Kur Korumalıda Vergi Maliyeti Ortaya Çıktı: KKM İçin Şirketlerden 112 Milyarlık Alınmadı

2021 yılında kur ataklarının önüne geçmek ve döviz talebini sınırlamak için çıkarılan kur korumalı mevduat, bireysellerin ardından şirketlere de vergi avantajıyla getirilmişti. KKM'nin maliyeti çok konuşulmuştu. KKM sahiplerine ödenen kur garantisi harici vergi istisnasının da boyutu ortaya çıktı.

2021 yılı son çeyreğinde yaşanan döviz yükselişlerinin önüne geçmek amacıyla TL'nin dövize endekslenmesinin mevduata dönüştürülmesi sistemini içeren KKM'nin sonlanması çalışmaları sürerken, maliyetleri de hesaplanıyor.

Bireyseller için başlayan KKM sonrasında şirketlere de getirilmiş ve vergi avantajı sağlanmıştı. TL'den KKM'ye geçenlerin maliyetini Hazine'nin, dövizden geçenlerin maliyetini de Merkez Bankası üstelenmişti.

Mayıs 2023 seçimlerinin ardından değişen ekonomi yönetimiyle KKM'nin sonlandırılması hamlelerinde Hazine'nin maliyetini de Merkez Bankası üstlenmişti.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in aktardığına göre, KKM'ye bugüne kadar 312 milyar lira kur garantisi ödendiği belirtilirken, vergi istisnası da hesaplandı. KKM hesap sahiplerine 112,6 milyar liralık vergi istisnası sağlanırken, KKM'nin maliyetinin 424,6 milyar lirayı bulduğu belirtildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunulması çalışmaları yapılan torba yasa teklifinin etki analizinde yer verilen teknik verilerde, vergi istisnası 2022 yılında 32,6 milyar TL tutarken, 2023 için de bu tutar 60 milyar lira oldu. 30 Haziran 2024 tarihine kadar uzatılan vergi istinası bu sürede de 20 milyar lirayı bulacağı hesaplandı.

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman