Kuzey Yarım Küredeki Sıcaklık Dalgasının Vurduğu Grönland Adım Adım Eriyor!

Sıcaklıkların mevsim normallerinin 10 santigrat derece üzerinde seyrettiği Grönland'ın buz tabakasında endişelendirici büyüklükte bir erime olayı görülüyor. Bu olayın daha öncekilerden farkını ve nelere neden olabileceğini merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Temmuz sonundan bu yana Grönland'daki buz tabakasında her gün yaklaşık 8 milyon metrik ton erime yaşanıyor.

Danimarkalı araştırmacıların yaptığı gözlemlere göre, normalde her yaz yaşananın iki katı büyüklüğünde bir erime olayı Kuzey Kutup Dairesi'ni vurdu.

Bu konu üzerinde çalışan araştırma enstitüleri, grafiklerle durumun ciddiyetine değindi.

twitter.com

Grönland'da büyük bir erime olayı yaşanıyor. Milyar ton miktarı olarak 2019 yılındaki kadar ekstrem olmasa da (sol taraftaki görsel, ayrıca hâlâ Florida'da suyun 5 cm yükselmesine neden olabilir) erimenin gerçekleştiği bölge (sağ taraftaki görsel) boyut olarak iki yıl öncekinden birazcık daha büyük.

Danimarka Meteoroloji Enstitüsü, ülkenin kuzeyinde sıcaklıkların 20 santigrat dereceyi geçtiğini duyurdu.

Ülkede sıcaklıklar, ortalama yaz sıcaklıklarının iki katına ulaşmış durumda. Ülkenin kuzeydoğusundaki Nerlerit Inaat Havalimanı'nda geçtiğimiz ayın sonunda hava sıcaklığı 23.4 santigrat dereceye ulaşarak kaydedilen en yüksek sıcaklık değeri olarak tarihe geçti.

2019 yazında ülkedeki buz tabakasında çok daha büyük bir erime görülmüştü.

Ancak 2019'daki erime olayı bu seneki olayın aksine ülkenin belirli kesimlerinde gerçekleşmişti. Şu anda ise Grönland'ın merkezi hariç her yerinde buzların eridiği görülüyor. Grönland'ın buz tabakası, 1.8 milyon kilometre karelik alanıyla Antarktika'dan sonra Dünya'nın en büyük ikinci tatlı su buzulu.

Buz tabakası 1990 yılında erimeye başladı, 2000'den sonra ise erime hızı arttı.

Geçtiğimiz yıllarda kaybolan buz kütlesi, 2000'den önce kaybedilen kütlenin yaklaşık dört katı büyüklükte. 2020'nin Aralık ayında yayımlanan bir çalışma, Grönland'daki buzulun şu anki hızla erimeye devam etmesi durumunda 2100'e kadar okyanuslardaki su seviyesinin 10 ila 18 santimetre arasında yükseleceğini açıkladı. Bu oran, daha önce tahmin edilenden %60 daha yüksek.

Buz tabakası tamamen erirse okyanuslardaki su seviyesi 6 ila 7 metre arasında yükselecek.

Yazın başındaki kar yağışı ve yağmur sayesinde mevsime nispeten serin giren ülkede bu sene buz gerilemesi beklenen seviyede kaldı. Buz erimesi ise her sene Haziran'da başlayıp Eylül'de sona eriyor. Grönland bir ay daha yüksek miktarda erimeye maruz kalacak.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Çinli Bilim İnsanları, Erimesini Önlemek İçin Buzulları Örtülerle Kaplıyor
Araştırmacılar, Antarktika'daki 'Kıyamet Günü Buzulu'nun Eridiğine Dair Endişe Verici Sonuçlara Ulaştı!
Buzullar Erimeye Devam Ediyor: Antarktika'da Dev Bir Kütle Ana Buzuldan Böyle Koptu!

Popüler İçerikler

Bayramda Maziye Dalan Kullanıcılar Anne ve Babalarının Haset Ettiren Tanışma Hikayelerini Anlattı!
AK Partili Mücahit Birinci’den Şebnem Bursalı’ya Sert Tepki: “Partiden Defolup Gitsin”
Optimar'ın Seçim Sonrası Anketinden AK Parti'ye Kötü Haber! 'Sonuçlar İlk Kez Bu Kadar Farklı'
YORUMLAR
13.08.2021

deniz suyu yükselecek de asıl kendini hissettirecek olan karadaki kuraklık. bence dünyanın ciddi bir nüfus ve tüketim planlamasına ihtiyacı var.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ