgili kaynak için tıklayın.

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Fabrikada Grup Seks Skandalı: 4 İşçi Kovuldu!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
04.03.2020

5. nesil uçaklar hariç (Su-57, J20, F22) Diğer tüm uçaklar arasındaki en iyi avcı uçağı F-16'dır. Bunun sebebi modifiye edilebilme kabiliyetidir, 1974'de ilk üretim olmasına rağmen günümüz teknolojilerini entegre edebilir ve daha modern bir uçak elde edebilirsiniz. Diğer tüm popüler avcı uçakları F16'nın gerisinde kalır. Ancak gelmiş geçmiş en iyi avcı uçağı F-22'dir. Zaten kimseye satmadı Amerika.

04.03.2020

Hocam F15 İ unutma bence.4.nesil uçaklarda en iyisi denir.

04.03.2020

F-16 bunların klasmanında değil, 5-10 gömlek üstün, premier lig de oynayan bir uçağı gidip yerel uçaklarla kıyaslamışsınız... Daha iyisi geldi F-35 ama tam etkin değil hâlen, etkin olana dek en iyisi bu...

04.03.2020

Hepsi kullandığı teknoloji kadar iyi hocam, f-16 sınırdan vurdu uçağı peşine düşüp de dogfight girmediler ayrıca f-35 ile f-16 kıyaslanmaz f-16 f-35 her zaman yer, biri avcı olarak tasarlanmış diğeri bombardıman.

04.03.2020

Hepimiz de uçak ustasıymışız beh

TÜM YORUMLARI OKU (10)