Kurban Kültürünün Antik Mısır'da da Varolduğunu Gösteren Birbirinden İlginç Buluntular

Kurban kültürü bir inanç veya tanrı için yapılan bir kültürdür. Eski medeniyetler incelendiğinde bir yerlerde herhangi bir şeyi kurban etme olgusuyla karşılaşıyoruz. Farklı uygulamaları ve kendilerine özgü tarzları ile bu kültürü yaşatsalar da sonuç hep aynı... İnandıkları şeylere, duydukları minnete bu şekilde cevap veriyorlar. Bir nevi teşekkür etme şekli olarak algılanabilir. Şu an İslam kültüründe olduğu gibi Antik Mısır'a kadar dayanan kurban kültürünün detayları içeriğimizde.👇

Kurban ayinleri, her medeniyette olduğu gibi Mısır medeniyetinde de vardı.

Mısırlılar kurban etme konusunda hassas davranan ve diğer medeniyetlerin yaptıkları gibi uygulamaları yapmayan, kendilerine özgün bir medeniyet olduklarını bu şekilde yansıtan bir yapıya sahiptir.

Mısırlılar, azılı düşmanları Hititler gibi kurban ayini yaparlar ama Hititler kadar barbar (Mısırlılar, Hititleri Barbar olarak görmekteydiler.) değillerdi.

Mısır duvar resimlerinde kurban ayininin canlandırılmasına rastlamak mümkün olduğu gibi Mısırlıların koç ya da boğa kurban ettiği de bilinen bilgiler arasında.

Mısırlılar her koç ve boğayı da kurban olarak tanrıya sunmuyorlardı. Özellikle siyah renkli koç ya da boğayı asla kurban etmezlerdi. Beyaz renkte, sağlıklı ve kilolu hayvanları özenle seçerler, en ufak bir leke olması durumunda başka hayvana bakarlardı.

Kurban edilecek hayvan, saf renkte olmalı ve tanrıya yakışır olmalı. Kurban ayinleri daha çok özel günlerde ve bayramlarda yapılırdı. Mısırlılar yaptıkları bu kurban ayini sonunda tanrılara isteklerini sıralamaya başlıyorlardı.

Kurban ayinleri çeşit bakımından üçe ayrılırdı:

  • Kurban edilen hayvanın etleri dağıtılırdı.

  • Kurban edilen hayvanın etleri yakılırdı.

  • Kurban edilen hayvan tapınağa terk edilirdi.

Mısırlılar daha çok birinci yöntemi uygularlardı.

Mısırlılar kurban edilen hayvanın kanını alınlarına, yüzlerine ve vücutlarının diğer yerlerine sürdükleri de biliniyor. Akan o kanların günahlarını temizlediklerine ve bu kanı alınlarına sürünce günahsız kalacaklarına inanıyorlardı.

Kurban edilen hayvanın baş kısmı Yahudilere verilirdi. Çünkü Mısırlılar Yahudilerden hiç hoşlanmazlardı. Koç ve boğa kafalarının sevmedikleri Yahudilere vermelerinin nedeni ise, bütün günahların hayvanın beyninde olduğundandır.

Bu nedenle hayvanın başını Yahudilere vermekten çekinmezlerdi. Hayvanın diğer kalan bölümleri tapınağa ve Mısır halkına dağıtılırdı.

Kurban ayinleri, Mısır medeniyeti içerisinde oldukça önem arz ediyordu. Çünkü tanrıya yaklaşmanın ve bütünleşmenin bir yolu da kurbandı. Her defasında tanrıyla yakınlaşmak isteyen Mısırlılar için kurban etme yöntemi oldukça sık kullanılan bir yöntemdi.

Çok uzun yıllar önce bile hayatımızda olan kurban kültürü sadece İslam inancından değil, başka medeniyetlerin inançlarında da bulunuyor. Yaptıkları duvar resimlerinde de buna şahit oluyoruz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Tatlıya Kim Hayır Diyebilir ki? Tatlı Kriziyle Başa Çıkabilmeniz İçin Tavsiyeler
Birçok Şeyin Başlangıcı Olan İlk Kadın Futbol Takımı: Dostlukspor
Kahve Falından Sonra En Popüleri Olan Tarot Falının Nasıl Ortaya Çıktığını Biliyor musunuz?
Eğlenceseverler Buraya! Dünyanın Görülmeye Değer 13 Eğlence Parkı
Ek Gıdaya Geçen Anneleri İçeriğimize Alalım! Bebeklerin Zeka Gelişimini Destekleyen 13 Besin

Popüler İçerikler

Elini Bir An Olsun İrem Helvacıoğlu'nun Omzundan Çekmeyen Ural Kaspar'ın Gergin Tavırları Tepki Çekti!
TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
Enteresan Çıkışları ve Görgüsüz Paylaşımlarıyla Meşhur Murat Övüç'ten Kadınları Hedef Alan Hadsiz Yorum
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
06.08.2021

Çoğu dinin kökeni Antik Mısırdır. Kafasında hare olan ,güneş ile sembolize edilen Ra , Hristiyanlıkta İsa'ya dönmüştür . İslamiyette bahsedilen Putperestler antik mısır ve yunanlılardır .İslamiyetle, Yahudilik çok benzer. Her iki dinde de Rabb vardır .Yahudi ilahi dinlerseniz Müslümanların ilahilerine benzer tınılar duyarsınız .Yahudilerin kafasına taktığı kipa ile Müslümanların taktığı takke aynı şeydir. Günün sonunda hepsinin birbirinin içine geçmiş mitolojik hikayeler olduğuna ulaşırsınız .

06.08.2021

dinler doga ile tanri ile yapilan pazarliktir. ben sana bu kurbani veriyorum karsiliginda bana bunu ver yada beni kotuluklerden koru. dualarin sayiyla yapilmasi, tespihle sayilmasida bu pazarligin bir parcasidir. bu yuzden tum dinlerde farkli sekillerde olsada adak kurban yada benzeri bir seyi gorursunuz.

06.08.2021

Hz. İbrahim’e koç inmesinin benzeri bir olay Antik Mısır hikayelerinde de vardı sanki

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ