Küresel Isınma Varsa Neden Üşüyoruz Diyenleri Buraya Alalım: Dünya Sadece 4°C Daha Sıcak Olsaydı Ne Olurdu?

"Küresel ısınma varsa havalar neden bu kadar soğuk?" diyerek küresel ısınma gerçeğini tarihin derinliklerine gömen zihinler, hoş geldiniz.

İklim değişikliğinin yaratacağı tehlikeleri önleyebilmek adına imzalanan Paris Anlaşması şöyle dursun, bu değişimin yavaş yavaş gerçekleşiyor olması küresel ısınmanın etkilerini hafife almamıza yol açmasın.

Sadece birkaç yıl sonra, ciddi bir kriz kapımızda olabilir ve bu krize dair bir öngörüde bulunalım, 'sadece' birkaç derecenin nasıl etkisi olacağını, geleceği anlatan şu haritanın ışığında görelim.

Şimdi, önce elimizdeki Dünya'ya bir daha bakalım.

Dünya eğer 4°C daha sıcak olsaydı, haritanın sağ alt kısmında çoğumuzun adını bile bilmediği Mikronezya Federal Devleti okyanusta dalgalar arasında kaybolmuş olacaktı.

Unutmadan, tahminlere göre insanlık olarak yaklaşımımız bu şekilde sürecek olursa 2100 yılında Dünya'nın 4°C daha ısınmış olması bekleniyor. 

4°C daha sıcak bir Dünya'nın yarısına yakını çöl olurdu. Bu yarının içerisinde Türkiye de var tabii.

Avrupa'nın güney kısımları da çöl ikliminden nasibini alırdı tabii, yıllar geçtikçe bu çöl iklimi kuzeye doğru seyahatini gerçekleştirirdi. Aynı enlemdeki ülkelerin bir kısmı da çöl olmaktan ucu ucuna kurtulmuş olacağından 'iklim göçmenleri' olarak sığınabileceğimiz birkaç nokta olacak.

Burası Finlandiya, muhtemelen 4°C artışın ardından da yine böyle kalacak. Helsinki'ye yerleşmeyi düşünenler için iyi haber.

Benzer şekilde Kanada'nın kuzeyi de yaşanabilir sınırlı yerlerden biri olacak. Milyarlarca insan dünyanın bu kısıtlı coğrafi kısmına akın ettiğinde neler olur, onu tahmin etmeyi pek istemiyoruz.

Düzen tersine dönüyor, peki en soğuk ve büyük çöl olarak geçen Antarktika'da durum ne olacak?

En soğuk derken abartmıyoruz, Antarktika'da -93°C sıcaklık bile ölçüldü.

4°C'lik artışın ardından çölleşen coğrafyaların aksine Antarktika sınırlı yeşil noktalardan biri olacak. Aslında bu tahmin çok da uçuk değil, son elli yıldır küresel ısınma sebebiyle Antarktika iklimi ekstrem noktalardan uzaklaşmaya başlıyor ve önümüzdeki elli yılda da bu kıtada yeşil rengin doğumuna şahit olacağımız tahmin ediliyor.

Bu tip bir değişimin insan eliyle gerçekleşebileceği tahminler arasında olsa da kötümserlik için aceleye gerek yok.

Zaten bu değişimin sonuçları insanlık olarak 'yuvamıza' sahip çıkamayışımızla ortaya çıksa bile bazı şanslı bölgeler bizlere yaşama ve düzeni yeniden bozabilme imkânı sunacak.

5 milyon nüfuslu Yeni Zelanda kaçış duraklarımızdan biri olacak.

Hem tarım hem de popülasyon açısından farklı bir konuma gelecek diğer bölge Sibirya. Mümbit topraklar güneyden kuzeye taşındıkça en verimli toprakların adı doğal olarak değişecek.

Neredeyse tüm tarımsal üretim Sibirya, Kanada, Yeni Zelanda'dan sağlanacak.

Modernist mimarinin yaratıcısı sayılan Le Corbusier, yıllar önce Paris'te her biri kendi yaşam alanını içinde barındıracak gökdelenler tasarlamıştı.

O zamanlar bu planlar 'çirkinliğin tezahürü' olarak adlandırılmıştı. Dünya 4°C daha sıcak olduğunda Le Corbusier'nin planladığı ve hayal ettiği o gökdelenler dünyası da mecburi olarak hayata geçecek.

Kuzey Rusya, İngiltere, İskandinavya ve Grönland milyarları bulabilecek popülasyonu barındırabilmek adına gökdelenlerle kaplı olacak.

Bu 4°C'lik sıcaklık artışı gerçekleşecek olursa hiçbir çocuk Heidi'nin nerede yaşadığını bilemeyecek. Alpler devasa bir çöl olacak.

Avrupa'nın toplam nüfusunun birkaç katını barındıran, hatta Dünya nüfusunun büyük kısmının yaşadığı Pakistan, Hindistan yaşanılabilir olmaktan çıkacağı için terk edilen bölgelerden biri olacak.

Neler olacak bilmiyoruz, umuyoruz ki deneyimlemeyiz.

Bugünlerde bir arsa alma planı olanlara, yüz yıl sonrasında hepimizin akın edeceği Grönland'ı önerebiliriz.

4°C'lik artış sonrası çok değerlenecek çok!

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
04.08.2018

Dünyanı sıcaklığı arttı çünkü Erdoğan ağaçları kesti

05.08.2018

beynine tüküreyim diyecegim ama olmayan bişeye de tükürülmezki

05.08.2018

Düşünün! 14 milyar yıl önce evren yoktan bir patlamayla oluşuyor ve milyarlarca gezegen tam olması gerektiği yerde durup, dönüyor, kendine yörünge belirliyor vs.. Normalde patlamalar dengesizdir, ortalığı dağıtır ve parçalar ama böyle bir şey olmuyor, tam aksine düzen oluşuyor, matematiksel hesaplamalar çok hassas dengelere sahip, dahası bu gezegenler 14 milyar yıldır çekim kuvvetiyle havada asılı şekilde kendilerine has hızlaryla dönüyorlar ve hiç çarpışmıyorlar. Dünyamız güneşin etrafında saatte 108.000 km hızla dönüyor ama hiç farketmiyoruz. En hızlı araba saatte 500 km yapsın, en hızlı uçak 1000 km yaspsın, bir mermi hızı 1500 km olsun, dünyanın hızını ve dengesini düşünebiliyormuyuz? Eğer güneşin çekim gücünde hafif bir azalma olsaydı, dünya bu hızla uzay boşluğuna savrulurdu. Tam tersinde de güneşe doğru çekilirdik. Sizce bu çok ince hesaplamalar rastgele mi oluyor yoksa üstün bir akıl sayesinde mi devam ediyor. Elbette bu düzeni planlayan tasarlayan yüce Allah'tır.

05.08.2018

aferin

Pasif Kullanıcı
04.08.2018

bize,şu olsa bu olsa diye -se -sa lı durumları anlatma.Yok 4 derece fazla olsaymışmış.kesin bilgilerle,kanıtlarla konuş.Bize dünyanın yuvarlak fotoğrafını göster,biz de; haa demek ki dünya düzmüş diyelim.

04.08.2018

katiliyorum ve 2100de 4derece sicak olmasi bekleniyor diyor editor, ardindan da yasanabilir kucuk kara parcalari gosteriyor buyuk ihtimal uzaylilarla da kafayi bozmus garip bir insandir kendileri..

TÜM YORUMLARI OKU (12)