Kurtarma Çalışmasına 8 Ülkeden 196 Personel Katıldı: ABD'li Bilim İnsanı 9 Gün Sonra Mağaradan Çıkarıldı

Mersin'de keşif çalışması adına 3 Eylül'de 15 kişilik bir grup, 1276 metre derinlikteki Morca Mağarası'na indi. Mağaraya inen ve orada mide kanaması geçiren ABD'li dağcı Mark Dickey, dokuz gün süren çalışmaların ardından tahliye edildi. Dickey, tedavi için helikopterle hastaneye sevk edildi.

Arama kurtarma çalışmalarına Türkiye dışında 8 ülkeden 196 personel katıldı.

Mersin'in Anamur ilçesinde bulunan Morca Mağarası'na bir grup mağara bilimci ile birlikte 3 Eylül'de inen ABD'li dağcı Mark Dickey, yaklaşık 1276 metre derinlikte mide kanaması geçirdi.

Mide kanaması geçiren Dickey'in tahliyesine yönelik çalışmalar, doktorların kararının ardından 9 Eylül'den itibaren AFAD koordinesinde sürdürüldü.

Arama kurtarma uzmanları ve sağlık ekiplerince kamp alanına ulaştırılan Dickey, bir süre dinlenmeye alındı ve gerekli kontrollerin ardından zorlu dar geçitlerin ardından mağaradan güvenli şekilde çıkarıldı.

Başarıyla tamamlanan tahliye çalışmalarına, AFAD, UMKE, jandarma, Avrupa Mağara Kurtarma Derneği (ECRA) ve Türkiye Mağaracılık Federasyonu ekipleriyle beraber Türkiye dışında 8 ülkeden 196 arama kurtarma uzmanı katıldı.

Dickey, alanda kurulan AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki sağlık kabinine alındı ve muayene edildikten sonra bölgede hazır bekleyen helikopterle Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldü.

Doktorların gözetiminde müşahede altına alınan Dickey'in tedavisine başlandı. Mark Dickey, gazetecilere yaptığı açıklamada, tahliye çalışmalarına katılan ekiplere teşekkür etti. Zorlu bir tahliye süreci yaşadıklarına işaret eden Dickey, şöyle konuştu:

"Macar ve Türk mağaracıların desteğiyle mağaradan 1000 metrelik inanılmaz bir tırmanış yapıp 1000 metre daha aşağıya inerek hayatımı kurtardılar. Kaynakları onlara ulaştıran da Türk hükümetinin hızlı tepkisi oldu. Ayrıca Macar Mağara Kurtarma Servisi'ne teşekkür etmek istiyorum. İlk ulaştıklarım onlardı. Türk hükümetinin desteğiyle anında karşılık verdiler. Yine 8 saat gibi bir sürede oradaydılar ve ikinci kez hayatımı kurtardılar. Çok çılgın bir maceraydı ama yüzeydeyim, hala hayattayım. Avrupa Mağara Kurtarma Derneği ve çok sayıda organizasyon fark oluşturdu. Size ne diyeceğimi söylemeliyim; bu çok zor, bu bir ilk."

Dickey, mağarada hissettiklerini şu ifadelerle anlattı: "Cidden sanki delirmişim gibiydi. 'Bu ciddi mi? Ben ölmeyeceğim.' Biraz kan vardı; bakteriyel, enfeksiyon gibi bir şey. Buna benzer bir şey... Sonra kan kusmaya başlıyorum. Kan kusmaya devam ettim ve sonra bilincimi tutmak zorlaşmaya başladı ve sanki yaşamayacakmışım gibi bir noktaya ulaştım."

Dağcının kurtarıldığı o anlar!

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
12.09.2023

Amerikalı olmanın farkı

12.09.2023

İsteyince yetişiliyormuş... "Arama kurtarma çalışmalarına Türkiye dışında 8 ülkeden 196 personel katıldı." 1 kişi için! Depremde kurtarmaya o kadar ülke/insan gelmedi kurtarma çalışmalarına. Yetişme hızına bakın! Depremde neden o kadar yavaş ilerledi herşey? Mağaraya neden gelmişler? Ne arıyorlar? Neden Mersin? Özellikle aradıkları bişey olabilir mi? Tarsus kazısı ile alakası var mı? Bu adam neden bu kadar önemli?

Pasif Kullanıcı
12.09.2023

Adana ve Mersin'den aliköpterle okadar kan götürdük arkadaşa.Finalde operasyonun basarili bitmesi sevindirici.Herkesin emeğine sağlık 🙏🏻

12.09.2023

emeğinize sağlık

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ