Küresel Isınmanın Sonuçları mı? Antartika'da Dev Bir Buzdağı Yarımadadan Koptu!

Kayıtlara geçmiş en büyük buzdağlarından biri, trilyon ton ağırlığında ve New York şehrinin yedi katından büyük bir kütle Antartika Kıtası'ndan koptu. Geçtiğimiz günlerde meydana gelen ve bilim insanları arasında süren küresel ısınma tartışmalarını tekrar tetikleyen olay uydudan görüntülendi. Bu tür buzul kırılmaları ve kopmaları çok sıra dışı olmasa da, bu buzdağının büyüklüğü kuşkusuz bilim dünyasının ilgisini çekti...

Toplam 6,000 kilometrekarelik bir buzul parçası ana karadan böyle ayrılıyor.

Bilim insanlarının aylardır yakından takip ettiği Larsen C buz sahanlığında oluşan 200 km'lik çatlak sonrasında büyük bir parça koptu. 

Bilim insanları bu buz sahanlıklarında yaşanan buz incelmesini küresel ısınmaya bağlıyor.

Bu buzul parçasının su yüzeyinde olmasından dolayı kargo ya da yolcu gemilerine herhangi bir tehlike yaratmayacağı düşünülüyor.

Bu fotoğraf geçtiğimiz yıl Ekim ayında Batı Antartika'da NASA'nın IceBridge misyonu ekibi tarafından çekildi

Fakat bu ayrılma buz sahanlığının %10'unun kopmasına sebep oldu ve ardında bıraktığı buzulların suya karışmasını hızlandırıyor.

ABC'nin haberine göre NASA IceBridge ekibi bu son kopmayı küresel ısınmaya direkt olarak ilişkilendirmese de, deniz seviyelerinde küçük bir yükselmeye sebep olacağını açıkladı.

İngiliz Antartika Araştırması'nın bilim dalı yöneticisi David Vaughan 1995 ve 2002 yıllarında Antartika yarımadasının kuzeyinde bulunan iki büyük buz sahanlığının çöküşünün, buzulların kaymasını hızlandırdığını ve bunun deniz seviyesi yükselmesine yardımcı olduğunu açıklamıştı.

Şimdi bilim insanları Larsen C buz sahanlığından geri kalan parçayı daha yakından gözlemlemek zorunda.

Californiya Üniversitesi'nden buzul uzmanı Eric Rignot şöyle açıklıyor;

'Yarımadada yaşanan ve güneye doğru ilerleyen bu buzul kopmaları buz sahanlıklarında meydana gelen daha büyük bir kaybın parçalarıdır.  Bu daha uzun bir süreye yayılmış bir olaydır ve kesinlikle küresel ısınmanın bir sonucudur.'

Fakat İngiliz buzul arştırma projesi MIDAS'ın bir parçası olan Swansea Üniversitesi'nden buzul uzmanu Martin O'Leary aynı fikirde değil.

Ona göre bu doğal bir olay ve ortada küresel ısınma ile ilişkilendirilebilecek herhangi bir nokta yok.

İngiliz Antartika araştırmalarının resmi sözcüsü de bu kopmanın küresel ısınmayla ilişkili olduğunu kesin kılacak delillerin bulunmadığını öne sürdü.

Şimdilik bu kopmanın meydana getirebileceği tek tehlike yük ve yolcu gemileri için olsa da kopan dev parçalar Antartika çevresinde yavaş yavaş yok olmaya devam edecek.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''
Enteresan Çıkışları ve Görgüsüz Paylaşımlarıyla Meşhur Murat Övüç'ten Kadınları Hedef Alan Hadsiz Yorum
Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan'ın Açıklamaları Gündem Oldu: ''Sponsorlarımız Yasal ve Helal''
YORUMLAR
14.07.2017

Keşke 65 milyon yıl önce o meteor dünyayı teğet geçseydi de , dünya dinozorların hakimiyetinde kalmaya devam etseydi, memeliler doğal seleksiyona uğrasaydı veya küçük canlılar olarak kalmaya devam etseydi, primatlar ve sonrasında sapiense kadar gelen evrimsel süreç hiç olmasaydı.. En azından Dünya daha yaşanabilir bir yer olurdu..

14.07.2017

Dawkins in öyle bir kitabı yok.

14.07.2017

Balkanlardan soğuk havası gelsin diye dua edenlere Antartikadan 6000 kilometrekarelik dev buzul parçası cevabısı .

14.07.2017

Güney Kutbundaki kuzenlerini özlemiş ondan kopmuş gitmiş 6 bin km'lik buzul parçası. Küresel ısınma falan diyenler hep fetöcü!

14.07.2017

ironiden/geyikten anlamayan adamlar yorumları okuyup yazmasın artık

TÜM YORUMLARI OKU (45)