KURTULUŞ SAVAŞI'NDA HANGİ CEPHELERDE SAVAŞILDI?
Kurtuluş Savaş'ında Batı, Doğu ve Güney Cephesi olmak üzere üç temel cephede savaşıldı. Ermeniler, 1918 yılında Çarlık Sistemi yıkıldığı zaman bir devlet oluşturdular. Bu devlet, Doğu Bölgesi'ndeki sınırlarda yaşayan Türk halkına zulüm ve katliamlar yapmaya başladı. TBMM ise bu baskıların durması için Ermenilere askeri harekat düzenlenmeye karar verdi. Aslında 7 Haziran'da taarruz emri verildi. Ancak Sovyet Hükümeti, bu sınır meselesinin siyasi yollarla da çözülebileceğini bildirmesi üzerine ordu geri çekildi. Ermenilerin Türk halkına yaptıkları zulümlerin artması ve Otlu'yu işgal etmeleri, Artvin'in de Gürcüler tarafından alınması üzerine ordu saldırıya geçti. Ermenistan'ın yenilgiye uğramasından sonra Gümrü Antlaşması imzalandı. Doğu Bölgesi kurtarıldı ve sınır tekrar çizildi.
Kilikya Cephesi olarak da bilinen Güney Cephesi'nde , Fransızlar ve Ermenilerle mücadele edildi. Fransızlar Adana, Osmaniye ve Mersin'i işgal etti. Yöre halkına yaptıklarını katliamlar ise oldukça ses getirdi. Molla Mehmet Karayılan önderliğindeki ordu ve yöre halkı, bu şehirleri kurtararak savaşı sonlandırdı. Ankara Antlaşmasından sonra Fransızlar Güney Cephesi'nden çekildi.
Bursa- İzmir- Balıkesir- Kütahya- Eskişehir hattında gerçekleşen savaşlar Batı Cephesi'nde gerçekleşti. Burada kurulan Kuva-yi Milliye, Kurtuluş Savaşı'nın ilk savunma hattıdır. Kuva-yi Milliye örgütlenmeleri için Balıkesir'de ve Alaşehir'de kongreler yapıldı. Ancak bu milli direniş örgütü, Yunan saldırıları karşısında başarılı olamadı. Düzenli ordunun kurulması ile başarı elde edildi. Kuva-yi Milliye'nin kaldırılmasıyla Demirci Efe ve Çerkez Ethem isyanları başladı. Bu isyanlarda 1. İnönü savaşından sonra bastırıldı. Kurtuluş Savaşı'nda en çok mücadele verilen yer Batı Cephesi'dir. Bu cephe, Yunanların İzmir'i işgal etmesi ile başlamış, Mudanya Mütarekesi'ne kadar devam etmiştir.