Kurban Bayramı'nda Sağlığından Ödün Vermek İstemeyenler İçin Hayat Kurtaran Beslenme Tüyoları

Merhaba :) Herkese sevdikleriyle musmutlu, sağlıklı bir bayram diliyorum. Bu bayramda sevdiklerinizle hem bayramın keyfini çıkarmanızı sağlayacak hem de sağlığınızı koruyacak birkaç öneriyle sizlerleyim. O halde önerilere başlayalım:

Kurban bayramında da tıpkı diğer günler gibi porsiyon kontrolüne, dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz.

Kurban bayram deyince aklımıza bayram şekeri, baklava gibi şerbetli tatlılar, çikolata ve bol bol kırmızı et gelir. Ve haliyle bu besinleri tüketimimiz artar. Ancak özellikle bu besinleri tüketirken kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, diyabet ve mide rahatsızlıkları olan bireylerin ekstra dikkatli olması gerekiyor.

Kahvaltı

Kahvaltı da her zamanki gibi klasik kahvaltıya yönelebiliriz. Örneğin; yumurta, çiğ sebzeler, peynir ve tam tahıllı ekmek gibi besinlere yönelmemiz daha sağlıklı olacaktır. 

Aklınıza şu soru gelebilir. ‘’hiç mi kavurmalı kahvaltı yapmayalım?’’ elbette etinizi ilk gün beklettikten sonra ertesi gün kahvaltıda porsiyon kontrolünü sağladığınızdan emin olarak kavurma tüketebilirsiniz. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur; eğer kahvaltıda kavurma tüketecekseniz yanında söğüş sebzelere yer vermeniz sindirim açısından iyi bir seçim olacaktır. 

Et grubundan tüketim yaptığınız için peynir ve yumurtaya yer vermemeniz gerekir.

Kurban etini nasıl saklamalıyız?

Yukarıda da bahsettiğim ölüm katılığı olarak bilinen rigor mortis dediğimiz hayvanın kesilmesi esnasında meydana gelen kas kasılması durumunun ortadan kalkması ve kurban etlerimizin pişirdiğimiz zaman sert olmaması için, etlerimizi tüketmeden ve saklamadan önce yaklaşık olarak 24 saat bekletmemiz gerekmektedir. Çünkü taze kesilmiş etin sindirimi daha zordur, hazımsızlık yapabilir.

Etlerin saklama koşullarına gelecek olursak doğru saklama yöntemlerine başvurmak besin ögelerinin kaybını en aza indirir ve mikroorganizmaların çoğalmasını önler. Etlerinizi  0-2 santigrat derecede 3-5 gün buzdolabında, -18 santigrat derecede 3 ay derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Çözünen eti tekrardan dondurmamanız gerektiğini lütfen unutmayın.

Etleri nasıl pişirelim?

Kırmızı et birçok vitamini ve minerali içermektedir fakat c vitamini açısından fakirdir. Bu nedenle demir emilimini de arttırmak amacıyla c vitamininden zengin salata ve sebzeler gibi besinlerle tüketilmesi yararlı olacaktır. 

Eti pişirirken kuyruk yağı eklememeniz gerekir. En güzel pişirme eti kendi suyunda pişirmektir.  Özellikle kalp hastaları için kuyruk yağında pişirilmiş et tüketimi oldukça tehlikelidir.

Eti kızartmak yerine haşlama yöntemini kullanın. Kısık ateşte kavurma ve ızgara

yöntemlerini de tercih edebilirsiniz.  Eğer mangal yapacaksanız pişirdiğiniz et ve diğer besinlerle ateş arasında en az 15-20 cm olması önerilmektedir. Etler hızlı pişirildiğinde eşin dış yüzeyi sertleşir ancak etin iç tarafı pişmeyebilir.

Etin yanında mutlaka sebze, salata tüketilmeli. İçecek olarak da tuzsuz ayran muhteşem bir seçim olacaktır.

Ara Öğün

Bayram günü yoğunluk sebebiyle ara öğünler atlanabilmektedir. Fakat ara öğün yapmak aslında bizim için oldukça yararlıdır.

Ara öğün yaptığınızda düşen kan şekeriniz dengelenir, bir sonraki öğüne daha az yemek yemenizi sağlar. Özellikle diyabetli bireylerin ara öğünlerini aksatmaması çok önemlidir. 

Ziyaretlerde tatlı tükettiyseniz süt veya sütlü kahveyle yapacağınız ara öğün kan şekerinizi dengeleyecektir. Ayrıca çantanızda kuru meyve yada kuru yemiş de taşıyabilirsiniz.

Bayramda Kafein Tüketimi

Bayramların olmazsa olmazı Türk kahvesi ve çay ikramı 😊 Gittiğiniz bayram ziyaretlerinde mutlaka ikisinden biri ikram edilir. Bu yüzden farkında olmasanız da  gün içerisinde fazla miktarda kafeine maruz kalabilirsiniz. 

Fazla kafein almak çarpıntı ve kalp ritim bozukluğu gibi birtakım sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca fazla kafein alımı vücuttaki demir emilimini de olumsuz etkilemektedir. Özellikle anemisi olan bireylerin kafein alımını sınırlaması sağlık açısından çok önemlidir.

Bayramın Olmazsa Olmazı: Tatlılar

Bayramda tatlı tüketimi normal zamana oranla artmaktadır. Bu da bizim istemediğimiz bir durumdur.Bayramda şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Ayrıca çikolata yerine kuru meyveler, kuru yemişler tercih edilebilir. Eğer bunları tüketme şansınız yoksa günlük 1 dilim baklava hakkınız var ona göre 😊

Bayramda Et Tüketimi

Et tüketimi günde en fazla 3-4 köfte kadar ya da 15-16 parça kuşbaşı eti kadar olursa ki bu da yaklaşık 100-200 gr kadar bir miktara karşılık gelmektedir. 

Özellikle sindirim açısından sorun yaşamamak için kırmızı eti akşam vakti gibi geç vakitlerde tüketmek yerine öğle yemeğinde tercih etmeniz iyi olacaktır. 

Sakatat tüketimi de günde 2-3 köfte kadar olmalıdır. Bu sınırı geçmemelidir. Özellikle kolesterol ve kalp rahatsızlıkları yaşayan bireyler dikkat etmeli.

Bayramda Su Tüketimi

Suyun önemini artık bilmeyeniniz yoktur diye düşünüyorum 😊

Günlük 2-2.5 lt yani 8-10 bardak su tüketimini önermekteyim.

Bayramda Egzersiz

Bayram boyunca da yürüyüşü ihmal etmiyoruz tabii 😊 Bayramda yaptığınız kaçamakları dengelemenin en kolay ve en önemli yollarından biri de egzersizdir. Günlük 40-45 dakikalık bir yürüyüş yapmak yediklerinizi daha kolay yakmanızı sağlayacaktır.

Kurban Bayramı Yaklaşıyor! Peki Kurban Eti Nasıl Dinlendirilir, Derin Dondurucuda Ne Kadar Saklanabilir?
Kurban Bayramı Sofranız İçin Damak Çatlatacak 25 Farklı Bayram Yemeği Tarifi
Kurban Bayramı'nda Mutlaka Sahip Olmanız Gereken Ürünler
Kurban Bayramı Sofralarınızı Şenlendirecek Birbirinden Şahane ve Nefis 25 Etli Yemek Tarifi

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
27.06.2023

valla aga et dışında her türlü tüketime varım 😁 egzersizimi ihmal etmem ama affetmem yerim 🤤

27.06.2023

Emeğinize sağlık, sayenizde faydalı bilgiler edindik.🌺

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ