Kuzey Kore, 'Nükleer Başlık Taşıyabilen' Uzun Menzilli Füze Denedi

Kuzey Kore, yeni geliştirdiği 'nükleer başlık taşıyabilen' uzun menzilli seyir füzelerini hafta sonunda yaptığı tatbikatla başarıyla test ettiğini duyurdu.

Kuzey Kore Merkez Haber Ajansı'ndan yapılan açıklamada, söz konusu seyir füzelerinin son 2 senedir geliştirildiği, cumartesi ve pazar günü yapılan testlerde bin 500 kilometre öteden hedefi vurabilme kapasitelerinin ölçüldüğü kaydedildi.

Söz konusu füzelerin devlet lideri Kim Jong Un'un ülkenin askeri gücünü artırma çağrısıyla geliştirildiği ve nükleer savaş başlığı taşıyabildiği aktarılırken, haberde, füzeler için 'büyük öneme sahip stratejik silah' değerlendirmesi yapıldı.

Pyongyang yönetimi, 2021 yılında en son mart ayı sonunda taktik güdümlü balistik füze denemesi gerçekleştirmiş, başta ABD ve Japonya olmak üzere birçok Batılı ülkenin tepkisini çekmişti.

Radara yakalanmamak için çok alçaktan uçabiliyor

Kuzey Kore devlet medyası ayrıca askeri bir kamyondan fırlatılan, kanatları ve arka kısmında yüzgeç benzeri kısımları olan bazı füzelerin fotoğrafını paylaştı.

Gelişme sonrası açıklamada bulunan Güney Kore Genel Kurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin üzerinde çalıştığı füzelerle ilgili bilgi edinmek için ABD istihbaratıyla birlikte çalıştıklarını, Pyongyang'ın bu hareketinin hala Kuzey Kore'nin uluslararası camia ve komşu ülkeler için tehdit unsuru olmaya devam ettiğinin bir göstergesi olduğunu kaydetti. Japonya ise gelişmelerden 'son derece kaygılıyı' olduklarını duyurdu.

Kuzey Kore'nin geliştirdiği 'seyir füzeleri', üzerlerinde bulunan kanatçıklar ve itiş motoru sayesinde havanın dinamik yapısını kullanarak binlerce kilometre uzağa gidebiliyor. Güdümlü bir füze tipi olan seyir füzeleri (kruz füzesi) radara yakalanmamak için çok alçaktan uçabiliyor ve nükleer savaş başlıkları taşıyabiliyor.

5 aydır füze denemesi yapmıyordu

Kuzey Kore mart ayında Japonya açıklarındaki sulara iki balistik füze fırlatmış, devlet haber ajansı KCNA, roketlerin taktik güdümlü olduğunu ve mevcut teknolojinin 2,5 tonluk savaş başlığı taşıyabilecek kapasiteye çıkartılmasıyla geliştirildiğini açıklamıştı.

Kuzey Kore ile ABD hükümeti bugüne son yıllarda 3 kez görüşmesine rağmen, Pyongyang hükümeti nükleer silah çalışmaları konusunda Washington ile anlaşma sağlayamamıştı.

Kuzey Kore, nükleer silah çalışmaları sebebiyle Çin, Rusya ve Vietnam gibi müttefikleri haricinde uzun yıllardır uluslararası camiadan ekonomik yaptırım görüyor.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Viral Olan 'Kalp Çizme' Akımında Bir Kadının Verdiği Tepki Tartışılıyor
Atatürk'ün Okuduğu Bir Kitaba Krallarla İlgili Düştüğü Notu Görmelisiniz!
Dudağınız Uçuklayacak: Hayatını Kaybeden Ferdi Tayfur'un Serveti Ortaya Çıktı!