KYK Borçlarının Silinmesi Sosyal Medyada Yorum Trafiğini Alt Üst Etti!

Kredi ve Yurtlar Kurumu, kısaca KYK, 1961 yılında kurulmuş, Milli Eğitim ile Gençlik ve Spor Bakanlıkları çatısı altında halen yürürlükte olan önemli bir kamu kurumdur. Önemine kısaca değinmeden önce bu kurumun 1962 yılından bu yana kredi ve burs başlıklarıyla yüksek öğrenim öğrencilerine destek olduğunu hatırlamakta da fayda var.

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, 1962 yılından itibaren öğrenim kredisi, 1985-2012 yılları arasında katkı kredisi ve 2004 yılından itibaren de burs vermektedir.

1924 yılında medrese ve imaretlerin kapatılmasıyla, ortaya çıkan öğrencilerin barınma sorunu yerel yönetimler ve yatılı okullar şeklinde çözümlenmeye çalışılmıştır. Ancak kalabalıklaşan nüfus ve yükseköğrenime artan taleple KYK kurumunun temelleri Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak 1949 yılında atılmış 1961 yılında da kurulmuştur. 

Yıllar içinde MEB, Başbakanlık ve Genç ve Spor Bakanlıkları çatısı altında gezen kurumdan destekler yurt ve maddi olmak üzere ana başlıklarda ikiye ayrılır.

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de yurt sayıları şu şekilde 👇

www.dogrulukpayi.com

Doğruluk Payı'nın hazırladığı grafikte özel yurtların hakimiyeti görülüyor.

Yine aynı kaynakta yükseköğretime kayıtlı öğrenci sayısı ve Türkiye'de yurt kapasitesi dikkat çekiyor.

www.dogrulukpayi.com

Yurtlar gerçeğinde son olarak da İstanbul'da yükseköğretime kayıtlı öğrenci sayısı ve KYK yurt kapasitesinde makasın açıldığı görülüyor.

www.dogrulukpayi.com

Gelelim burs ve kredilere!

3 çeşit ödeme bulunurken, bir tanesi 2012 yılında kamu üniversitelerinde örgün eğitimde 'harç' ücretlerinin kaldırılmasıyla sonlanan 'katkı kredisi' oluyor. Diğer ödemelerden biri kredi, diğeri de burs. Bu ikisinin farkı; kredi geri ödemeli bir anlaşma olurken, burs karşılıksız yapılan bir ödemedir. İkisi de kendine özel şartlar talep ederken, geri ödeme için Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü sitesinde şu koşul geçmektedir:

Öğrenim ve/veya katkı kredisi alan öğrencilerin borcu; kredilerinin verildiği tarihten normal öğrenim sürelerinin bitimine kadar geçen veya herhangi bir sebeple kredisinin kesildiği tarihe kadar kredi olarak verilen miktarlara, Türkiye İstatistik Kurumu'nun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle tespit edilmektedir. Öğrencilerin ödeyecekleri kredi (Yİ-ÜFE) borcu, öğrencilerin öğretimi süresince Kurumdan aldığı toplam kredi miktarının 3 katını geçmemektedir.

Her seçim döneminde ülkede affedilen borçlara alışkın olsak da özellikle son 1 yılda artan ÜFE ve uzun zamandır sorun olan genç işsizlikte KYK büyük bir sorun yumağına döndü.

TÜİK'in açıkladığı son ÜFE verisi yüzde 157,69 oranında olurken, ücret ve maaşlara zamlar TÜFE üzerinden yapılıyor ki kısaca o da Ekim 2022'de yüzde 85,51 olmuştu. 

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme taşıdığı KYK borçları bir süre sonra iktidarın da gelişmeler yönünde hamle yapmasıyla sonuçlandı. KYK borçlarının faizlerin silineceği açıklandı. Ne de olsa 'nas' vardı.

Geçen günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan karar sonrası bugün Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, 1 milyon 392 bin 629 gencin borcunun silindiğini açıkladı.

Haliyle konu sosyal medyada gündem oldu. Çünkü çok uzun süre önce bu krediyi alıp ödeyenler de vardı. Hatta yakın zamanda ödeyenler de vardı. Adı üzerindeydi krediydi. 

Diğer yandan da gerçek bir iş sorunu vardı. İş bulunsa gelirlerde sorun vardı. ÜFE'deki oranlar her şeyi aşıyordu. 

Geçmişte ödese de şimdiki sorunları kabullenenler vardı. Öğrenciler için değer diyenler, benim vergilerimle geziyorcular herkes ortaya çıktı!

2022 yılında Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 859 bin 479 yükseköğrenim öğrencisi kredi, 503 bin 254 yükseköğrenim öğrencisi de burs aldı.

Bu yıl için ödenen miktar lisans eğitimi için 850 TL, yüksek lisans için 1.700 TL ve doktora için de 2 bin 550 TL olarak görülüyor.

Bunlar da son iki bilgilendirme olarak son 20 yılda 2002'den bu yana asgari ücret ve KYK burs/kredi değişimleri

Asgari ücretin burs/krediler karşısındaki yükselişi!

2022 yılında asgari ücreti yıl ortası güncellemesi hesaba katılmayıp tüm yıllarda 1 Ocak ücretleri baz alınmıştı. 2002 yılında aylık 45 milyon olan bursa karşılık asgari ücret yaklaşık 4 katı 164 milyon olurken, 2003-2018 aralığında 3'te 1 oranı korunsa da 1 Ocak 2022'de 4 bin 825 TL olan asgari ücrete karşılık yaklaşık 6'da biri olarak 850 TL burs/kredi ödemesi yapılmaktadır.

Sosyal medyada da haliyle durum gündem oldu.

27 milyar TL az bir miktar değil sonuçta.

Herkes bir yandan haklıydı.

Bazıları ya unutuldu ya da arada kaynadı.

İşine gelenler de vardı.

Çok çok haklı olanlar da!

Öğrencilerin, kredileri ya da faizlerini konuşmadan burslarıyla barınma sorunu olmadan,

Tüm ülkede de alınan kredilerde faizin uzun vadede gerçekten düşük kalması ve ödeme sorununun düşünülmemesi dileğiyle...

Sizin borçlar silindi mi? Yorumlara bekliyoruz👋👇

Popüler İçerikler

'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
YORUMLAR
25.11.2022

Ödesen dert, ödemesen dert. Her şeyiyle mükemmel bir ülkeyiz!

25.11.2022

Ben ödedim faizliye beraber ömrümden 2 seneyi hayvan gibi çalışarak ödedim! Kuş kadar kredi ödemeye gelince kuş yuvasına döndü ama yine de ödedim! Ödemeyen arkadaşlara faizi silinenlere öylelerine böylelerine bol şans ve hayatlarında başarılar dilerim. Teşekkürler Türkiye Cumhuriyeti

25.11.2022

sizin yapacağınız işin neyse bir şey demiyorum sadece çok sinirliyim ulan almadigim parayı silmeyerek üstüne sadece 200 liracik indirerek aynı borcu kitlediniz insanın aklıyla dalga geçiyorsunuz resmen sırf oy için hadi ben çalışıyorum iyi kötü ama artık yıprandım yoruldum bu ülkeden hiçbir bok olmaz hakkımı da zerre helal etmiyorum yazıklar olsun

TÜM YORUMLARI OKU (6)