Kuryeler 30 Bin Lira Maaşa Çalışmak İstemiyor: Kazandıkları Miktarı Duyan Bir Düşünüyor

İstanbul'da restoran giderek artan motokurye iş ilanları dikkat çekiyor. Restoran işletmecileri, 30-35 bin liraya personel bulamadıklarından şikayet ederken, motokuryeler maaş farkı ve çalışma saatlerinden şikâyet ediyor.

İstanbul'da restoran, kafe ve büfelerin camlarında giderek artan oranda motokurye iş ilanları dikkat çekiyor. Restoran ve büfe işletmecileri eleman bulamamaktan şikayetçi.

Motokuryelerin çoğu alışveriş, yemek ve kargo sektöründe 'esnaf kurye' olarak nitelendirilen sisteme geçtiği için personel sıkıntısı yaşanıyor.

Motokuryeler de restoranlarla uygulamalar arasında maaş farkından ve esnek çalışma saatlerinden dolayı uygulamaları tercih ettiklerini söylüyor.

DHA'ya konuşan bir restoran işletmecisi uzun süredir personel aradığını söylerken, 'Ortalama 30-35 bin lira maaş veriyoruz yine de bulamıyoruz. Sigorta, maaşlar her şeyi veriyoruz ama yine de bulamıyoruz' dedi.

Mobil uygulamada çalışan bir motorkurye ise ana konunun maaş olduğunu söylerken, restoranların 30 bin lira maaş ve haftada 1 gün izin verdiğini söylerken, 12 saat çalışma ile uygulamada 50-60 bin lira kazandığını belirtti. Maaşların yüksek olması halinde kuryelerin sabit lokasyon olduğu için restoranları tercih edeceği belirtilirken, kurye sayısında da artışa dikkat çekti.

Başka bir motokurye de 'Restoranda tabi ki çalışmayız, biz şu anda kendi işimizin patronuyuz. Günlük 1500-2500 lira kazanıyorum. Restoranda belirli saatlerde çalışacağına bu şekilde daha serbestsin ve istediğin kadar kazanıyorsun' dedi.

Bir başka motokurye de "Kuryeler kendi işini kuruyor. Kendi saatinde çalışıyor ve daha iyi kazanıyor. Restoranlarla aradaki fark 10-15 bin lira. Aylık minimum 35-40 bin lira kazanıyorum, çok çalışırsam 70-80 bin liraya çıkar" şeklinde konuştu.

20 yıldır motokuryelik de yapan, Motorcular Birlik Beraberlik Yardımlaşma Derneği Başkanı Fahrettin Dündar, sıkıntının sebebinin "esnaf kurye" olduğunu belirtirken, ilanlarda 60-70 bin ücretin çekici gelerek birçok kişinin kredi çekerek 100-120 bin liraya motor alarak çalıştığını belirtti.

İşe başlayanların cebine beklenenden az miktarlar kalmasıyla işi bıraktığını da söylerken, pandemi döneminde e-ticaretin yükselişiyle kurye açığı oluştuğunu söyleyen Dündar, avukat, sağlık personeli, öğretmenlerin dahi kurye olduğunu belirtti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir.

Kuryeler İçin Yeni Düzenleme Geliyor: Artık Süre Taahhüdü Olmayacak
Kuryeyi Öldüren Somali Cumhurbaşkanı'nın Oğlu Türkiye’den Kaçtı
Kurye Gelirlerindeki Artış ve Ay Sonu Net Geliri Duyan İş Başvurusuna Koştu

Popüler İçerikler

Sağlık Bakanlığı'nın "Doğal Olan Normal Doğum" Kamu Spotu Tepkilerin Odağında
Narin Güran'ın Babası Arif Güran'dan 'Nevzat' Açıklamaları: "Kızıma Para Verip Kendisine Alıştırmış"
Cem Garipoğlu'nun Mezarı Açıldı: Otopsiye Giren Doktor ve Dönemin Savcısı İlk Kez Konuştu
YORUMLAR

Ama şu bir gerçek ki yemek sektörü boktan bir sektördür. Günde 12 saat kadrolu olarak çalıştım ama insan olduğunu bırakman gerekiyordu

Esnaf kurye = Taşeron firma. Ben vergi kaçırabilirim diyen varsa yapabilir ve ölümüne çalışarak o parayı alabilir. Sigorta ise 1 sene devlet ödediği için sıcak para daha çekici geliyor

Kimseyi zan altında bırakmak gibi olmasın ama bir çoğu kaçırıyor diğer türlü çalışmazlar zaten. Restoran sahipleri biraz daha ücreti arttırmaları lazım yoksa uygulamalar tekel olacak bu sefer hem restoran için hem de kurye için kötü olacak

10.12.2023

Ağlayacağına sende ver 40 50 bin lira insanlar çalışsın restoran sahipleri. Kolay mı bu soğukta sabah aksam paket atmak trafik zaten ayrı bir dert

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ