Kürşat Ayvatoğlu, Talha Hakan Alp, Deizm, Kokain: Müslümanlar Bir İnanç Krizi mi Yaşıyor?

Herhangi bir Batı Avrupa ülkesine 1 yıl yetecek gündemi 24 saatte tüketecek enerjiye sahip ülkemizde olan biteni sorgulamadan yeni bir vaka ile karşılaşıyoruz.

Geçtiğimiz haftalarda üzerimize adeta gündem bombası atıldı. HDP’nin kapatılması, döviz krizi, AKP kongreleri ardından yükselen korona vakaları ve tekrar evlere kapanmalar, AKPli danışman Kürşat Ayvatoğlu’nun kokain skandalı ve yazmayı unuttuklarım…

Geçen hafta magazinel yönü nedeniyle en çok Kürşat Ayvatoğlu konuşuldu. İslamcı temeller üzerine kurulmuş, muhafazakâr ve milliyetçi kadrolar üstünde yükselen AKP’de bir genel merkez görevlisinin kokain kullanması herkesi şaşırttı.

Kimini Ayvatoğlu gibilerinin zenginleşmesi şaşırttı, kimini AKP gibi topluma ‘’İslam ahlakını dayatan’’ bir partide bunların yaşanması…

Bu gelişmeler olurken İsmailağa Cemaatinde de ders veren Talha Hakan Alp, ‘’İslam dininden çıktığını’’ ilan etti.

Binlerce öğrencisi olan bir Kelam hocası, İslam dininde akaidi ve inancı anlatan bir ilahiyatçı, kendi inancını sorguladığını ve kuşkuları olduğunu Twitter’da tüm takipçilerine, öğrencilerine duyurdu.

Peş peşe gelen iki haber sonrasında sekülerleşen Türkiye’de Müslümanlar için bir inanç krizi sorunu olduğu gerçeği gündeme geldi.

Hatta İsmail Kılıçarslan dünkü köşe yazısında bu konuya değindi. Daha önce de Yusuf Kaplan toplumun İslamı terk ettiğini yazmıştı. Biz de imam hatip öğrencilerini deizme yönelten soruları derlediğimiz tepki çeken bir içerik hazırlamıştık

Batı'nın 2 3 asır önce yaşadığı kapitalistleşme sürecinde kilisenin ve toplumların yaşadığı problemlerin yeni yeni yaşandığı bir dönemdeyiz.

Bu problemler, yabancı dil bilen, her kaynağa Internet vasıtasıyla rahatlıkla ulaşan bir kuşakta hem düşüncede hem eylemde daha keskin ve sert çatışmalara yol açmakta.

 İnanç ve amel bağlamında pratik ve teorinin bir türlü örtüşmemesi, yaşanan İslamın ''ataların geleneği'' olmaktan öteye gidememesi ve bugün navigasyonda gelinen nokta, kocaman bir çıkmaz sokak.

Bir yanden seküler dünyanın ''nimetleri'', diğer yandan geleneğin baskılarıyla kendi F-tipi hücresine gömülen nefis.

Bir yandan rasyonel düşüncenin, ayakları sağlam temeller üzerinde yükselip zihne saplanan okları, diğer yandan asırların getirdiği gelenek üzerine inşa edilmiş bir iman.

Kendi mahallende taşlanma pahasına dünyanın döndüğünü söyleme cesareti. 

Cesareti cehennem alevlerinde söndüren baskı. 

Aşağı tükürse sakal, yukarı tükürse alnına düşen günahkâr buğzu. 

Sonrası burnun uyuşması belki. 

Belki bağışlayın dostlarım, ben gidiyorum ve hepinize imkânsız sorular bırakıyorum salvosu.

Mahallede yaşamak da, mahalleden ayrılmak da pek zor açıkçası.

Sokak başlarında nefis terbiyecileri

Yaşamak cevapsız pek çok soru, gitmek muhatapsız kalmak korkusu. 

Akılcılığın zihne yaptığı uyarıcı vuruşlar ve nefsin zincirlerini kırması. 

Ve karşımızda modernleşmenin de katkılarıyla kapı gibi bir inanç krizi.

Bu defa son cümleyi Barış Manço söylesin:

İşte hendek işte deve ya atlarsın ya düşersin

İlginizi çekebilir 👇

Yeni Nesil Muhafazakarlar Parayı Nerede Eziyor?

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
04.04.2021

Valla kim müslüman kim deist bilmem ama bir dinde kadınlar ikinci plana atılıyorsa orada Tanrı'nın işi yoktur. Bu tip dinlerde medeniyet yok olmaya mahkumdur. Çünkü kadın ilerlerse toplum ilerler. Kadın susturulursa herkes susar.

04.04.2021

Pek açık bir cümle olmamış ama asıl İslam bu değil zaten. Ayetlere bakılırsa İslam'da kadın ve erkek eşit görülüyor. Bunun gibi insanlar ise kendilerine bambaşka bir din oluşturuyorlar; çıkar dini.

Türkiye şu anda dini bir değişimin başlarında. Bundan 100 yıl sonra Türkiyede dine inanmayanların sayısı müslümanları geçecek, hatta daha hızlı ilerleme olursa müslümanlar bu ülkede bir avuç kalabilir. Yaklaşık 1 yıl süren bir sorgulama süreci sonrası 16 yaşındayken dinin bana mantıklı gelmediğini fark ettim. Bir kere sorgulamaya başlayınca gerisi zaten çorap söküğü gibi geliyor. Evrimle bile dalga geçen bir insandım çünkü çevremdeki herkes o kafa yapısına sahipti. Korkmayın sorgulayın. Hepimiz müslüman bir aile ve çevrede büyüdüğümüz için doğduğumuzdan beri empoze edilen bir şey din. Kurtulması o yüzden biraz zaman alabiliyor, öyle bir empoze edilmiş ki sorgularken bile çekiniyor insan. Daha açık görüşlü bir aileye sahipseniz süreç hızlanıyor.

Kimse bana bu olayları anlatmadı, akıl vermedi. Kendi kendime bazı şeylerin saçma olduğunu fark ettim mesela biz karnımızı doyurabilirken neden afrikadaki çocuk açtı? Biz karnımızı zorla doyururken neden bazı insanlar doğumdan ölüme kadar bir eli yağda bir eli balda yaşayabiliyordu. Eğer bu bir imtihansa neden imtihan şartları eşit değildi. Bir kişi zenginliğiyle imtihan edilirken diğeri neden açlıkla imtihan ediliyordu. Küçük yaşta ölen çocuk direkt cennete gönderilecekse bu diğer insanlara haksızlık değil miydi, sonuçta madem cennet daha iyi ben de küçük yaşta ölüp cennete gitmeyi tercih ederim. Bu ve bunun gibi yüzlerce soruyu hem kendi içimde hem dışarıda aradım ve din yüzünden inanmadığım evrim teorisi gibi başka şeylerin gerçek olduğunu da kavradım. İnanın bana çoğu şey o kadar berraklaşıyor ki anlatamam.

04.04.2021

islam dünyanın her yerinde kriz yaşıyor sebebi de çağın gerisinde kalması

04.04.2021

İslam dini çağın gerisinde değil ama maalesef Müslümanların çoğunluğu çağın gerisind. Allah herkese sorgulama ve bir kanaate varmak için akıl vermiş olsa da ınsanlar bunu kullanmak yerine başkalarının dedikleriyle amel ediyorlar. Bu da onları yönlendirenlerin amacı doğrultusunda hareket edip bunu İslam dini için yaptıklarına inanmalarına sebep oluyor. Bu da kötü niyetli insanların İnsanlar yerine İslam dinini kötülemelerine sebep oluyor.

TÜM YORUMLARI OKU (48)