KYK Borçları Yapılandırılıyor: Anaparaya Eklenen Gecikme Zammı ve Faizinde İndirim Sağlanacak

Öğrencilik zamanlarında kullanılan öğrenim kredisinin borçları yeni yapılandırma ile taksitlerle ödenebilecek. 5 milyon kişinin faydalanması beklenen yapılandırma, anaparaya eklenen gecikme zammı ve faizinde indirim sağlıyor. 

Posta Gazetesi'nin haberine göre, AKP tarafından Meclis’e sunulan vergi ve prim borçlarına ilişkin yeni yapılandırma paketi, üniversite döneminde aldığı kredi ödeyemeyen yaklaşık 5 milyon mezunu da ilgilendiriyor.

Tasarıyla Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) olan öğrenim ve katkı kredisi borçları da yapılandırmadan yararlanabilecek. 30 Nisan 2021 tarihinden önceki borçlar kapsamda olacak.

Başvurular 31 Ağustos 2021 tarihine kadar yapılabilecek

Düzenlemenin 1-2 hafta içinde hızla Meclis’ten geçmesi bekleniyor. Yasa çıktıktan sonra yapılandırma başvuruları 31 Ağustos 2021 tarihine kadar yapılabilecek. İlk taksit son ödeme günü 30 Eylül olarak belirlendi. Yapılandırma, anaparaya eklenen gecikme zammı ve faizinde indirim sağlıyor. Anaparada bir indirim söz konusu değil. Geciken dönem için aylık 0.35’lik Yİ-ÜFE oranı baz alınacak. Daha önce aylık yüzde 1.40’lık gecikme faizi işletiliyordu.

Yapılandırılan öğrenim kredisinin tamamı ilk taksit ödeme süresinde peşin yatırılırsa, anaparaya eklenecek enflasyon farkının yüzde 10’u alınacak. Borç ikinci taksit süresinde kapatılırsa enflasyon farkının yarısı tahsil edilecek.

Borç, ödemeleri 2 ayda bir olmak üzere 18 taksitte (36 ayda) kapatılabilecek. Taksit faizi, enflasyon farkı ile belirlenen borcu 6 taksitte kapatanlar için yüzde 4.5, 9 taksitte ödeyenler için yüzde 8.3, 12 taksitte yatıranlar için yüzde 10.5, 18 taksitte ödeyenler için de yüzde 15 olarak belirlenecek.

Popüler İçerikler

Dilan Polat Tahliye Olabilir! Avukatı Başvuru Yaptı, Dilan Polat Adli Tıp Kurumu’na Sevk Edilecek
Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
YORUMLAR
25.05.2021

borcunu zamanında ödeyenin aq ödemem diyenlere birsey olmasın. her ay hem hanımın hem kendimin kredisini pesin pesin ödüyorum 1 kere maasımı geç aldıgım için aksattıgım dan dolayı suanda ne yapılandırma ne de erteleme yapabiliyorum. Sebebi 1 taksiti geç yatırmısım lan akıl var mantık var param olsa ödeyebilecek durumum olsa neden ertelemek isteyim her ay 520 benim 520 esimin ödemesini yapıyorum kirada oturdugum evimin bedeli 1100 lira ben her ay bir kirada devlete ödüyorum kyk yı arayıp ödeyemedigimi söyledigimde dalga geçer gibi mecbur ödeyeceksin diyorlar olmaz olsun böyle hükümet

25.05.2021

İş mi var ki verelim amk. Havadan mı geliyor para?

25.05.2021

bu siktiğimin okulunu nerden okuduk ki ya her yerde başıma bela oluyor keşke okumasaydım zaten asgari ücretle işcilik yapıyorum,asgari ücret demişken maaşıma KYK dan dolayı haciz konuldu. Hakikaten güzel sikiyosunuz

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ