Kurban Fiyatları Belli Oldu! Peki 2024 Küçükbaş ve Büyükbaş Kurbanlık Fiyatları Ne Kadar Oldu?

Kurban Bayramına günler kala pek çok Müslüman, kurban fiyatlarını araştırmaya başladı. 2024 yılı için belirlenen küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık fiyatları da belli oldu. Vekalet ile kurman kesmeyi tercih edenler için Diyanet ve vakıflardan da açıklama geldi. Peki, 2024 yılında büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatları ne kadar oldu? 

İşte, detaylar...

Yılın ikinci dini bayramı olan Kurban Bayramı'na günler kala, tüm Müslüman alemi oldukça heyecanlı bir bekleyiş içerisine girdi.

Paylaşmanın, yardımlaşma ve toplumsal anlamda birliğin temsilcisi olan Kurban Bayramı'nda pek çok kişi; dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip, ergen olmuş ve akıl sağlığı yerinde olan Müslümanların yerine getirmesi gereken mali ibadet için bütçe planlaması yapmaya başladı.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, kurban fiyatlarındaki son durumu açıkladı.

Kurbanlık fiyatlarının bölgelere ve şehirlere göre değişiklik gösterdiğine dikkati çeken Çelik, 'Kurbanlıkların fiyatları bölgelere göre değişmekle birlikte canlı kilogram fiyatının 230 lira ile 280 lira arasında olacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla vatandaşlarımız küçükbaş kurbanlıkları 8-15 bin lira arasında bir fiyatla alabilecek.'

Diyanet İşleri Başkanlığı da 2024 yılı kurban bağış bedelini açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş yurt içi ve yurt dışı kurban kesim ücretine ilişkin olarak, “2024 yılı vekaletle kurban kesim bedelini; yurt içinde 11 bin 750 lira, yurt dışında ise 4 bin 750 lira olarak belirledik.' dedi.

Kurban Velayeti Nasıl Verilir?

Kurban Vekaleti Nasıl Verilir, Kimlere Verilir? Kurban Vekaleti Verirken ve Alırken Ne Denir?

2024 Küçükbaş ve Büyükbaş Kurbanlık Fiyatları Ne Kadar Oldu?

Geçtiğimiz yıla göre bir hayli arttığı görülen kurban fiyatları, il il değişiyor. Ayrıca seçilen hayvanın kilosu ve cinsi de fiyat değişikliğine neden oluyor. 

  • Küçükbaş kurbanlıkların 10 bin ila 20 bin lira arasındayken, 

  • Büyükbaş kurbanlıkların fiyatının ise 100 bin ila 320 bin lira arasında değişiklik gösteriyor.

Peki, Geçen Yıl Kurbanlık Fiyatları Ne Kadardı?

2023 yılında ise koyun, tosun gibi küçükbaş kurbanlık fiyatları ise 6 - 7 bin lira arasında, büyükbaş kurbanlık 60 bin TL ile 110 bin TL arasında değişiyordu.

Kurban Kesilecek Hayvanlar Hangi Nitelikleri Taşımalıdır?

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, kurbanlık hayvan seçerken dikkat edilmesi gereken nitelikler şu şekildedir: 

Kurban kesilecek hayvanın sağlık durumu ve fiziksel özellikleri, hem dini ibadetin geçerliliği hem de insan sağlığı açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle, ağır derecede hasta, zayıf veya sakat, kesim yerine kendisi gidemeyecek kadar topallayan, bir ya da iki gözü görmeyen, boynuzları kökünden kırık, dil, kuyruk, kulak veya meme yarısı kesik, dişlerinin büyük bir kısmı dökülmüş olan hayvanlar kurbanlık olarak kabul edilmez. 

Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, hafif bir şekilde topallaması, bir kulak deliği veya yırtığı olması, memelerinin yarısından azının olmaması gibi durumlar kurbanlık olmasına engel teşkil etmez (Kâsânî, Bedâi‘, 5/7576). Bu bilgiler ışığında, hayvanın değerini düşüren kusurların, kurban olmasına engel olduğunu söyleyebiliriz.

Şâfiî mezhebine göre, yukarıda belirtilen kusurların biri bile hayvanın kurbanlık olarak kabul edilmesine engel olur. Ayrıca, uyuz olan hayvanlar ve yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvanlar da kurban olarak kesilemezler (Nevevî, elMecmû‘, 8/399404).

Kurban Kesilecek Hayvanın Yaşı ve Özellikleri Nelerdir?

Bir hayvanın kurban olarak kabul edilebilmesi için belirli yaş kriterlerini karşılaması gerekmektedir. Örneğin, bir deve en az 5 yaşında, bir sığır veya manda ise en az 2 yaşında (24 ay) olmalıdır. Koyun ve keçiler için bu yaş sınırı 1'dir. 

Kurban Olarak Kesilecek Hayvanda Dişlere Dikkat Edilmeli! 

Hayvanların yaşlarını belirlemek için genellikle dişlerine bakılır. Sığırlarda, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlere bırakması esas alınır. Bu nedenle, büyükbaş hayvanların 2 yaşını tamamladıkları kesin olarak bilinse dahi; eğer kapak atmamışlarsa (diş dökmemişlerse) kurban olarak kabul edilmezler. 

İşte, Sığırların Dişlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler: 

Sığırların ağız yapısına bakıldığında, üst çenede 12 azı dişi bulunurken, kesici diş bulunmaz. Alt çenede ise 12 azı dişi ve 8 kesici diş olmak üzere toplam 20 diş bulunur. Sığırların yaşını belirlemek için genellikle alt çenedeki kesici dişler incelenir. Bu dişlerin yerine kalıcı dişlerin gelmesi ve aşınma süreleri dikkate alınarak yaş tespiti yapılır. Bu bilgiler, hayvanların kurbanlık olarak kabul edilip edilemeyeceğini belirlemek için önemlidir.

İlginizi Çekebilir

Kurban Kesmek Farz mıdır? Kimler Kurban Kesmekle Yükümlüdür ve Dinen Hükmü Nedir?

Popüler İçerikler

Alman Bild Gazetesinden 'UEFA Merih Demiral'a 2 Maç Ceza Verdi' İddiası: TFF'den Açıklama Geldi
Van Konserini "Ne Mutlu Türküm Diyene" Sözleriyle Bitiren Bengü'ye İzleyiciler Pet Şişe Fırlattı!
UEFA Merih Demiral Hakkında Soruşturma Başlattı: Attığı Golden Sonra "Bozkurt" İşareti Yapmıştı
YORUMLAR
08.06.2024

Harbiden de kasaptaki etten pahalıya kurban satıyorlar,tamam ibadet için yapılan bir şey hesabı olmaz ,ama millet ibadetini yerine getirecek mecbur diyede kasaptaki etten pahalıya kurban satmanın milleti düdüklemenin de alemi yok,bu kadar pahalı olursa millet kesemeyecek dağıtamayacak fakir fukara yine et yüzü göremeyecek,nasıl ama elhamdulillah müslümanız ...

08.06.2024

Vallaha ben hiç kurban kesmedim 😂 Hep vekaleten 😂 Gerek de yok kesmeme zira zaten her istediğimde et yiyebiliyorum, sevabını almam kâfi. Her sene git gide pahalaşıyor, tarım ve hayvancılığı bitirmelerinin bir negatif getirisi bu fiyatlar! Allah korusun bir savaş çıksa, bir büyük ambargo uygulansa yandık zira kendi kendimize yetemiyoruz bir çok alanda! İktidar bu bağlamı neden senelerdir, inatla, görmemezlikten geliyor ve fiyatlar yükseldikçe yükseliyor anlam veremiyorum! İvedi bir şekilde Türkiye tekrardan tarım ve hayvancılığı geliştirmeli, teşvikleri yükseltmeli ve keza sübvansiyon politikası, gerçek manada, uygulamalı! Tehlikenin farkında mısınız?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ