Kürtçe Eğitim Boykotuna En Yüksek Katılım Hakkari'de Oldu

Eğitim – Sen ve Kurdi-Der’in ‘Anadilde eğitim için bir haftalık okul boykotu’ çağrısına en çok Hakkari’de uyuldu. Kent merkezinde öğrencilerin yüzde 90′a yakın bölümünün ders başı yapmadığı belirtildi.

Güneydoğu’da ana dilde eğitim talebiyle Eğitim-Sen ve Kurdi-Der’in okulları boykot çağrısı yapmasının ardından, bugün bölgede öğrenciler ders başı yaptı.

Ana dilde eğitim talebi nedeniyle Eğitim-Sen ve Kürdi-Der’in çağrısı ile okulların boykot edilme çağrısı altında yeni eğitim ve öğretim yılı başlarken, Diyarbakır merkez ilçelerinde boykot çağrısına uyulup uyulmadığı tartışma konusu oldu. Özellikle merkez Bağlar ve Sur ilçelerinde bazı okullarda çağrıya uyma oranının yüzde 40 civarında olduğu gözlenirken, Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinde bu oranın daha az olduğu görüldü. Okul yetkilileri, okulun ilk günü olması ve bazı öğrencilerin aileleri ile birlikte tarlada olması nedeniyle boykota uyulup uyulmadığının tespitinin zor olduğunu söyledi.

Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, eğitim ve öğretim yılının açılışı nedeniyle merkez Kayapınar İlçesi’nde Ayşe Numan Konakçı İlkokulu’ndaki törene katıldı. Kıraç, Diyarbakır genelinde bugün 508 bin öğrencinin 1552 okul ve 11 bin 206 derslikte ders başı yaptığını belirterek, “Bu öğrencilerimize 16 bin 294 öğretmen eğitim ve öğretim verecek. Hedefimiz, yeni yapacağımız okul ve dersliklerle sınıf mevcutlarını 35′e indirmektir. Diyarbakır’a bu yıl 1588 öğretmen daha atanacaktır”dedi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Kıraç, okul boykotu ile ilgili soru üzerine “Daha yeni ders başı başladı. Az önce girdiğimiz sınıfta hemen hemen eksik yoktu. Diyarbakır’ın bir özelliği var tabi. Bizim özellikle mevsimlik tarım işçisi olan çok sayıda öğrencimiz annesi ve babasıyla çalışmaya gidiyor. Belli bir süre oradan bir gecikmeler olabilir. Ama şu an Diyarbakır’da eğitim ve öğretim ne kadar öğrenci bugün ders başı yaptı? Ne kadarı dışarıda? onu kesin rakamlarla vermemiz mümkün değil. Ama çok ciddi bir eksiklik olacağını düşünmüyorum” dedi.

Batman Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, Demokrasi Platformu’nun Kürtçe ana dil eğitimi nedeniyle bir hafta süreyle başlattığı eylemin ilk gününde okullarda ciddi boykotun söz konusu olmadığını söyledi. Milli Eğitim Şube Müdürü Şafii Özperk, lise birinci sınıflarda Milli Eğitim Bakanlığı’nca devamsızlık yapma hakkını tanıdığını ifade ederek, “Eğitim-öğretim yılının ilk haftasında liseli birinci sınıf öğrencilerinin okula gelmemesini boykotla bağdaştırmamak gerekir. Çünkü bu konuda Bakanlığın devamsızlık yapma hakkı var. Ayrıca Batman’da Fatih ve Ziya Gökalp okullarının tadilatı sürüyor. Tarım işçilerinin de henüz dönmemesinden kaynaklı belki yüzde 5′lik bir devamsızlık olabilir. Kenar mahallelerde çok da büyük bir boykot söz konusu değil” diye konuştu.

Şırnak genelinde 163 bin 473 öğrenci eğitime ders başı yaptı. İlköğretim Haftası’nın açılışı nedeniyle Kumçatı YİBO’da bugün sabah saatlerinde tören düzenlendi. Törene Vali Vekili Mustafa Akgül, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, İl Jandarma Alay Komutanı Mustafa Sakaoğlu, kurum ve okul müdürleri ile öğrenciler katıldı.

Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, bu yıl okul öncesinde 9 bin 500 ilkokul ve 68 bin 500 ortaokulda 42 bin 112, ortaöğretimde 32 bin 536, açık ortaokulda 824, açık liselerde 10 bin olmak üzere toplam 163 bin 473 öğrenci, eğitim göreceğini söyledi. Alagöz ayrıca bu eğitim döneminde, 6 bin 833 öğretmenin hizmet vereceğini kaydetti. Okullardaki boykot durumu ile ilgili bir soruya Alagöz, “Her yerde nasıl ise burada da öyledir. Yani okulların açıldığı ilk haftada yüzde 15 düşüş oluyor her zaman. Burada zaten bazıları köyde, kentte yani sanki okullar açılmamış gibi bir anlayış var. Biz burada bir sıkıntı görmüyoruz” diye yanıtladı.

Boykot olup olmadığı soruya Vali Vekili Mustafa Akgül de, “Şu ana kadar özel bir durum yok. Bizde okulları boykot nedeniyle gelmeyen yok. Yani boykotun şu anda bizde karşılığı yok net olarak onu diyebilirim. Önceki seneler gibi normal nasıl açılmışsa öyle devam ediyor” şeklinde cevapladı.

Van’da okulların boykot edilmesi için yapılan çağrıya özellikle kenar mahallelerde kısmen uyulduğu görüldü. Van’da geçen yıl yüzde 50 seviyelerinde olan boykota, bu yıl yüzde 10 seviyesinde uyulduğu gözlendi. Yetkililer, bu sayının da okulun ilk günü olmasından kaynaklandığını, gelen öğrenci sayısının yarın daha da artmasını beklediklerini söyledi.

Boykot nedeniyle kenar mahallelerdeki bazı okulların sınıfları kısmen boş kaldı. Öğrencisi az olan okullarda sınıflar birleştirilerek ders başı yapıldı.

Van Milli Eğitim Müdürü Gıyasettin Kırekin ise normal eğitimin tüm Van’daki okullarda aksamadan yürüdüğünü ve öğrencilerin büyük bir bölümünün ders başı yaptığını kaydetti. Kurdi-Der Van Başkanı Ökkeş Kava, anadilde eğitim için başlatılan boykotun kenar mahallelerde yüzde 70 civarlarında olduğunu söyledi.

Hakkari ve ilçelerinde ise boykota uyanların sayısı daha yüksek oldu. Okulların büyük bölümünde öğretmenler sabah okula gelerek öğrencileri bekledi. Ancak boykot nedeniyle sınıflar boş kaldı. Geçen yıl yüzde 90 olan boykotta, bu yıl da aynı oranda katılım olduğu görüldü.

Kurdi-Der Hakkari Şubesi de anadilde eğitime dikkat çekmek için kent merkezinde bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe, aralarında Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu, STK temsilcileri, DBP ve HDP’lilerin bulunduğu 100 kişilik grup katıldı. Kalabalık, Hakkari Belediye binası önüne kadar yürüdü.

Kürdi-Der Hakkari Şube Başkanı Metin Kaçmaz, anadilde eğitime dikkat çekmek istediklerini öğrencilerin de yüzde 90 oranında boykota uyduklarını ifade etti. Kaçmaz, “Amacımız anadile eğitime dikkat çekmekti. Bu nedenle bir süre önce boykot çağrısı yapmıştık. Bu çağrının yüzde yüz olmasını bekliyorduk. Ancak yaptığımız araştırmalarda boykot yüzde 90 civarında oldu” dedi.

Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri boykot ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Hakkari’de 2014-2015 eğitim- öğretim dönemi için düzenlenen tören ise Dağgöl Mahallesi’nde bulunan Şehit Selahattin İlk ve Orta Okulu’nun bahçesinde gerçekleştirildi. Programa Hakkari Valisi Yakup Canbolat, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fatih Başak, Hakkari Emniyet Müdürü Resul Holoğlu, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Yavuz Özfidan, Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, okul müdürleri ve çok az sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından okula yeni adım atan minik öğrencilerini, girişte okulun 8′inci sınıf öğrencileri çiçek vererek karşıladı. Vali Canbolat yaptığı konuşmada eğitimin önemine vurgu yaptı.

Hakkari Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran ise Hakkari il ve ilçelerinde 74 bin öğrencinin 408 okulda eğitim öğretime başladığını söyledi. Kurtaran, “Bugün ilimizde 74 bin öğrenci ve bir kaç gün sonra da gerçekleşecek atamayla sayısı 3 bin 500′ü geçecek öğretmenlerimiz ile uzun bir eğitim öğretim dönemine giriyoruz. Bu yıl 40 okulumuzu onarıma aldık. Birçok okulun onarımı bitti, kalanlar da en kısa zamanda bitecektir” dedi. 

DHA

Popüler İçerikler

Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Kızılcık Şerbeti'nde Giray'ı Canlandıran Kaan Taşaner Dizide Rol Almaktan Duyduğu Pişmanlığı İtiraf Etti