Kuzey Kutbu’ndaki Facebook Veri Merkezi'ne Yakından Bakın

Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, İsveç’in kuzeydoğusunda buluna Luleå kentindeki Facebook Veri Merkezi’nin fotoğraflarını paylaştı.

Mark Zuckerberg, kutuplara oldukça yakın bir bölgede açtıkları Facebook veri merkezinin fotoğraflarını paylaştı. 

WebMasto'nun haberine göre Kuzey Kutup Dairesi’nin yaklaşık 110 kilometre güneyinde yer alan İsveç’in Luleå kentindeki Facebook Veri Merkezi, bulunduğu bölgenin avantajlarından faydalanıyor.

Bir veri merkezi için en uygun yerlerden biri olan Luleå bölgesinin, düşük sıcaklığa sahip olması ve yakın çevresinde nehirlerin bulunması gibi avantajları Facebook’un enerjiyi verimli bir şekilde kullanmasını sağlıyor.

Veri merkezini soğutan dev fanlar. Bu fanlar dışarıdaki doğal soğuk havayı veri merkezinin içerisine alarak sunucuları soğutmayı sağlıyor. Kış mevsiminde (hava -30 dereceye kadar düştüğünde) ise sistem tersine dönüyor.

6 futbol sahası büyüklüğündeki Facebook veri merkezi, devasa büyüklüğe sahip fanları da bünyesinde barındırıyor. 

Bu fanlar ise dışarıdaki doğal soğuk havayı veri merkezine transfer ederek koridorlardaki binlerce sunucuyu soğuk tutmayı sağlıyor. Bölgenin soğuk olması da bu bağlamda Facebook’un enerji tasarrufu sağlamasına olanak tanıyor.

Konuyla ilgili olarak Facebook’ta bir gönderi paylaşan Mark Zuckerberg ise, kutup bölgesindeki bu veri merkezine ait bazı fotoğrafları da paylaştı. Bunun Facebook için oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Zuckerberg, zaman içerisinde sahip oldukları gelişmiş teknolojiye ait diğer fotoğrafları da paylaşacağını açıkladı.

Facebook’un Luleå kentindeki veri merkezine ait fotoğrafları aşağıdan inceleyebilirsiniz:

Facebook'un veri merkezi, Kuzey Kutup Dairesi'nin hemen güneyinde yer alan, etrafı sık ormanlar ve soğuk nehirlerle çevrili Lulea (İsveç) kentinde yer alıyor

Facebook'un ana veri koridoru. O kadar büyük ki çalışanlar scooter kullanmak durumunda kalıyor

Veri Merkezi ilk 2013 yılında açıldı. Ayrıca Facebook'un ABD dışındaki ilk veri merkezi olma özelliğini taşıyor

Facebook veri merkezinde yaklaşık 150 kişi çalışıyor. Koridorların boş gözükmesinin sebebi ise, sadeleştirilmiş yapı sayesinde her 25,000 sunucu ile tek bir teknisyenin ilgilenmesi

Veri merkezinin dış yapısından bir kare

Lulea'da kullanılan ekipmanlar oldukça sadeleştirilmiş durumda. Bu sayede kolay bir şekilde erişim sağlanabiliyor ve herhangi bir aksaklık durumunda kolayca düzeltilebiliyor. Zuckerberg'ün deyimiyle, bundan birkaç yıl önce bir sabit diskin tamiri 1 saati bulurken; Lulea'da bu süre 2 dakikaya indirilmiş durumda

Eskimiş ve kullanılmaz duruma gelmiş sabit diskler imha ediliyor. Bu görev ise Christer Jonsson'a ait

Facebook'un Lulea'da bir veri merkezi açma fikri ilk olarak mühendis Jay Park tarafından bu peçeteye resmedilmişti

Teknisyen Emilie De Clercq: "Burada çalışmanın en kötü tarafı, -30 derecede arabayla veri merkezine gelmeye çalışmak"

Network mühendisi Max Zavyalov: "Şu dizilişe, ağ cihazlarına, kablolara bir bakın. Sanki hepsi referans modeli gibi.

Mekanik sistemler uzmanı Joakim Karlson: "Burada çalışmak büyük sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Elimden gelenin en iyisini yapmak ve her zaman daha iyi ve daha güvenli çözümler bulmak için çalışmalara devam edeceğim.

Sunucu teknisyeni Christer Jonsson: "İnsanların şunu iyi bilmesi gerekir ki, hiçbir şey buranın dışına çıkmıyor ve veriler oldukça güvende. Ayrıca eski sabit diskler imha ediliyor"

Veri Merkezi Tasarım Mühendisliği Direktörü Jay Park: "Dünyanın başka hiçbir yerinde böylesine verimli bir veri merkezi yok"

Güvenlik görevlisi Linnéa Svallfors: "Bu çok önemli bir iş ve bana bu sorumluluk altında güven duyulmasından gurur duyuyorum"

Luleå Bölge Yöneticisi Joel Kjellgren: "Tüm bunların içinde bir güzellik var. Sanki bir konserde herkesin birbirleriyle iletişime geçtiği, paylaşımlar yaptığı, orkestraya uyarlanmış dev bir makine gibi"

WebMasto

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Mehmet Şimşek Meclis’te Sunum Yaptı: “Ülkemizde Vergi Yükü Yüksek Değil”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
YORUMLAR
30.09.2016

Peçete de olan şey tesisin planı değil, özel bir kesintisiz güç kaynağı tek hat şeması. Yani tesisteki sunucu vb. leri elektrik kesilirse nasıl besleriz sorusunun cevabı. Elektrik kesildiğinde jeneratörler devreye girene kadar (muhtemelen 5-8 saniye arası) 1084 tane akü ile devam edilebiliyormuş o kadar.

01.10.2016

brravoooo

29.09.2016

Diskleri atmasınlar Dh ölücülerine versinler.

29.09.2016

Mini çakal zükerberg senii. Çalışanlardan biri "kutupta tükkan açalım, klima masrafından kurtuluruz" demiş, o da üstüne atlamış hemen...

TÜM YORUMLARI OKU (15)