Kurtulanlar Anlatıyor! Instagram, Twitter ve TikTok'u Sildikten Sonra Hayatlarında Neler Değişmiş?

Sosyal medya kullanmayı bırakmak günümüzde yapılabilecek en cesur hareketlerden biri olabilir. Bir çoğumuz her gün lanet olsun diyerek Instagram, Twitter, TikTok vs. gibi uygulamaları silmek istiyoruz. Ancak bunu yapabilen kişilerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu adımı atan kişiler hayatlarında nelerin değiştiğini anlatıyor. Onlar kulak kabartıyoruz.

Sizin de aklınızdan en az bir kere "Sileceğim bütün sosyal medya uygulamalarını" düşüncesi kesinlikle geçmiştir.

Ne yazık ki bu düşünceyi eyleme geçirme konusunda çok azımız başarılı oluyor. Bazılarımız kısa süreli olarak silse de bağımlılar gibi tekrar yükleyip kaldığımız yerden devam ediyoruz. Çünkü sosyal medya artık eskisi gibi sosyalleşmek için az kullanılan bir araç değil aksine sosyalleşmenin en önemli unsuru haline geldi.

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasıyla platformda “Twitter'a veda etmeyi düşünüyorum” söylemleri çoğaldı.

Fakat bu yeni bir söylem değil çünkü daha öncesinde Facebook'u siliyoruz, Instagram'dan kurtuluyoruz gibi akımlar gündeme gelmişti. 

2021 verilerine göre ABD'de nüfusun yüzde 70'i en az bir sosyal medya platformu kullanmakta. Bu oran beş yıldır neredeyse aynı kalmış.

Facebook, Şubat 2022'de yayınladığı bir raporla 10 yılı aşkın bir süre sonra ilk kez günlük aktif kullanıcı sayısında düşüş yaşadı.

Çevrimiçi bir terapi şirketi olan Talkspace'in klinik yöneticilerinden Kate Rosenblatt, “Bunlar, insanları sosyal medyada ne kadar zaman harcamak istediklerini düşünmeye itiyor” ifadelerini kullanmakta. Twitter, Facebook ve Instagram'dan ayrılan pek çok kişi daha mutlu olduklarını söylüyor ama bazı şeyleri özlediklerini de dile getiriyorlar.

28 yaşındaki sanatçı Kimberly Katiti, aktif kullandığı uygulamaları sürekli kontrol etme alışkanlığının kısa bir sürede yok olduğunu söylüyor.

Twitter'da gördüğüm olumsuz görseller ve çatışma sarmallarına o kadar kapılmıştım ki, ayrıldığımda kas hafızam uygulamayı açmamı ve kaydırmaya başlamamı söylüyordu. Bir hafta içinde bunu aştım.”

Florida'da yaşayan 34 yaşındaki pazarlamacı Christopher Britton, “Twitter'a 2008'de farklı ve daha yeni bir iletişim yöntemi olduğu için girdim” diyor.

Bilgilenmek için farklı kaynaklara başvurduğunu söyleyen Britton, “Mesajlaşma uygulamaları, tanıdığım insanlarla iletişim kurarken yeterli oluyor” diye konuşuyor.

Facebook ve Instagram'da sayfalar ve gruplar yönetecek kadar aktif bir kullanıcı olan Kristen Womack, 2016'da Facebook'tan 2020'de ise Instagram'dan ayrılmış ve neredeyse hiç kimse bunu fark etmemiş:

“Tek bir kişi bile 'Vay canına, artık seni Facebook veya Instagram'da görmüyorum' demedi.”

Los Angeles'ta yaşayan 42 yaşındaki proje yöneticisi Verlin Campbell ise doğum günlerinden örnek veriyor:

quasa.io

“Doğum günümde Facebook'ta rastgele 300 kişiden yorum gelirdi. Artık etkileşimlerim daha gerçek. Doğum günümde 20 kişi bana mesaj attı. Bununla daha mutluyum.”

İlginizi çekebilir:

Bayram Şekeri Yeğenler İsyan Ettirdi: Yeğen Paylaşımları Sosyal Medyada Olay Oldu

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
YORUMLAR
03.05.2022

twitter yok, facebook yok. instagramı kapatıp sosyal medyadan uzaklaşayım dedim bu sefer reddit e düştüm. sigarayı bırakıp elektronik sigaraya başlama hikayem gibi oldu

03.05.2022

Geçen ay aldığım telefonda tiktok uygulaması mevcuttu, bu zamana kadar ismi dışında ilgi alanımda olan bir uygulama değildi, hala da değil fakat göz atmak için girme gafletinde bulundum ve çok pişmanım kendimden özür diliyorum 😏

03.05.2022

Kullanıyorum ve kullanmaya devam edeceğim. Abartım yok. Dozunda kullanıyorum. Ve sosyallikten uzaklaşmıyorum. Mesele önce kişinin kendisini kontrol etmesi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ