Küresel Isınmadan Dolayı En Sevdiğimiz Canlılardan Olan İmparator Penguenlerin Nesli de Tehdit Altında

Bilim insanların yaptığı gözlem ve hesaplamalara göre, Antarktika'nın kıyılarında yaşayan imparator penguenlerin %98'i 2100 yılını göremeyebilir. Bunun nedenlerini ve insanlığın buna nasıl dur diyebileceğini merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

İmparator penguenler çok dar bir yaşam alanına sahip.

Antarktikanın kıyılarında buzullarda yaşayan bu canlılar için en ufak bir değişiklik kaderlerini değiştirebiliyor. Öyle ki, denizdeki buzulların sayısı artarsa balık yakalamak için yapacakları yolculuğun süresi uzuyor ve bu iş epey zahmetli bir hâl alıyor, üstüne üstelik yavruları açlıktan ölebiliyor; denizdeki buzulların sayısı azalırsa da uzun süre su altında kalmaları gerekeceğinden boğulup ölebiliyorlar.

İmparator penguenler için en büyük tehdit ise iklim değişikliği...

Ülkeler küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının yayılımını azaltacak politikalar benimsemez ve uygulamaya geçirmezse, penguenlerin kaderini belirleyen deniz buzu örtüsü geri dönüşü olmayacak şekilde bozulacak. Antarktika'daki deniz buzlarının 2100 yılına kadar büyük oranda yok olacağı, bundan ötürü de penguen sayısında azalma yaşanacağı açıklandı. Bu gidişle 2100 yılına kadar tüm İmparator Penguen kolonileri yok olmanın eşiğine gelecek.

Araştırmacılar 1960'lı yıllardan beri penguen kolonilerini gözlemliyor.

On yıllardır elde edilen veriler sayesinde insan kaynaklı iklim değişikliğinin imparator penguenler, Antarktika'daki deniz habitatı ve besin kaynakları üzerindeki etkileri net bir şekilde ölçülebiliyor, buna göre gerekli hesaplamalar yapılıp gelecekte ne olacağı az çok kestirilebiliyor.

Deniz buzu olmadan penguenlerin hayatta kalması pek mümkün değil.

Penguenler kara parçalarına bağlı olan buzlarda çiftleşse de, rüzgâr ve okyanus akıntılarının etkisiyle yüzen ve batıp sonradan tekrar yüzeye çıkabilen buz kütlelerinde yemek arıyor. Ayrıyeten denizlerdeki buzullar, dinlenmek, tüy dökmek ve avcı hayvanlardan kaçmak için de penguenlerin bir numaralı adresi konumunda.

Buzların erimesi sonucunda kolonilerin küçüldüğü görülüyor.

En uzun gözlem yapılan yerlerden biri olan Pointe Géologie'de 70'lerin sonunda deniz buzu eriyince erkek imparator penguen ölüm oranları şiddetli bir şekilde artmış, bunun sonucunda da kolonideki penguen nüfusu yarı yarıya azalmıştı. O günlerden beri sık sık yaşanan üreme sorunları yüzünden koloninin nüfusu erime öncesi sayılara bir daha ulaşamadı.

Penguenler, dünyalarını yeniden şekillendirecek olan iklim değişikliği karşısında hayatta kalabilecek şekilde evrim geçirmedi.

İmparator penguenler buzul iklimine ve yaşadıkları çevreye mükemmel şekilde adapte olmuş olsa da aynı şeyin bu yüzyılın sonunda söyleyemeyeceğiz. Az önce bahsi geçen Pointe Géologie kolonisi ve daha pek çok koloninin 2100 göremeyeceği tahmin ediliyor.

Antarktika'da yaşanan çevresel değişiklikler de bu riski iyice artırıyor.

Deniz buzunun geç oluşması ve erkenden kaybolması kıtadaki yaşamı etkileyen en büyük değişiklik. Örneğin, 2016 yılında Antarktika'nın ikinci en büyük imparator penguen kolonisinin bulunduğu Halley Körfezi'nde deniz buzunun erkenden erimesi, 10.000 penguenin ölümüne neden olmuştu. Koloni içinse o günden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı.

Bu ekstrem olaylar da işin içine dahil olunca, kolonilerin %98'inin 2100 yılına kadar yok olacağı düşünülüyor.

Yapılan araştırma, Paris İklim Anlaşması'nda belirlenen hedeflere ulaşılması ve verilen sözlerin tutulması durumunda imparator penguen nüfusunun azalmasının durabileceğini ve yaşam alanlarının korunabileceğini gösteriyor. Türkiye de dâhil olmak üzere 6 ülke anlaşmayı imzaladı ama onaylamadı. ABD ise geçen sene anlaşmadan çekilse de bu sene tekrar katıldı.

Anlaşma sayesinde dünyanın daha da ısınmasının önüne geçilebilir.

Dünya şu anda olması gerekenden 1.5 santigrat derece daha ısınmış durumda. Anlaşmaya uyulursa bu sıcaklığın olması gereken seviyeye düşeceği bilinirken uyulmaması durumunda ise 2.4 santigrat dereceye çıkacağı öngörülüyor. Hem imparator penguenlerin hem de diğer canlıların kaderi, insanlığın bugün kararlı bir şekilde adım atmasına bağlı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Kuzey Yarım Küredeki Sıcaklık Dalgasının Vurduğu Grönland Adım Adım Eriyor!
Çinli Bilim İnsanları, Erimesini Önlemek İçin Buzulları Örtülerle Kaplıyor
Buzullar Erimeye Devam Ediyor: Antarktika'da Dev Bir Kütle Ana Buzuldan Böyle Koptu!

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler