Kuzeyinden Güneyine, Batısından Doğusuna Taste Atlas'a Göre Türk Mutfağının En İyi 25 Yemeği

Merhabalar. Türk mutfağında lezzetleriyle baş döndüren pek çok yiyecek var. Tatlısından, kebaplarına, sulu yemeklerinden, soslarına her çeşit yemek bu coğrafyada ünlü. Ancak bu yazıda size Taste Atlas'a göre Türk mutfağının en iyi  yemeğini listeledik.

Acıkanlar olabilir, iyi okumalar dilerim.

1. Kaymak

Bu geleneksel Türk süt ürününün kökeninin Orta Asya Türkleri olduğu düşünülmektedir. Daha sonra Orta Doğu'ya, Balkanlar'a ve Asya'nın belirli bölgelerine yayılmıştır. Kaymak taze sütün kaynatılarak üst kısmındaki kremanın sıyrılması ile elde edilir.

2. Cağ Kebabı

Cağ kebabı, Türkiye'nin Erzurum ilinden gelen bir kebap çeşididir. Soğan, tuz ve karabiberle yaklaşık 12 saat marine edilen kuzu eti ile yapılır ve et daha sonra yatay büyük bir şiş üzerine konularak odun ateşinde pişirilir. Geleneksel olarak ya doğrudan şişten ya da sıcak, taze pişmiş lavaş gözleme içine sarılmış etle birlikte tüketilir.

3. Mantı

Mantı, baharatlı kıyma ve soğanla doldurulmuş geleneksel Türk yemeğidir. Üzerine en çok yoğurt ve sarımsaktan oluşan bir sos konur. Yemeğin adı köfte anlamına gelen mantu'dan geliyor ve aslen 13. yüzyılda göçebe Türk boyları tarafından Orta Asya'dan Türkiye'ye getirildi. Bugünün mantısı, Türkiye'nin yanı sıra Ermeni, Afgan ve Orta Asya gibi birçok başka mutfakta da popülerdir.

4. Salep

Salep, genellikle kış mevsiminde tüketilen bir içecektir. Salebin temeli, nişastalı bir toz elde etmek için kaynatılan, kurutulan ve öğütülen yabani orkidenin sapı veya yumrusudur. Daha rahatlatıcı bir içecek oluşturmak için sıcak süt ve ara sıra zencefil ve tarçın ile karıştırılır. Salep, bronşit, soğuk algınlığı ve öksürük semptomlarını hafiflettiği için tıbbi olarak yararlı bir içecek olduğuna inanılmaktadır.

5. Mercimek Çorbası

Mercimek çorbası, kırmızı mercimek, tavuk suyu, soğan ve havuçla yapılan ve sevilen bir Türk çorbasıdır. Genellikle tuz, karabiber, kimyon veya kırmızı biber ile tatlandırılır. Hazırlaması ve içimi kolay olan çorba, Türkiye'nin kırsal kesimlerinde özellikle lokantalar olarak bilinen yerel lokantalarda kahvaltı, öğle veya akşam yemeklerinde tüketilir.

6. Şiş Kebap

Şiş kebap, şiş üzerindeki et parçalarının ateşte ızgara edilmesiyle yapılan en ünlü kebap çeşididir. Otantik Türk şiş kebabı, aynı şişte sebzelerle nadiren hazırlanır ve çok sayıda yemek yazarı tarafından, sebzeleri ve etin aynı şişte ızgara yapılmasının Türk restoran işletmecileri tarafından şişlerin görsel olarak müşterilere daha çekici görünmesini sağlamak için modern bir buluş olduğu öne sürülmüştür.

7. Gaziantep Baklavası

Bugün Gaziantep olarak bilinen antik Anadolu kenti Antep, dünyanın en iyi antep fıstığının ve lezzetli Antep baklavasının anavatanı olmasıyla ünlü Türkiye'nin gastronomi başkentidir. Aslen bir Osmanlı mirası olan baklava, 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Osmanlı padişahlarının en önemli konutu olan Topkapı Sarayı'ndaki pasta şeflerinin en büyük buluşlarından biri olarak kabul ediliyor. Baklava geleneksel olarak, Müslümanların Ramazan'ın bitişini kutladıkları dini bir bayram olan Ramazan Bayramı için hazırlanırdı. Bugün, bu Türk ikramı yıl boyunca mevcuttur.

8. Bal Kaymak

Türkiye'de temel bir kahvaltı yemeği olan bal kaymak, manda sütünden üretilen ve geleneksel bir süt ürünü olan kaymağın bol miktarda balla karıştırıldığı lezzetli bir kombinasyonudur. Ekmek veya diğer çeşitli geleneksel kahvaltı yemeklerinin yanında sürülebilir veya tatlı sos olarak servis edilir.

9. Dondurma

Türk dondurmasının Maraş şehrinden geldiğine inanılır ve onu diğer çeşitlerden gerçekten ayıran şey erimeye karşı direnci ve özellikle yoğun, çiğnenebilir dokusudur. Bu nitelikler, temel süt ve şeker karışımına iki koyulaştırıcı madde eklenerek sağlanır: sakız reçinesi olarak da bilinen Arap sakızı ve eski mor orkidenin kökünden yapılan bir tür un olan salep. Kahramanmaraş bölgesinde, dondurma tipik olarak normalden belirgin şekilde daha fazla salep içerir. Bu nedenle bazen kesme dondurma olarak adlandırılır.

10. Döner Kebap

Döner kebap, ızgara et parçalarının dikey bir şişten geçirilerek parçalanmasından oluşan dünya çapında bilinen bir lezzettir. Et tipik olarak taze otlar ve baharatlarla tatlandırılır. Başlangıçta dönerde kullanılan et sadece kuzu etiydi ama bugün İstanbul'da kuzu ve dana eti kombinasyonuyla veya bazen sadece dana etiyle hazırlanan kebaplar var. 18. yüzyıl Osmanlı seyahatnamelerinde bahsedildiği gibi etin dikey olarak şişte pişirilmesi yeni bir şey değil.

11. Künefe

Kunāfah yani künefe, genellikle portakal kabuğu ve kakule ile tatlandırılmış tatlı bir peynir kremasıyla doldurulmuş, ardından limon suyu ve portakal çiçeği suyu ile aşılanmış bir şeker şurubuna batırılmış, kıyılmış ve tereyağlı iki çıtır çıtır hamur tabakasından oluşur. Türk künefesi geleneksel olarak Hatay, Urfa veya Antep peyniri ile yapılır. Genellikle üzerine antep fıstığı konur ve sıcak servis edilir.

12. Tombik

Tombik veya gobit kebabı, kıyılmış etin pide ekmek olarak bilinen çörek şeklindeki bir gözleme içine doldurulduğu bir döner kebap çeşididir. Ekmeğin dışı çıtır, içi yumuşaktır. Bu yemek tipik olarak müşterinin tercihine bağlı olarak domates, soğan, marul veya diğer çeşitli sebzeler ve soslar gibi ek malzemelerle servis edilir.

13. İskender

Bursa'ya özgü bir lezzet olan İskender kebabı, adını bu lezzetli yemeği ilk yapan kasap İskender Bey'den almıştır. Izgarada pişirilen ve baharatlı domates sosu ve pide ekmeği ile birleştirilen ince dilimlenmiş kuzudan yapılan yemeğe eritilmiş koyun yağı ve yoğurt geleneksel olarak masada yemeğin üzerine gezdirilir. Bu kebabın sindirime yardımcı olduğu bilinen bir Türk içeceği olan şıra ile birlikte tüketilmesi tavsiye edilir.

14. İrmik Helvası

İrmik helvası irmik, tereyağı, şeker, süt ve çam fıstığı ile yapılan taneli bir Türk tatlısıdır. İrmik helvasının malzemeleri basit olsa da hazırlanışı büyük ustalık gerektirmektedir. Eritilmiş tereyağı ve çam fıstığı ilavesiyle irmik içerisine tatlandırılmış sıcak süt ilave edilerek karıştırılır. Helva daha sonra ayrı kaselerde servis edilir, üzerine tarçın serpilir ve birkaç sotelenmiş çam fıstığı ile süslenir. Bu tatlı, iyi şans anlamına gelir, bu nedenle genellikle dini bayramlarda hazırlanır ve arkadaşlar ve aile ile paylaşılır.

15. Fırın Sütlaç

Fırında pişirilen bu Türk sütlacı su, süt, şeker, pirinç ve pirinç unu ile yapılır. Osmanlı mutfağından geldiği söylenen sade, hafif bir tatlıdır. Geleneksel olarak gül suyuyla tatlandırılmış olmasına rağmen, modern versiyonlar genellikle vanilyayı tatlandırıcı olarak kullanır. Fırın sütlaç piştikten sonra semender ızgarada kızartılır ve servis edilmeden önce üzerine genellikle toz tarçın veya kıyılmış fındık serpilir.

16. Piyaz

Piyaz, geleneksel bir Türk salatasıdır. Ülkenin çoğunda kuru fasulye, maydanoz, soğan ve sumaktan yapılan bir yemek için kullanılan genel bir terimdir. Antalya'da ise piyaz, tahin, limon suyu ve sirkeden oluşan zengin ve yumuşak bir sos da içerir. Fasulyenin üzerine sos konur ve yemek genellikle doğranmış domates, dilimlenmiş soğan, haşlanmış yumurta, zeytinyağı ve maydanoz ile süslenir. Piyaz, genellikle köfte ve benzeri ızgara etlerin yanında yenir ancak meze çeşitleri arasında da yer alabilir.

17. Alinazik Kebabı

Alinazik, Gaziantep menşeli bir Türk kebap çeşididir. Kömürde kızartılmış ve püre haline getirilmiş patlıcanların sarımsaklı yoğurt sosuyla birleştirilmesinden ve ardından eriyen tatlı kuzu parçalarıyla birleşmesinden oluşur. Et tipik olarak soğan, kırmızı biber salçası, domates veya domates salçası ve zeytinyağı ile pişirilir. Patlıcanların dumanlı bir tada sahip olması önemlidir ve bunu elde etmenin en iyi yolu kömür ateşinde kızartmaktır. Alinazik kebabı servis edildiğinde geleneksel olarak yanında pirinç pilavı veya ızgara sebzeler eşlik eder.

18. Aydın İnciri

Menderes nehri vadisinin kalbinde yer alan tarihi Aydın bölgesi, en çok Akdeniz'de yüzyıllardır yetiştirilen lezzetli incirleriyle tanınır. Aydın inciri tipik olarak 5 yıl sonra ve ancak ekimden itibaren 50 yıla kadar meyve verebilir. Bu çiğnenebilir, şekerle kaplanmış, kurutulmuş Aydın incirleri, müsli ile kahvaltıda harika oluyor veya çeşitli geleneksel Türk hamur işlerinde dolgu olarak kullanılabiliyor.

19. Afyon Sucuğu

Dünyanın geri kalanında sucuk olarak bilinen Afyon sucuğu, geleneksel olarak Türkiye'nin Ege Denizi kıyısından iç kesimlere kurulmuş Afyonkarahisar ilinde üretilen, kuru fermente edilmiş, baharatlı bir sucuktur. Sucuġu, tipik olarak kimyon, sumak, sarımsak, tuz, karabiber, kırmızı biber ve kekik ile tatlandırılmış kıymadan oluşan helal sertifikalı bir üründür.

20. Sarma

Geleneksel Türk mutfağının temel yemeklerinden biri olan sarma, yapraklarla sımsıkı sarılmış bir iç dolgudan oluşur. Bu yemeğin çok sayıda versiyonu vardır. Karışım tipik olarak kıyma, pirinç veya bulgur, çeşitli otlar, çeşniler, kırmızı biber, kırmızı biber, öğütülmüş sumak veya domates sosu gibi malzemeleri içerir. Genellikle asma, lahana veya lahana turşusu yaprakları, karalahana ve pazı gibi çeşitli yapraklı sebzelerin içine sarılır. Kökleri Osmanlı İmparatorluğu'na dayanan sarma, Balkanlar, Orta Avrupa ülkeleri, Güney Kafkasya ve Ortadoğu'da da geleneksel olarak tüketilmektedir. Genellikle özel günlerde ve bayramlarda hazırlanır.

21. Türk Kahvesi

Ekstra ince öğütülmüş ve kavrulmuş kahve çekirdekleri, cezve veya ibrik adı verilen geleneksel bir cezvede soğuk su ile pişirilir ve ardından köpürene ve kaynama noktasına gelene kadar kısık ateşte demlenerek kahve elde edilir. Bu kahveyi diğer kahve türlerinden ayıran özelliği de bu özel demleme yöntemidir ve Türklere atfedilmiştir, dolayısıyla adı da buradan gelmektedir. Türk kahvesi usulüne uygun hazırlandığında koyu renkli, yüzeyinde yoğun köpüklü ve homojen kıvamlıdır.

22. Adana Kebap

Adana kebabı, adını ülkenin en ünlü kebap şehirlerinden biri olan Adana'dan alan popüler bir şiş et yemeğidir. Bu kebap, kuzu kıyması ve kuyruk yağının sarımsak, soğan, kırmızı biber ve pul biberle yoğrularak koyu kırmızı bir renk ve baharatlı bir tat vermesiyle yapılır. Tüm karışım büyük ve düz metal şişlerin etrafına yerleştirilir ve ardından ızgara yapılır. Izgara et piştikten sonra geleneksel olarak pide ekmeği, biber ve domates üzerine bir tabakta servis edilir veya maydanoz ve kırmızı soğandan oluşan bir salata ile birlikte pide ekmeğine doldurulur.

23. Katmer

Bir tür tatlı börek olan katmer, Türkiye'nin gastronomi başkenti olan Antep'e özgü bir spesiyaldir. Katmer, yerel halkın çoğunun güne başladığı şeydir. Aslında Gaziantep'te sabahın erken saatlerinden öğlene kadar açık olan ve kahvaltıda katmer sunan fırınlar ve kafeler vardır. Geleneksel olarak  evliliklerinde bulmayı umdukları tatlılığı temsil ettiği için yeni evliler tarafından ilk düğün gecelerinden sonra yenen ilk yemektir.

24. Cacık

Türkiye'de ve eski Osmanlı ülkelerinde çeşitli formlarda bulunan cacık, süzme veya seyreltilmiş yoğurdun ince kıyılmış salatalık ve kıyılmış sarımsakla karıştırılmasıyla yapılan serinletici bir sostur. Geleneksel olarak zeytinyağı, dereotu otu, nane, limon suyu veya sirke ve hatta bazen kekik, sumak ve kırmızı biber ile tatlandırılır. Cacık soğuk olarak servis edilir ve çeşitli mezelerden ana yemeklere kadar hemen hemen her şeyde kullanılır. Özellikle köfte ve kebap gibi klasik Türk et yemekleri ile iyi eşleşir.

25. Tantuni

Tantuni, Türk baharatları ve otları ile tatlandırılmış, genellikle soğan ve domatesle pişirilmiş ince dilimlenmiş dana etinden hazırlanır. Türkiye'nin güneyinden özellikle Mersin'den gelen geleneksel bir sokak yemeğidir. Karışım özel tasarlanmış tantuni tavalarında pişirilir. Dürüme sarılan tantuninin yanında bir limon dilimi ile servis edilir. Her tantuni ustasının kendine has bir pişirme yöntemi ve gizli tekniği olduğu için tantuni tatlarının asla aynı olmadığı söylenir.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Dışarıda Acıkınca İlk Aklınıza O Geliyorsa! Evinizde Fırında ve Tavada Yapabileceğiniz Pratik Lahmacun Tarifi
Kabarık Ekmekler, Pembe Soslar, Şarküteri Masaları! TikTok'a Göre 2022'nin En Çok Sevilen Yemek Trendleri
Farklı Lezzetler Arayanlar Buraya! MasterChef'de Yapılmış Dünya Mutfağından En İyi Yemek Tarifleri

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
YORUMLAR
16.12.2022

Hem döner hem gobit olarak listeye almak nedir, anlamadım. Ha lavaş dürüm, ha gobit, ha pilav üstü. Hepsi de döner işte. Bu arada liste gerçekten iyi. Bal kaymak ve bal en sevdiğimiz yemeklerdendir. Dünyanın hiçbir yerinde yoktur, bir bizde vardır.

18.12.2022

adana kebap tarifi yanlış arkadaşlar soğan sarımsak pul biber katılmaz kıymaya toz biber atılır sadece kırmızı kök biber kıyılır kaburga ve kuyruk yağından yapılır et kuzu olur yanlış bilgilendirmeyin adana kebaba önüne gelen herşeyi katmazsın

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ