-Çocuk Oyunları:
Adından da anlaşılabileceği üzere çocuklar için tasarlanan bu oyunlar motor becerilerini ve analitik düşünme yeteneğini arttırdığı gibi aynı zamanda aile ve akran iletişimi konusunda da önemli görevler üstleniyorlar. Tüm bunların yanında temalarına göre çocuklara bir konuyu eğlenceli biçimde öğretmek için de oldukça idealler.
-Set Yapma Oyunları:
Bu türdeki kutu oyunları ise genellikle kartlarla oynanıyorlar ve elimizdeki kartlarla en iyi kombinasyonu oluşturmamızı istiyorlar. Haliyle burada da tema açısından çeşitlilik çok fazla.
-İşçi Yerleştirme Oyunları:
Yeniçeri rehberinde bu oyunlardan 'kutu oyunlarının ağır abileri' olarak bahsediyor ki haksız da sayılmaz zira bu yapımlar kazanmak için stratejik düşünmeden incelikli plan yapmaya kadar pek çok yetenek talep ediyor. Oyun süreleri hiç de kısa olmayan bu yapımları öğrenmek de oynamak da hayli vakit almakla birlikte bir kez bir oyunda ustalaştıktan sonra (hele bir de kafa dengi bir arkadaş grubuyla oynanıyorsa) alınan keyif de kat kat artacaktır.
Arnak Harabeleri (1-4 oyuncu)
Dune Imperium(1-4 oyuncu)
Tzolk'in: The Mayan Calendar(2-4 oyuncu)
Village(2-4 oyuncu)
-Savaş Oyunları:
Savaş oyunları adından da anlaşıldığı üzere bizleri bir savaş alanının ortasına bırakıyor. Oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan bu oyun türü kısasından uzununa, yoğun stratejik hamlelerle ince ince işlenen hamleler barındıranlardan daha rahat bir nefes alabileceğiniz yapımlara kadar pek çok oyuna sahip.
-Alan Kontrolü Oyunları:
Genellikle bir haritanın çoğunluk kontrolünü sağlamayı amaçladığımız oyunlar barındıran bu tarzdaki yapımlar strateji türü ile iç içe geçebilmekte. Fakat Yeniçeri'nin de belirttiği üzere türe mensup olup daha rahat bir havaya sahip oyunlar da bulmak mümkün. Dedik ya, kutu oyunları dünyası derya deniz!