Dolar ve Euro karşısında Türk lirasının sert değer kaybı, kurdaki değişimin enflasyona etkisinin nasıl olacağı tartışmalarını da beraberinde getirdi. Dünya yazarı Alaattin Aktaş, 'İlk on ayda sepet kur yüzde 39 artarken, Yİ-ÜFE'deki artış yüzde 17'de kaldı. Üstelik kur artışı dünkü tabloya göre yüzde 50'ye doğru gidiyor. Kur böylesine artarken fiyatların görece çok düşük artmasını nasıl izah etmeli?' dedi ve fiyatlarda bir tsunami beklendiğini aktardı.
Basit, çünkü üretici fiyatları daha da artırırsa satışlarının daha da azalacağından endişeli, bu yüzden zam yapmak yerine, az karla daha çok ürün satıp açığını o şekilde kapatmak istiyor. Şu an için tüm sektörlerde bu böyle. Ayrıca gizli zamlar yapılıyor. Bilinçli olmayan tüketici anlamaz. Mesela suntalamın tabaka ağırlığı 80-90 kilolardan 50-60 kilolara düştü. Kenar PVC 1mm den 0.40 ve 0.80 olmak üzere iki ölçüye düştü. Ayrıca dış kaplama malzemesi inceltildi. Bu sebeple yeni mobilyalara bir bakın, en ufak bir ters harekette hemen kırılıyor. Eski suntalamlara bir bakın. Yıllar geçmesine rağmen taş gibi. Ben bu sektörün içinde olduğum için buradan örnek verdim. Tüm sektörlerde bu böyle emin olun. Artık üreticinin de dayanacak hali kalmadı. Bir zam furyası vuracak belli.
şükür edin şükür.
Mqaşa ne kaa zam gelecek peki? Sendikalar %4 için kapılarda süründürülecek, hatta belki de rüşvet verilecek kabul etmeleri için.