Küresel Piyasaların Desteğiyle Borsa Günü Yükselişle Tamamladı: Altın ve Petrol, Doları Takipte!

Dünyada ekonomilerin geleceğin dair sinyaller karışık olmaya devam ederken, para politikalarında da belirsizlikler piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırıyor. 

Putin'in “Nükleer savaş tehdidi büyüyor” açıklaması da jeopolitik risk algısını artırdı. 

Yurt içinde Borsa'da düşüş özellikle yeni yatırımcıların ilgisini çekerken, 'Borsa neden düşüyor?', 'Borsa daha düşer mi?' soruları uzmanlar tarafından cevaplanmaya çalışılıyor. BİST'te negatif seyrin 'Alım fırsatı mı? yoksa 'Sert bir gerilemenin öncüsü mü?' olduğu da izleniyor. 

Dolar/TL'de kademeli yükseliş izlenirken, altın ve petrolde de Fed ve dolar ekseninde fiyatlamalar sürüyor.

BIST 100 endeksi günü yüzde 0,60 oranında 28.88 puan artışla 4.855,92 puandan kapattı, işlem hacmi 99,041 milyar TL oldu.

Dün satıcılı bir seyir izlenen Borsa İstanbul'da düşüşün nedenleri de merak konusu olurken, küresel piyasalara paralel bir seyir gözlendi. BIST 100 endeksi günü yüzde 3,46 oranında düşüşle 4.827,04 puandan tamamladı.

Bugün veri gündeminde yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri öne çıkarken, kasım ay getirileri de izlendi. Yurt dışında da ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması ve ABD'de haftalık işsizlik başvuruları takip edildi. 

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,08 oranında 3,70 puan düşüşle 4.823,33 puandan başlamıştı. 

BIST 30 endeksi günü yüzde 0,39 ve bankacılık (XBANK) endeksi yüzde 2,62 oranında yükselişle, sanayi endeksi (XUSIN) yüzde 0,37 oranında düşüşle tamamladı.

ABD endeksleri güne yükselişle başlarken, Avrupa'da hafif aşağı yönlü bir seyir hakim oldu.

Çin'de salgın tedbirleri gevşeme sinyalleri artarken, Hong Kong'un da tedbirleri gevşetme yoluna gideceği haberleri Asya piyasalarına olumlu yansıdı. ABD ve Avrupa vadeli endekslerinde ise aşağı yönlü bir seyir gözleniyor.

Gelecek hafta yapılacak Fed, ECB ve BoE toplantılarından faiz artırımı yönünde karalar çıkacağı, faiz artırım hızları bir miktar zayıflasa da artırımların devam edeceği mesajı verileceği beklentileri ABD ve Avrupa endekslerini negatif etkiliyor. 

Faiz artırımlarının küresel bir resesyona neden olacağı endişeleri, yatırımcıların güvenli liman olarak görülen ABD ve Almanya devlet tahvillerine yöneldikleri yönünde gelen veriler satış baskısı oluşturuyor. 

ABD'de Dow Jones güne yüzde 0,37, S&P 500 yüzde 0,30 ve Nasdaq yüzde 0,34 oranında yükselişle açıldı. Avrupa'da da İngiltere FTSE yüzde 0,11 oranında düşüşle, Almanya DAX yüzde 0,10, Fransa CAC yüzde 0,01 ve Euro Stoxx endeksi de yüzde 0,11 oranında yükselişle seyretti. 

Asya'da Çin'in 'sıfır vaka' politikasında yumuşama adımları devam ederken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,4, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,5 oranında değer kaybıyla günü tamamladı.

Dün TL karşısında yatay bir seyir izleyen dolar, bugün piyasa açılışında 18,64 seviyesinden işlem gördü. Gün sonunda da 18,6430 seviyesinden karşılık buldu.

ABD Merkez Bankası Fed'in gelecek hafta yapılacak olan toplantısında yüzde 75 ihtimalle 50 baz puan faiz artırması bekleniyor. Resesyon sinyali olarak kabul edilen 10 yıllık tahvil faizi ve 3 aylık hazine bonosu getirileri farkı da 84 baz puanla 2000'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 

Dolar ve emtia fiyatlarında belirsizlikler karışık bir seyre neden olurken, dolar endeksi de dün yüzde 0,5 gerilemeyle günü tamamlarken, bugüne 0,2 artışla 105,3 seviyesinden başladı. 

Sabah saatlerinde euro/dolar paritesi 1,051, euro/TL de 19,61 seviyesinden işlem gördü. Gün sonunda parite 1,054, euro/TL de 19,66 seviyesinden karşılık buldu.

Güçlü dolar metal fiyatlarına yön vermeye devam ediyor. Altında ise hafif gerileme görüldü.

Çin'in COVID tedbirlerini gevşetme yönünde adımlar atması genel olarak metal piyasasında pozitif yansımalar yaratsa da güçlü dolar fiyatları baskı altında tutmaya devam ediyor.

Ons altın güne başlarken, 1.785 dolardan, gram altın da 1.070 liradan işlem gördü. 

Fed'in faiz artırımlarına devam etmesinin küresel bir resesyonu beraberinde getireceği endişeleri yatırımcıları güvenli liman olarak görülen ABD doları ve ABD Hazine kağıtlarına yönlendirirken, metal fiyatlarının da dalgalı bir seyir izlemesine yol açıyor.

Gün sonunda ons altın 1.791 dolardan, gram altın da 1.074 liradan işlem gördü.

Petrol fiyatları 2022'nin en düşük seviyelerinin görülmesinin ardından yükseldi.

Brent petrolün varil fiyatı ise üst üste 5 işlem günü süren düşüş serisi sonrası bugün, ICE'de 1 dolar artışla 78,17 dolar seviyesine yükseldi. 

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları dün 2022 yılının en düşük seviyelerinin görülmesinin ardından bu sabah yükseliyorlar. 

ICE'de Şubat vadeli Brent petrolünün varil fiyatı 77,99 dolar seviyesine kadar yükseldi. Sabah saatlerinde düne göre 67 cent artışla 77,84 dolar seviyesinden işlem gördü. NYMEX'de Ocak vadeli Batı Teksas petrolü de 72 cent artışla 72,73 dolar/varil seviyesinde. 

Petrol fiyatının yükselmesinde Japon ekonomisinin üçüncü çeyrekte ilk tahmin edilenden daha az daraldığına işaret eden veri, Çin'in COVID-19 tedbirlerini gevşetmeye devam etmesi etkili oldu.

Analistler Brent petrolünde toparlanmada ilk direnç seviyesi olarak 78,30 doları işaret ediyorlar. Buranın aşılması halinde fiyatın 79,40 dolar seviyesini görebileceği belirtiliyor. Geri çekilmelerde destekler 76,45 ve 75,30 dolar/varil seviyelerinde.

Gün sonunda sınırlı yükselişle Brent petrol varili 77,36 dolardan işlem gördü.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

8 Aralık Perşembe İndirimli Akaryakıt Fiyatları: Brent Petrol, LPG, Motorin, Benzin Fiyatı Ne Kadar Oldu?
Piyasaların Gündeminde Öne Çıkan Gelişmeler ve Önemli Şirket Haberleri
8 Aralık Kapalıçarşı Gram Altın, Çeyrek Altın, Yarım Altın Anlık Fiyatları: Bugün Altın Ne Kadar, Kaç TL?
8 Aralık 2022 Güncel Döviz Kuru USD Fiyatı: Bugün Dolar Fiyatı Ne Kadar? 1 Dolar Ne Kadar, Kaç TL?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan