Küresel Askeri Harcamalar Rekor Kırdı: En Çok Hangi Ülkeler Askeri Harcama Yapıyor ve Türkiye Ne Durumda?

Küresel askeri harcamalar 2022 yılında rekor seviyeleri gördü. Peki Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'nün yayımladığı rapora göre en çok hangi ülke askeri harcama yapıyor? ABD, Çin ve Rusya bütçelerinden askeri harcamalar için ne kadar para ayırıyor? Avrupa'da askeri bütçedeki artışın sebebi ne ve Türkiye askeri harcamalarda ne durumda?

Detaylar içerikte!

Küresel askeri harcamalar 2022 yılında rekor kırdı. Bu artışın sebebi ise Rusya’nın geçen seneden beri Ukrayna’yı sistematik olarak işgal etmesi. Peki hangi ülkeler ne kadar askeri harcama yapıyor, listenin başında hangi ülkeler var? Türkiye askeri harcamalarda ne durumda?

Savaş ve silahlanma konularında araştırmalar yapan Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI), küresel askeri harcamaların 2022 yılında reel bazla yüzde 3.7 artış gösterdiğini ve 2.24 trilyon dolara yükseldiğini duyurdu.

SIPRI’nin yayımladığı rapora göre Avrupa’da askeri harcamalar geçen yıla oranla yüzde 13 artış gösterdi.

Savunma harcamalarındaki bu artış ise Rusya ve Ukrayna’nın askeri bütçelerindeki artıştan kaynaklanıyor. Savaş devam ettiği için doğal olarak Avrupa ülkeleri de askeri harcamalarını artırmaya devam ediyor.

Enstitü araştırmacılarından Diego Lopes da Silva, "Orta ve Batı Avrupa'da gelecek yıllarda askeri harcamaların artmasını bekleyebiliriz" dedi. Enstitünün raporuna göre Avrupa’daki askeri harcamalar 90’lı yılların başında Soğuk Savaş’ın bitiminden bu yana hiç bu kadar artmamıştı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’nün 2022 raporuna göre dünyanın en büyük askeri harcamasını yapan ülke ABD oldu.

Ülkenin askeri harcamaları enflasyonun artmasına rağmen yüzde 0.7 artış göstererek 877 milyar dolar oldu. Bu artışın en büyük sebebi ise ABD’nin Ukrayna’ya gönderdiği 19.9 milyar dolarlık finansal askeri destek.

Rapora göre Çin, dünyanın en yüksek askeri harcamasını yapan ikinci ülke oldu.

Çin 2022 yılında askeri harcamalarını bir önceki yıla oranla yüzde 4.2 artırdı ve 292 milyar dolar ayırdı. Raporda dikkat çeken ayrıntı da Çin’in 28 yıldır istikrarlı bir şekilde askeri harcamalarını artırdığı oldu.

Listenin üçüncü sırasında 2022 yılında 86.4 milyar dolar harcama yapan Rusya yer alıyor.

SIPRI, Rusya'nın askeri harcamalarının yaklaşık yüzde 9.2 arttığını ancak harcamalarla ilgili verilerin Rus yetkililerinin mali kurumların şeffaflığını savaş sırasında azaltmasından dolayı ne kadar doğru olduğunu ölçemediklerini açıkladı.

Hindistan, 81.4 milyar dolarla 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6 artarak en fazla askeri harcama yapan dördüncü ülke oldu.

Suudi Arabistan ise 75 milyar dolarlık askeri harcamayla beşinci sırada yer aldı.

NATO üyelerinin askeri harcamalarına baktığımızda NATO üyelerinin askeri harcamaları, geçen yıl yüzde 0.9 artışla 1.23 trilyon dolara ulaştı.

Orta ve Doğu Avrupa'da en yüksek askeri harcama yapan ve altıncı sırada yer alan ülke ise 68,5 milyar dolarla Birleşik Krallık oldu. Bu rakamın yaklaşık 2,5 milyar doları Ukrayna'ya finansal askeri destek olarak gönderildi.

Bir diğer Asya ülkesi olan Japonya’nın askeri harcamaları ise bir önceki yıla göre yüzde 5.9 artış göstererek 46 milyar dolara yükseldi. Japonya’nın harcamaları da 1960 yılından beri görülen en üst seviyeye ulaştı.

Türkiye'nin askeri harcamaları ise geçen yıla göre yüzde 26 azalışla 10.6 milyar dolar oldu.

Türkiye, 2022 yılında en fazla askeri harcama yapan ülkeler arasında 23. sırada yer aldı. Böylelikle Türkiye'nin askeri harcamaları 3 yıl üst üste düşmüş oldu.

Bu tabloyu birinci ve ikinci arasında ne kadar büyük fark olduğunu göstermek için buraya ekliyorum. İşte 2022 yılında en büyük askeri harcama yapan 15 ülkenin tablosu:

Bunlar da İlgini Çekebilir

Türkiye’nin İnanç ve Dindarlık Raporu Yayınlandı: Ne Kadar Dindarız, Allah İnancımız Var mı?
BUPAR Araştırma 'Z Kuşağı' Raporunu Paylaştı
Yeni Bir Rapora Göre Yapay Zeka 300 Milyon Tam Zamanlı İşi, Çalışanların Elinden Alabilir!

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
24.04.2023

Abdülhamid pp li biri bana süper güç olacağız demişti?

24.04.2023

Şu paralar barış için, yoksulluk, açlıkla mücadele için iklim krizi için harcansa dünya yaşanabilir bir yer olabilirdi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ