Kurtarılmaları 4 Ay Sürebilirdi: Tayland'da Bir Mağarada Mahsur Kalan Çocuklardan 4'ü Kurtarıldı

Tayland'ın Chiang Rai bölgesinde 2 hafta önce bir mağarada mahsur kalan 12 çocuk ve antrenörlerini kurtarmak için başlatılan operasyonda resmi açıklamaya göre 4 çocuk kurtarıldı. Yerel medya ise kurtarılan çocuk sayısını 6 olarak duyurdu...

Tayland’da, 23 Haziran’da futbol maçı için köylerinden ayrılan 12 erkek çocuk ve antrenörleri kestirme olsun diye girdikleri mağarada mahsur kalmıştı.

Muson yağmurlarının suları yükseltmesi nedeniyle mahsur kalan grup için başlatılan kurtarma çalışmaları sonuç verdi.

4 Ay Sürebilir: Tayland'da Bir Mağarada Mahsur Kalan 12 Çocuk Nasıl Kurtulacak?

Yetkililer, mağaradaki su seviyesinin hızla arttığı endişesiyle daha fazla bekleyemedi ve yerel saatle 10:00'da, onlarca deneyimli dalgıç harekete geçti.

Yaşları 11 ile 16 arasında değişen 12 çocuk ve 25 yaşındaki antrenörleri için başlatılan uluslararası kurtarma operasyonu sonucu 4 çocuk kurtarıldı.

Mağarada kurtarılmayı bekleyen 8 çocuk ve antrenör için ise 10 ile 20 saatlik bir operasyon hazırlığı yapılacağı bilgisi paylaşıldı.

'Harekete geçmezsek elimizdeki fırsatı kaçıracağız'

Operasyonun başlatıldığını duyuran arama kurtarma ekibinin başındaki Narongsak Osottanakorn 'Başka bir gün bugün kadar hazır olamazdık. Harekete geçmezsek elimizdeki fırsatı kaçıracağız' dedi.

Osottanakorn'ın açıklamasına göre, doktorların da kontrol ettiği çocuklar 'fiziksel ve ruhsal' olarak operasyona hazır.

Mağaradaki oksijenin azalması ve suyun şimdiye kadarki en düşük seviyede olması da operasyonun vakit kaybetmeden başlanması kararında etkili oldu.

Yetkililer daha önce grubun dalış yapmayı öğrenmesi gerektiğini, aksi takdirde aylarca buradan çıkamayabileceklerini söylemişti.

Operasyon kapsamında birçoğu ordu mensubu 40 profesyonel dalgıç, bir bölümü su dolu dört kilometrelik mağara dehlizlerinde oksijen tüpleri ve halatlarla kurtarma zinciri oluşturdu.

Eni yer yer 40 santimetreye kadar düşen bazı su dolu bölümlere dalgıçlar oksijen tüpleriyle sığmadı.

Çocuklara bu tip dar alanlarda uzatılan hortumlarla hava ulaştırıldı ve çamurlu suda dalgıçlar refakatinde ilerlemesi sağlandı.

Kurtarma operasyonunda her çocuğa 2 dalgıç eşlik etti.

Operasyonu zorlaştıran en önemli unsur, profesyonel dalgıçların bile zorlandığı alanda ilerleyen çocukların yüzme bilmiyor olmasıydı.

Kurtarılan çocuklar mağaranın çıkışında bekletilen doktorlar tarafından sağlık kontrolünden geçirdi.

Çocukların kurtarılması sırasında orada bulunmak isteyen bazı devlet yetkililerin gelişi ve çıkarılan çocukların aksaklık çıkmadan hastaneye götürülebilmesi için yollar boşaltıldı.

Operasyon yaklaşık 5 aşamada gerçekleştiriliyor.

Dalgıçlar, çocukları buradan çıkarmak için zifiri karanlıkta yürümesi, dalış yapması ve tırmanması gerekiyor. Her çocuğa mağaradan çıkması için iki dalgıç eşlik ediyor. Dönüş yolculuğu yaklaşık 6 saat sürüyor.

Operasyonun en zorlu anı, dönüş yolunun ortasındaki 't-kavşağı' olarak adlandırılan yer. Bu kavşak o kadar dar ki, dalgıçların ve çocukların burayı geçmek için hava tanklarını da çıkarmaları gerekiyor. 

Burayı geçen ekip 'ileri üs' olarak belirlenen dinlenme noktasında ara veriyor. Operasyon, dalgıçların çocukları yürüyerek mağaradan çıkarması ile son buluyor, ardından grup, tedavi için Chiang Rai hastanesine sevk ediliyor.

Popüler İçerikler

Münevver Karabulut'u Vahşice Öldüren Cem Garipoğlu'nun İntiharının Öncesindeki Son Görüntüleri Ortaya Çıktı
Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
Uluslararası Göç Örgütü Rapor Paylaştı: En Fazla Mültecinin Yaşadığı Ülke Belli Oldu
YORUMLAR
08.07.2018

Hepsi sağ salim kurtarılır inşaallah 🙏

08.07.2018

Tayland da havalar sıcak ve nemlidir.Oranın halkı bu tür mağaralara çok girer çıkar.Eminim bu çocuklar ve hocası da birçok kez girip çıkmıştır.Yolu kısaltmak için 10 km lik bir mağaraya giriyorlar.Gidecekleri o yol ne kadar uzun siz düşünün.Mağaraya girdikleri zaman da muson yağmurları başlıyor.Bu yağmurların kısa süre içerisinde ne kadar şiddetli yağdığını anlatmaya gerek yok.Muson yağmurları beklenilen tarihinden daha önce yağdığı için doğanın kurbanı oluyorlar bir bakıma.Yağmur suları geldikçe mağara girişinden daha arkalara kuru bölgelere gitmişler.Yani öyle hocayı yargılama bir durum söz konusu olmaz kaldı ki aileler de şikayetçi değilmiş sanırım.Hatta bana göre hocaları bunca zamandır o çocukları sağ tuttuğu için orada ve görüntülere bakılırsa hala pozitif olmalarını sağladığı için ayrı bir teşekkürü hak ediyor.

08.07.2018

Şimdi bazılarınız kızacak ama aynısı bizde olsa ne olurdu acaba :8

09.07.2018

'Bakınız 1860 Fransada mağarada kaybolan 1 kişi var. Ve bu işin fıtratında var.' denilip malum kişi 3600 kişilik bir koruma ordusuyla bölgeye gelip tepki gösteren halkı döverlerdi. Sonra o mağaranın önüne set çekilip araştırılmaması sağlanır. Ve o bölge halkı o malum kişiye oy verip seçerdi.tanıdık geldi mi?

TÜM YORUMLARI OKU (16)