15 Mayıs 1919'da Yunanlılar kendilerine vaat edilen Ege topraklarını işgal etmek amacıyla İzmir'e çıktılar. Gazeteci Hasan Tahsin, İzmir işgaline tepki olarak Yunan askerine ilk kurşunu attı. Bundan dolayı da Kurtuluş Savaşı'nın başladığı ilk yer İzmir olarak kabul edilir. Bu işgallere padişah ve Osmanlı hükümeti sessiz kalmış, orduyu güçlendirmeye yeltenmemiştir.
Kurtuluş Savaşı'nda genel olarak Yunanlılar ile savaşıldığı düşünülse de, Yunanistan'ı bu savaşta İtilaf devletlerinin çoğu destekledi. Ayrıca Anadolu'da birkaç cephe de açıldı ve bu cephelerde İtilaf devletleri ile savaşıldı. Kazım Karabekir öncülüğündeki ordu, Doğu cephesinde Ermenistan Devleti ile savaştı. Bu savaş sonucunda Ermenistan kesin bir yenilgiye uğratıldı ve bugünkü Türkiye- Ermenistan sınırı çizildi.
Musul vilayeti ise Osmanlı Devleti'nin topraklarından biri iken, I. Dünya Savaşı'nda Fransa'ya bırakıldı. Daha sonra ise bölge İngilizlerin oldu. Ancak bölgede yaşayan Osmanlı ordusu komutanı burayı bırakmak istemedi ve görevinden istifa etti. Musul vilayetinde yaşayan insanların İngiliz ordularına ayaklanması ile de Kuvây-i Milliye birlikleri ve Kürt aşiretleri Musul bölgesinde taarruza geçti. Fakat Musul kurtarılamadı.
Kurtuluş Savaşı'na katılan Fransız ve İngiliz Devletleri ile Türk askerleri Güney Cephesi'nde savaştı. Özellikle Fransızların işgal ettiği pek çok bölge, yöre halkı tarafından kurtarıldı. Fransa Ankara Antlaşması ile bu cepheden çekilmek zorunda kaldı. İtilaf Devletleri ise en sonunda Yunan askerlerini Anadolu'nun içine doğru sevk etmeye başladı.