Kuş Gribi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Kuş gribi mevsimsel griple benzer özellikler taşıyan ve adından da anlaşılacağı üzere kanatlılarda meydana gelen bir enfeksiyon hastalığıdır. İnsanlara bulaştığında zatürre hatta ölüme götüren kuş gribi, kronik hastalığı olanlarda belirtilerin daha şiddetli yaşanmasına neden olabilir. Kuş gribi insanlar arasında yayılım göstermez. Bulaş genellikle hayvan atıkları ve dışkısı ile temas sonucu ortaya çıkar. Peki, kuş gribi nedir? Belirtileri ve tedavisi nasıl olur? İşte kuş gribine dair merak edilen soruların cevapları…

Halk arasında tavuk vebası tıpta avian influenza olarak bilinin kuş gribi, influenza ailesine mensup bir virüs ile ortaya çıkar. Kuş gribine yakalananların büyük bir kısmı, enfekte kuşların tükürük, mukoza ve dışkılarıyla kontamine olmuş yüzeylerle yakın temasta bulunmuştur. Bilinen en yaygın tipi H5N1 olan kuş gribi hakkında merak edilen soruların yanıtlarına bu başlık altından ulaşabilirsiniz… Kuş gribi nedir, belirtileri ve tedavisi…

Kuş Gribi Nedir?

Kuş gribi belirli bir tür kuş gribi virüsünün sebep olduğu bir çeşit enfeksiyondur. Kuş gribinin birçok farklı türlü olmasına rağmen en tehlikeli olduğu düşünülen türler H5N1 ve H7N9 kuş gribi virüsleridir. Kuşlar için ölümcül olan kuş gribi, bir taşıyıcı ile temas eden insanlar ve diğer hayvanlarda ciddi bir tehdit oluşturabilir. 

Kuş gribi diğer grip virüslerinden farklıdır ve bu gribe karşı vücudumuzun bağışıklığı olmadığından endişe yaratmaktadır. Virüs insandan insana yayılmasa da uzmanlar, özellikle H5N1’in insanlara pandemik bir tehdit oluşturma riskinden dolayı endişe duyarlar.

Kuş Gribi Belirtileri Nelerdir

Kuş gribi ilk etapta yaygın grip belirtileri ile aynı olabilir. Örneğin;

• Öksürük

• Ateş

• Kas ağrıları

• Solunum güçlüğü

• Boğaz ağrısı

Kuş gribi bazen de farklı semptomlara neden olabilir. Bunlar;

• Bir göz enfeksiyonu

• İshal ya da kusma

Kuş Gribi Tedavisi

Kuş gribi tedavisinde kuş gribinin tipine göre farklı tedaviler söz konusu olabilir. Genelde antiviral ilaçlar bu hastalığın belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Semptomların başlaması ile birlikte ilk 48 saat içerisinde ilaçların alınması oldukça önemlidir. 

Tedavide ventilatör ve oksijen desteği de yer alır. Solunum yetmezliği görürebildiğinden solunum desteğine bu nokta da gereksinim duyulabilir. Hastalar genelde hastane ortamında takip edilir, yayılımı önlemek için karantina da uygulanabilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Bilim İnsanlarından Pandemi Uyarısı: En Az 8 Kuş Gribi Türü Dünyada Dolaşıyor
İngiltere'de Kuş Gribi İnsana Bulaştı
Tarihte Görülmüş ve Günümüzde Hala Görülmekte Olan 7 Ölümcül Grip Çeşidi

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı