Ana dilde eğitim için izin veren düzenleme sonrası Şırnak’taki Yağmur Koleji geçen yıl ailelerden talep toplamaya başladığını duyurmuştu. Ancak Kürtçe eğitim için kimse başvuru yapmayınca bu yıl eğitime başlanamadı.
Demokrasi Paketi açıklandıktan sonra bir çok özel okulun Kürtçe eğitime başlaması bekleniyordu. Hatta geçen yıl bir çok okul velilerin başvurması durumunda Kürtçe eğitime geçeceğini açıklamıştı. Bu okullardan biri de Şırnak’taki Yağmur Koleji’ydi. VATAN gazetesi kolejin açıklamasını 3 Ekim 2013 tarihinde manşetten ‘Kürtçe ilk kolej’ başlığı ile duyurdu. Okul yönetimi bir yıl önce Demokrasi Paketi’nin açıklanmasının ardından, “Çok heyecanlıyız, bölgeyi ve kültürü çok iyi tanıyoruz, Kürtçe eğitim için gelecek planlarımız var sadece yasal zemini bekliyorduk o da oldu” açıklamasını yapmıştı.
Aradan bir yıl geçti ve Yağmur Koleji’nin Kürtçe eğitime geçip geçmediğini öğrenmek için aradığımızda ilginç bir sonç ile karşılaştık. Yağmur Koleji 2014-2015 eğitim yılında Türkçe eğitim vermeyi kararlaştırmıştı. Çünkü okul yöneticilerinin dediğine göre alt yapılarını hazırlamalarına rağmen hiçbir veli Kürtçe eğitim için başvuruda bulunmadı.
‘Tüm hazırlıkları yaptık’
Cizre İstikbal Koleji Müdürü ve aynı zamanda Yağmur Koleji yöneticilerinden Fatih Açıkgöz’ün verdiği bilgilere göre okul, Kürtçe eğitim için resmi başvuru yapmadan önce velilerden bu eğitim öğretim yılı öncesinde talepleri toplama kararı aldı. Bu sırada eğitim kadrosu ve sınıf gibi sorunlar giderildi. Bu konuda Kürtçe eğitim için fikir alışverişine gelen veliler talepte bulunmaktan vazgeçti. Açıkgöz tüm altyapı çalışmalarının kendileri tarafından tamamlanmasına ve velilerin bilgilendirilmesine rağmen taraflarına kimsenin Kürtçe eğitim için başvurmadığını söyledi.
Lisede ne olacak?
Şırnak’ın merkezinde tek okul olduklarını ve öğrencilerin yüzde 90’ının Kürtçe konuştuğunu belirten Açıkgöz konu hakkında şunları söyledi: “Velilerin bize haklı olarak sordukları ilk soru Kürtçe eğitim aldıktan sonra çocuklarının lisede ve üniversitede ne yapacakları oldu. Veliler haklı olarak bir çelişkinin içine düşmek istemedi. Kürtçe eğitim gören bir öğrenci liseye girmek için TEOG sınavına girecek daha ilk adımda sıkıntı yaşayacaktı. Liseye başlasa bile lisede Türkçe eğitim görecek. Bunun yanında üniversite sınavına girecek öğrenci bu sınavda ne yapacak. Ayrı bir Kürtçe sınav yapılmıyor. Eğer bu öğrenciler için Kürtçe sınav kitapçıkları hazırlanırsa belki eğitim daha devamlı olur. Veliler bunları düşünerek Kürtçe eğitim konusunda olumsuz fikir bildirdi. Sınavlara Türkçe kitapçıklar üzerinden giriyor. İlkokuldan üniversiteye kadar yaygın bir Kürtçe eğitim modelinin uygulanması gerek. Devlet alın sizin önünüzü açtık diyor ama bunlar yetmez, gerekli alt yapı oluşmadan temelin üzerine çıkamayız. Devlet okullarında yapılamayan bir uygulamayı özel okullardan beklemek hatadır.”
Emre ESER\ VATAN