Kürtçe Okul Yeniden Açıldı

DİYARBAKIR’da, belediyeler, Eğitim-Sen ve Kürdi- Der tarafından Kürtçe eğitim verilmesi için 15 Eylül’de açılan, ancak Valilik tarafından mühürlenen ve mühürleri iki kez sökülmesi nedeniyle krize neden olan Kürtçe eğitim verecek okul, yeniden eğitime başladı.

Yaklaşık 100 öğrencinin eğitim gördüğü Ferzad Kemanger İlkokulu’nda, Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin inceleme yaptığını söyleyen Kürdi-Der Genel Başkanı Sebahattin Gültekin, 'Her hangi olumsuz bir yaklaşım yok. Öğrenciler ilkokulda görülmesi gereken dersler neyse onları Kürtçe görüyorlar şu anda. Milli Eğitim, bize gelen yazıda bizi özel okul statüsünde görüyor' dedi.

Diyarbakır’da 15 Eylül’de Kürtçe eğitim verileceği belirtilerek açılan ancak Valilik tarafından iki kez mühürlenip mühürleri DBP’liler tarafından sökülen merkez Bağlar İlçesi’ndeki Ferzad Kemanger İlkokulu, geçen ay yeniden eğitime başladı. Okulu açan belediyelere bağlı Eğitim Destek Evleri, Eğitim-Sen ve Kürdi-Der, hazırladıkları başvuru dosyasını Valiliğe sunması ve Milli Eğitim Bakanlığından iki müfettişin inceleme yapmasından sonra okul yeniden Kürtçe eğitime başladı. Öğrencilere 4 sınıfta ilkokulda verilmesi gereken okuma-yazma, resim, müzik, matematik ve hayat bilgisi dersleri Kürtçe verilmeye başlandı.

EKSİKLİKLERİ TAMAMLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

Kürdi-Der Genel Başkanı Sabahattin Gültekin, okulun önce açıldığını sonra mühürlendiğini belirterek, 'Basında okul için her hangi bir başvurunun olmadığı belirtildi. Biz kapsamlı bir dosya hazırladık. Öğretmenler, öğrenciler, müfredat, kitap içerikleri hepsini kapsamlı bir dosya halinde Valiliğe götürdük, Yanımızda parlamenterler de vardı. Daha sonra Valilik, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan iki müfettiş gönderdi. Bakanlık müfettişleri gelip burada okulu fiziki olarak incelediler ve geçen ay bize bir yazı gönderdiler. Gelen yazıda okulun fiziki eksiklikleri belirtildi. Bir de 4 sınıf olması gerekiyordu. O zaman 3 sınıftı. Biz 4 sınıfa çıkardık. Bizden istenen müfredat ve okulun fiziki durumu ile ilgili eksiklikler vardı, süreç içerisinde bunları tamamlamaya çalışıyoruz' dedi.

AÇILMASI KRİZ OLMUŞTU

Türkiye’de, 15 Eylül’de yeni eğitim yılının başlamasıyla ana dilde eğitime dikkat çekilmesi amacıyla Diyarbakır, Şırnak’ın Cizre ve Hakkari’nin Yüksekova ilçelerinde Kürtçe eğitim verileceği belirtilen okullar açılmıştı. Krize neden olan okullar için Valilikler, Anayasanın 42’nci maddesini gerekçe göstererek bu okulları mühürlemişti. Ancak, Valilikler tarafından binaların kapısına vurulan mühürler Diyarbakır’da DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt tarafından sökülmüştü. İki kez vurulan mühürlerin sökülmesi ve yaşanan kriz nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı okulların açılması ile ilgili başvuru olmadığını belirtmiş ve başvurmaları halinde izin verilebileceğini açıklamıştı. Diyarbakır’da okulun kapısına vurulan mührü söken DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt hakkında daha sonra soruşturma açılmıştı.

'MİLLİ EĞİTİM BİZE ÖZEL OKUL STATÜSÜ İLE BAKIYOR'

Kürdi-Der Başkanı Gültekin, şu anda 4 sınıfta eğitimi sürdürdüklerini, kendilerine yönelik her hangi olumsuz bir yaklaşımın olmadığını ifade etti. Zaman zaman polislerin gelip bir sorun olup olmadığını sorduğunu ifade eden Gültekin, 'Şimdilik olumlu gidiyor. Şu anda 100’e yakın öğrenci var. Bunlar ilkokulda görülmesi gereken dersler neyse onları Kürtçe görüyorlar şu anda. Eğitime harflerden başlandı, matematik, müzik, resim, hayat bilgisi derslerini görüyorlar'dedi.

Milli Eğitim Müdürlüğü’nden kendilerine gönderilen yazıda bakanlığın kendilerini özel okul statüsünde gördüğünü söyleyen Gültekin, 'Biz başvuru için geç kalmışız. Eylül ayının başında başvurular bitmiş. Yasalara göre 1 Eylül’den önce başvuru yapmamız gerekiyormuş. Bu statü ile önümüzdeki Eylül’e kadar gidiyoruz. Önümüzdeki 1 Eylül’de bu konuda tekrar başvurular olacak yasal anlamda. Şu anda devlet bizi böyle görüyor' dedi.

EĞİTİM DESTEK EVİ OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ 

Diyarbakır’da mühürlendikten sonra geçen ay yeniden Kürtçe eğitim vermeye başlayan okulun Eğitim Destek Evi olarak değerlendirildiği belirtildi. Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, Kürtçe eğitim verildiği belirtilen okulun Halk Eğitim Merkezi ile yapılan protokol gereği şimdilik Eğitim Destek Evi olarak değerlendirildiği söyledi.

Ferit ASLAN- Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, (DHA)

Popüler İçerikler

Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor