Kurtuluş Savaşı Ne Zaman Başladı ve Ne Zaman Bitti?

İstiklal Harbi veya Milli Mücadele olarak da adlandırılan Kurtuluş Savaşı, ülke bütünlüğünün korunması amacı ile gerçekleştirilmiştir. Kurtuluş Savaşı ülkenin pek çok yerinde gerçekleşen siyasi ve askeri bir mücadele haline gelmiştir. Sadece Türk milleti için değil, tüm işgal altında olan devletler için de umut kaynağı olmuştur. Kurtuluş Savaşı ile bağımsız yeni bir devlet kurulmuştur. Peki, Kurtuluş Savaşı ne zaman başladı ve ne zaman bitti? İşte detaylar...

Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı'ndan çıktıktan sonra yapılan Mondros Antlaşması ile yenilgiyi resmen kabul etti. Antlaşma gereği, İtilaf Devletleri istedikleri bölgeyi işgal etme hakkına sahipti. Adana'da bulunan Mustafa Kemal ise İstanbul hükümetinden geri çekilme emri aldı. Ancak Mustafa Kemal emre karşı gelerek bölgeden ayrılmadı. Adana'da Kurtuluş Savaşı kararı alarak Konya'ya, daha sonra da Ankara'ya geçti. Burada yapılan görüşmeler neticesinde savaş hazırlıkları başladı. Kurtuluş Savaşı'nın nasıl başladığı ve nasıl bittiği ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Kurtuluş Savaşı Ne Zaman Başladı ve Ne Zaman Bitti?

Kurtuluş Savaşı'nın başlama tarihi bazı kaynaklarda değişiklik göstermektedir. Resmi kaynaklara göre savaşın başlama tarihi 15 Mayıs 1919 yılıdır. Yunan askeri bu tarihte İzmir'i işgal etmiş ve Kurtuluş Savaşı başlamıştır. Ancak bazı kaynaklarda savaşın başladığı tarih olarak, Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıktığı tarih olan 19 Mayıs 1919 yılı verilmiştir.

İzmir'in işgal edilmesiyle birlikte, dönemin gazetecilerinden biri olan Hasan Tahsin savaşın ilk kurşununu Yunan askerine attı. Osmanlı hükümeti ve padişah ise sırasıyla yapılan bu işgallere karşı tepkisiz kaldı. Bu durumda Kuvayi Milliye adı verilen bir direniş örgütü kuruldu. Atatürk, Samsun'a çıktığı zaman Amasya genelgesini yayınladı. Genelgede vatanın bütünlüğü ve milletin istikbali vurgulanarak milli mücadele tüm ülkede yayılmaya başladı. Osmanlı hükümeti ise İstanbul'un işgal edilmesi ile birlikte çökmüştür.

Anadolu'nun her yerinde İngiliz, Yunan, Fransız, İtalyan ve Ermeni birlikleri ile savaşıldı. Kurtuluş Savaşı'nın ilk savunma hattı ise Batı cephesi oldu. İzmir, Bursa, Balıkesir, Kütahya, Eskişehir'de Kuvayi Milliye orduları direniş gösterdi. Burada gerçekleşen savaşta ilk başta başarılı olunamadı. Daha sonra düzenli ordu kurularak birçok bölge kurtarıldı. Güney cephesinde ise Ermeniler ve Fransızlar ile mücadele edildi. Bu direniş ile Adana, Maraş, Urfa düşman işgalinden kurtarıldı. Ermenilerin Doğu Anadolu'da bir devlet kurmak istemesinden dolayı bölgedeki pek çok yere işgale uğradı. Ancak birkaç ay sonra bu bölgede geri alındı.

Kurtuluş Savaşı 13 Ekim 1922 yılında Mudanya Mütarekesi ile fiilen, 24 Temmuz 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması ile tamamen bitmiştir. Lozan Antlaşması ile Türkiye'nin sınırları üzerindeki egemenliği resmen kabul edilmiştir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Çanakkale Savaşı'nda Kaç Asker Öldü?
İkinci Dünya Savaşı Nasıl Başladı?
İkinci Dünya Savaşı Ne Zaman Başladı ve Ne Zaman Bitti? 2. Dünya Savaşı Kaç Yıl Sürdü?
Birinci Dünya Savaşı Nerede Oldu?
1. Dünya Savaşı'nı Kim Kazandı, Kim Kaybetti?

Popüler İçerikler

Eğitim Geçmişiyle Herkesi Kendine Hayran Bırakan ODTÜ'lü Hoca Prof. Dr. Elif Uysal Merak Edilenleri Yanıtladı
Tabii'nin Çok Konuşulan Dizisi Gassal Hakkında Tartışmalar Bitmiyor
Aydilge'den ''Hayalim Cinsellik Yaşarken Ölmek'' Diyen Bennu Gerede'ye Tepki Dolu Yanıt!