"Kütahya'da Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Kütahya'ya Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 17 Yer

Kütahya yedi bin yıllık geçmişiyle birçok medeniyete kucak açmış bir şehirdir. Kütahya'nın tarihi ve doğal güzellikleri, sanatı, mutfağı, zamana meydan okuyan tarihi konakları ve daha niceleriyle Kütahya'nın turistik yerleri geçmişi kadar uzundur desek yeri! Ormanlarının yarısından çoğunu kaplayan Kütahya'da gezilecek doğal yerler insana her mevsim ayrı bir manzara sunuyor. Antik kentleri ve müzeleriyle de Kütahya'nın tarihi yerlerine küçük bir keşif yapılabiliyor...

UNESCO’dan “Yaratıcı Şehir” unvanını alan şehirlerden biri olan Kütahya şehrine bir gezi programı yapmaktaysanız özellikle gezilmesi gereken bu yerlere bakmadan planlarınızı tamamlamamanızı öneririz!

Camileri, müzeleri, doğal güzellikleri, şehrin simgesi haline gelen çini sanatıyla ilgili alanları, tarihi konakları ile Kütahya gidenlerin gözlerini de gönüllerini de çelen bir şehir.

Sizler de şehre uğramayı düşünüyorsanız, işte Kütahya'ya gidip de görmeden dönmemeniz gereken 17 yer!

1. Kütahya Kalesi

www.instagram.com

Geçmişi Bizans dönemine kadar uzanan Kütahya Kalesi günümüzdeki yapısına Germiyanoğluları, Selçuklular ve Osmanlı imparatorluğunun yaptığı onarım ve eklemelerle kavuşmuştur. Çeşme, mescit ve Cumhuriyet Dönemi’nden kalma kır kahvesi ile döner gazinosu olan Kütahya Kalesi'nin günümüzde de bazı alanları onarımdadır.

2. Çinili Cami

www.instagram.com

Çinisiyle ünlü şehrimizin Çinili Camisine gitmemek olmaz! Dışıyla olduğu kadar içiyle de göz kamaştıran cami, ressam, neyzen ve Osmanlı imparatorluğunun bir minyatür ve tezhip sanatçısı olan Ahmet Yakupoğlu tarafından 1973 yılında inşa ettirilmiştir. Süsleme ve yapısı bakımından Orta Asya Türk mimarisinin özelliklerini taşıyan caminin içi kalem işi süslemelere, dışı ise özel olarak üretilmiş mavi Kütahya çinileriyle bezelidir.

3. Tarihi Kütahya Konakları

www.instagram.com

On dokuzuncu yüzyılın enfes sivil mimarilerinden olan Tarihi Kütahya Konakları, iki veya üç katlı olup küçük ve çok pencerelere, geniş saçaklara, Kütahya evlerinin kendine has 'çıkma' öğesine ve ahşap mimarisiyle insanı geçmişe götürüyor. 

Ahierbasan ve Germiyan sokaklarında rastlayacağınız Tarihi Kütahya Konakları, özellikle de Türk evlerinin mimarisi, yapısı ve özelliklerine ilgi duyanların bayılacağı yerlerden birisi!

4. Aizanoi Antik Kenti

www.instagram.com

Dünyanın ilk ticaret borsa binasının neye benzediğin görmek isteyenlerin rotası: Aizanoi Antik Kenti.

1926 yılında yapılan ilk kazılardan bu yana Aizanoi Antik Kenti'nden birçok önemli keşif yapılmış olup bu keşiflerde antik kentin tiyatro, stadyum, agora, köprü, gymnasium ve nekropol gibi alanları ortaya çıkarılmıştır.

5. Domaniç Ebe Çamlığı Kent Ormanı

www.instagram.com

Her mevsim bir başka renge bürünen Domaniç Ormanı akıl almaz renkleriyle gözlere bayram ettiren bir orman. Kütahya ilinin yarısından çoğunun ormanlık alanlardan oluşmasının yanında Domaniç, bu orman alanlarının çok daha ötesinde bir güzelliğe sahiptir.

Domaniç'e gittiğinizde kamp ve doğa yürüyüşü yapan birçok insan göreceksiniz çünkü bu ormanda birkaç saat geçirmek insana yetmiyor...

6. Kütahya Çini Müzesi

www.instagram.com

Çini sanatıyla ses getirmiş Kütahya ilinde bu eşsiz sanatın müzesinin olmamasını düşünemiyoruz bile! II. Yakub Bey Külliyesi'nin imaret bölümünün Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmesinin ardından 1999 yılında ziyarete açılan Kütahya Çini Müzesi, Türkiye'nin ilk ve tek çini müzesi olma özelliğini taşımaktadır.

7. Kütahya Saat Kulesi

www.instagram.com

Günümüzdeki Kütahya Saat Kulesi aslında 1970'lerdeki orijinal yapısı baz alınarak  2005 ve 2006 yılları arasında inşa edilmiştir. 1922'lerdeki ilk hali ise bir kilisenin çan kulesinin dört bir yüzeyine saat konulmasıyla oluşturulmuş olan Kütahya Saat Kulesi şehre uğrayanlara dinlenip soluklanabilecekleri bir alan sunuyor.

8. Frigya Vadileri

www.instagram.com

Büyük çoğunluğumuzun eşek kulaklı Frigya kralı Midas ile tanıdığımız Frigler'in Frigya Vadileri oldukça ilgi çekici yapılar arasındadır. Frig sanatının, yaşamının kısacası uygarlığının pek çok izine rastladığımız Frigya Vadileri tarihe ışık tutan yerlerden. Bu vadilerde Friglerin oluşturduğu sunak, kaya mezarları ve açık hava tapınakları gibi yapılar yer almaktadır.

9. Dumlupınar Şehitliği

www.instagram.com

1992 yılında ziyarete açılan Dumlupınar Şehitliği, Kültür Bakanlığı tarafından yaptırılan bir şehitliktir. Kütahya'nın Dumlupınar ilçesinde yer alan bu şehitlik Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde ölen Türk askerlerinin anısına inşa edilmiştir. Mezarlık, şadırvan, otopark ve namazgâh bölümlerden oluşan şehitlikte yüz subayın, beş yüz er ve erbaşın mezar taşı yer almaktadır.

10. Kütahya Arkeoloji Müzesi

www.instagram.com

1965 yılında ziyarete açılan Kütahya Arkeoloji Müzesi'nde günümüzde dahi müzenin en etkileyici eserlerinden olan dünyadaki sayılı Amazon Lahitlerinden biri yer almaktadır. Müze, Grekler ve Amazonlar arasındaki savaşları tasvir eden bu lahdin yanı sıra Geç Miyosen döneminden Osmanlı imparatorluğuna uzanan döneme değin daha birçok etkileyici eseri bünyesinde bulundurmaktadır.

11. Kütahya Ulu Cami

www.instagram.com

Yıldırım Beyazıt Camii adıyla da bilinen Kütahya Ulu Cami, Osmanlı imparatoru Yıldırım Beyazıt döneminde 1401 yılında yaptırılmıştır. Kütahya'nın en ilgi çekici camilerinden olan Kütahya Ulu Cami içerisinde yer alan büyük sütunların Kütahya'da bulunan bir antik kent olan Aizanoi Antik Kenti'nden getirildiği bilinmektedir.

12. Yeniköy Peri bacaları

www.instagram.com

Nevşehir'de yer alan peri bacalarının yapısına oldukça benzeyen Yeniköy Peri bacaları el değmemiş doğal güzelliklerden biri

si. Vahşi hayvan popülasyonun da bulunduğu düşünülen bu alana dokunulmamış olmasından kaynaklı olarak Yeniköy Peri bacalarına ulaşmak için tabela görmeyi beklememenizi öneririz.

13. Sarıçiçek Yaylası

www.instagram.com

Murat Dağı'nın gizli güzelliklerinden biri olan Sarıçiçek Yaylası atmosferiyle sizi büyüleyecek bir yer! Biraz sessizlik, biraz sakinlik ve biraz da huzur isteyenlerin kesinlikle uğraması gerektiğini düşündüğümüz alanlardan.

14. Kütahya Çiniciler Çarşısı

www.instagram.com

Kütahya gezinizden unutulmaz bir hatırayla ayrılmanın yolu Kütahya Çiniciler Çarşısı'ndan geçiyor. Bin bir çeşit modeliyle çini sanatının o çarpıcı güzelliğinde kaybolmanızı sağlayacak yerlerden birisi olan Çiniciler Çarsısına bir göz atmanızı tavsiye ederiz!

15. Ilıcaksu Sarıkız Kaynağı

www.instagram.com

Ilıcaksu Mesire/ Piknik Alanı olarak da bilinen Ilıcaksu Sarıkız Kaynağı doğanın güzelliğinde kaybolmanızı sağlayacak bir yer. Yeşillik, orman ve suyun sesinde rahatlayacağınız bu yerden Sarıkız efsanesini okumadan ayrılmayın deriz!

16. Germiyan Sokağı

www.instagram.com

Kütahya'nın geleneksel evlerinin yer aldığı Germiyan Sokağı tarihi dokusunu kaybetmeyen bir sokak. Arnavut kaldırımlarda ilerlerken göreceğiniz ahşap mimarili evlerde on dokuzuncu yüzyılın Kütahya'sına doğru çekileceksiniz.

17. Macar Lajos Kossuth Evi

www.instagram.com

Kossuth Müzesi ve Macar Evi olarak da bilinen bu yer, Macaristan'ın özgürlük savaşına önderlik eden ilk Macar cumhurbaşkanı Lajos Kossuth'a atfedilen bir müze evdir. Türkiye'de bulunduğu yıllarda yaşadığı evin müzeye dönüştürülmesiyle ziyarete açılan bu müze evde Lajos Kossuth'a ve Macar kültürüne ait birçok eser yer almaktadır.

"Van'da Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Van'a Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 17 Yer
"Edirne'de Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Edirne'ye Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 17 Yer
"Tekirdağ'da Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Tekirdağ'a Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 15 Yer

Popüler İçerikler

Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
YORUMLAR
23.03.2022

Acayip saçma bir içerik olmuş. Tarihi bir özelliği olmayan saat kulesini neden gezmeye gidecek mesela insanlar. Buraya bakıp gezi düzenleyecek olursanız Kütahya'nın Murat Dağı(120km) ya da Dumlupınar(115km) veya Çavdarhisar antik kenti(60km) ile mesafesine bakıp öyle yola çıkın. Kütahya'ya gelince buralara ulaşmış olmuyorsunuz yani.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ