Kur Korumalı Mevduatta Maliyet Hesaplanan da Yüksek mi?

2021 Eylül ile Aralık döneminde bir kur krizi, atağı, tetiklemesi, devalüasyon artık adı her neyse yaşadığımız kesin. Eylül ayında 8,30'dan başlayan dolar/TL 20 Aralık günü zirvede 18,40'ı dipte de 12,61'i görmüştü.

Bir ülkenin para birimi için böyle bir oynaklık hayaldi gerçek oldu.

Sonrasında uzun süre 13,50-60 seviyelerinde oyalanan kur şu sıralarda da 14,60-70 civarında seyrediyor. 20 Aralık'ta açıklanan Kur Korumalı Mevduat (KKM) ürünü ile kurdaki stabilizasyon sağlandığına her fırsatta dikkat çekilse de ekonomistler bunun farklı yollardan olduğunu anlatmaya çalışıyor. KKM'nin kur üzerinde etkisi yok denilemese de bir maliyeti de olduğu kesin!

KKM'nin büyüklüğü açıklandı.

Dünya'dan Canan Sakarya haberine göre, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu'nun açıkladığına göre, 8 Nisan itibariyle Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) Hazine destekli (TL mevduat dönüşümü) 363,4 milyar TL, Merkez Bankası destekli (döviz mevduat dönüşümü) 387 milyar TL olarak 750,5 milyar TL büyüklüğe ulaşıldı.

"Kur garantisi desteği bütçe açığını patlattı"

Sözcü'den Erdoğan Süzer haberine göre de, KKM hesaplarına mart ayında halkın bütçesinden 11 milyar 700 milyon 437 bin TL, faiz ve örtülü ödenek harcamalarının da artmasıyla sadece mart ayı bütçe açığı 69 milyar liraya ulaştı.

KKM ödemesi bütçenin faiz giderleri yerine ‘hanehalkına ve işletmelere yapılan transferler' kalemine yazıldı. Kamu özel ortaklığı (KÖİ) projelerinin garantileri de hanehalkı başlığıyla bütçe içinde yer aldı.

"Tablodan görüleceği gibi 2022 yılının ilk üç ayında 2021 yılının ilk üç ayına göre iç borç faizlerinde yüzde 58 artış olduğu halde dış borç faiz ödemelerinde yüzde 108 artış olmuş bulunuyor. "

blogger.googleusercontent.com

Mahfi Eğilmez de 'Bütçeden Ödenen Faizler' başlıklı yazısında, şöyle diyor: 

Her iki tabloda da dış borçların ve dış borç faizlerinin TL karşılıklarının bu kadar yüksek oranda artmasının en önemli nedeni USD/TL kurunda ortaya çıkan artışlardır. 2021 yılı Mart sonunda USD/TL kuru 8,24 iken bu yılın Mart sonunda 14,67 olmuş (artış yüzde 78.) Faiz ödemelerinde yaşanan yüzde 108 oranındaki artışın önemli bir bölümü kurdaki artıştan ortaya çıkmış görünüyor.

"Her zaman söylediğimiz gibi faiz kurtarıcı değildir ama yanlış belirlenirse ciddi sorunlara yol açar."

Bu hesabın içinde 2022 Mart ayında ödenen 11,7 milyar liralık kur koruması farkı yer almıyor. Çünkü bu ödemeye faiz ödemeleri başlığı altında değil transfer ödemeleri başlığı altında (ekonomik mali amaçlı transferler / mevduat ve katılma hesaplarının kur artışlarına karşı korunmasına ilişkin giderler) yer verilmiş bulunuyor. Bu ödemeyi de toplam faizlere dâhil edersek miktar 96,5 milyar liraya ve 2022’nin ilk üç ayındaki artış farkı da yüzde 97,3’e yükselir.

2022 yılında bütçeye yüklenen bu büyük yüklerin bir tek nedeni vardır: Yanlış faiz politikası. Eylül 2021’de başlayan faiz indirimleri sonucu TCMB’nin politika faizini yüzde 19’dan 14’e indirmesiyle kur denetimden çıkmış, TL hızlı bir değer kaybı yaşamaya başlamış ve dış borçların TL karşılığı ile dış borçlar için ödenecek faizlerin TL karşılığı da bu paralelde hızla artarak bütçeye ciddi bir ilave yük getirmiştir.

Sosyal medyada da KKM nelerde vazgeçtiğimiz ve maliyetimizin hesaplaması şu şekilde👇

twitter.com

Maliyet hesaplamasına gelen yorumlar şu şekilde👇

Popüler İçerikler

ATM'lerde Saç Baş Yoldurtan Sorun Bitiyor: Yeni Nesil ATM'ler Geliyor!
Bakanlık, Valiliklere Talimat Gönderdi: "Belediye Kreşlerini Kapatın"
Hollanda Hükümeti'nden Örnek Karar: Scottish ve Sphynx Kedilerin Sahiplenilmesi Yasaklandı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
16.04.2022

Adam ben ekonomistim diye geziyor bu salaklarda inanıyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ