Kur Korumalı Mevduat Yapmanın Sonuna mı Geldik?

Özellikle geçtiğimiz yıl dolar kurunda ani yükseliş olunca Aralık 2021’de kur korumalı mevduat ürünü ortaya çıkarılmış ve kurlardaki artış hızı da bu yaratıcı ürün sayesinde bir noktada kontrol altına alınmıştı. Zira pek çok kişi piyasada dolar almak yerine o halde TL’de kalayım madem dövizdeki artış kadar hazine garantisinde bana kur farkı ödeniyor olacaksa bugün döviz almak yerine KKM yaparım düşüncesiyle bu tarafa yöneldi. Bu sayede de kendi birikimlerinde bir kur kaynaklı kayıp yaşamasının önüne geçtiler.

Öyle ki şu anda 2 milyonun üzerinde hesap sahibi  “kur korumalı mevduat” ürününe geçiş yapmış durumda ve toplam birikim, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) son verilerine göre de; kur korumalı TL mevduat (KKM) ve katılma hesaplarında biriken tutar, 1 trilyon 474 milyar 441 milyon TL'ye çıkmış… Neredeyse 80 milyar dolara yakın bir büyüklükten bahsediyoruz…

Bu paranın ekonomide önümüzdeki dönem yaratması muhtemel riskleri ve tahribatı bu yazımın konusu değil. Bunu ilerleyen zamanlarda sizlerle paylaşacağım ancak sene sonuna yaklaştığımız bu dönemde sizlerden en çok aldığım “Kur Korumalı Mevduat yapmaya devam etmeli mi?” bu sorusunu aydınlatmak istedim…

Bu soruyu sene başında aldığımda yatırımcılara tercih edilmesi konusunda bir risk görmediğimi en baştan ifade eden kişi olarak, şimdilerde dövizin yatay seyri KKM’ye devam etme konusunda tereddüttü ve yenilemelerde de tasarruf sahiplerinin başka alternatiflere yönelmesini yani çıkışları hızlandırmış durumda…

Geçtiğimiz hafta açıklanan rakamlardan anlıyoruz ki yavaşlama devam ediyor.

KKM’de artış hızı yavaşladı!

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarında biriken tutar artışı önceki dönemlere göre hız kesti. KKM hesapları; 981 milyon TL artışla 1 trilyon 473 milyar 460 milyon TL'den 1 trilyon 474 milyar 441 milyon TL'ye yükseldi.

Kur Korumalı Mevduat başlangıçta dolar mevduatın çözülmesi için yapılmış olsa da TL mevduat müşterileri de kur artışından kendisini korumak adına kur korumalı mevduata geçiş yapmış ve sene boyunca kur artışına bağlı olarak kazanç elde etmiş oldular. Ancak özellikle ağustos başından itibaren kurun hareketinin neredeyse 18.30-18.60 seviyelerine sıkışması ve kur artışının olmaması kur korumalı mevduata yeni girişler için de iştahı kesti… Zira alınan getiri ; MB politika faiz oranı + 3 puan olduğu için sadece %13,50’lerdeki faiz tatmin edici olmadığı gibi 24 Kasım’da Merkez Bankası faiz indirimi 1.50 puan daha yapması durumunda %9 tek haneye faiz çekildiği zaman 9+3 = %12 faiz kazanmak kurun stabil kalıp enflasyonun %85’lerde olduğu bir ortamda cazibesini tümden yitirmiş görünüyor..

Peki yatırımcılar şimdi ne yapacak?

Sizlere matematiksel bir hesap yaparak durum değerlendirmesini sizlerin kendi takdirinize bırakıyorum.

1-Sene sonuna geldiğimiz bu ortamda bankalar da mevduat rekabeti sebebiyle daha tatminkar faiz oranlarını bulmanız mümkün. Kulağıma gelen %25-28 faiz oranlarında tasarrufunuz büyüklüğüne göre agresif faiz oranı bulunabildiği yönünde… Şu durumda sene sonuna kadar dolar kurunun stabil kalacağı senaryoda bu alternatifi değerlendirmek mantıklı.

Zira 18.60 kur seviyesine 2 aylık mevduat faiz (%25 yıllık brüt faizin 2 aylık faiz getirisi ilave edilirse) kazancınızı dolar kuruna yedirirsek 19.2588 dolar kurunu buluruz… Demek ki kur 2 ay boyunca stabil kalırsa %25’ten alacağınız mevduat faizi sizi 19.2588 dolar kuruyla başa baş getiriyor. Kurun yıl sonuna kadar 19.30’dan daha yukarı gelmesini beklemiyorsanız mevduat faizi seçeneğini ve alabileceğiniz yüksek faiz şartlarını zorlayın derim…

2 -Kur korumalı mevduatta kalmaya devam ederseniz 24 Kasım’daki faiz kararıyla politika faizinin tek haneye %9’lara çekilmesi ve kurun da yıl sonuna kadar sabit kalacağı varsayımıyla sadece %12 yıllık faizle (%9 MB politika faiz oranı + 3 puan) yani 2 ay için %2’lik bir getiriniz olacak. Kurun sabit kalması senaryosu zaten KKM yapanlarda alabilecekleri daha yüksek faiz getirisinden de mahrum ediyor. Ancak elbette kurda bir yükseliş beklentiniz bağladığınız vade için varsa KKM’de kalmaya devam edilebilir. 3 aylık / 6 aylık vadeli bağlanabilir ancak 12 aylık bağlamayı düşünenler için yazının son kısmında yer verdiğim hususa dikkat etmelerini öneririm.

3 -Bir de TL’de KKM yapmak yerine tamamen dolar alıp kenarda beklemek istiyorum diyenlerin durumuna bakalım… Buradan dolar alınırsa 18.60’lardan kurun yükselişi ve 2 ay içerisinde bir şok yaşanması durumunda elbette dövize döndüğünüz için bu süreçte dolar kuru yükselişi ve bankanızda tutacağınız dolar mevduatın faizi (%2-3 bandında) hem kur hem de dolar faizi alacağınız için anlamlı duruyor. KKM TL’den değil de dolardan yapanlar için de durum aynı… KKM’de bağladığınız dolar mevduatınızın büyüklüğü kadar dolar faizinden ve piyasalardaki alternatif dolar getirisinden mahrum olmuş oluyorsunuz…

Yani sene başından beri KKM’de devam edenler için artık bir yol ayrımı… Ya TL mevduata geri dönüş yapacaklar veya daha riskli belki borsa / dövize dönmek arasında bir seçim yapıyor olacaklar…

Kur korumalıda önümüzdeki yıl seçim yılı olduğunu ve süresinin 2023 Aralık ayına kadar mevcut iktidar tarafından uzatılmış olsa da Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu sistemi eleştirerek KKM’yi 'ülke ekonomisine yerleştirilmiş atom bombası' diye niteleyip seçim sonrası Ortodoks politikalara dönüş olacağının sinyali ve KKM’den kaynaklanan kur farklarının ödenmeyeceğine yönelik sözlerini de hatırlatmak isterim. CHP Genel Başkanı “Bir avuç kişiye sesleniyorum. Bizim iktidarımızda sadece ve sadece faizi alacaklar. Öyle döviz garantisi falan yok” demişti. KKM’de önümüzdeki yıl seçim dönemini de düşünecek olursak vade sonu olarak 2023 Haziran’ını geçirmemek doğru bir yaklaşım…

Yeniden görüşmek dileğiyle...

Instagram

Twitter

Facebook

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Ulaşmış olduğunuz bu site kapsamındaki gerek sözel gerekse de grafik bilgiler ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil ve surette olursa olsun herhangi bir karar dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla toplanmıştır.

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
YORUMLAR
23.11.2022

benim paramla parası olanın parasını güvenceye alan bu sistemde kimin bir gram etkisi olduysa hakkım haram olsun

23.11.2022

Müslüman değilim bu arada

23.11.2022

Dolariniz varsa satin 1 TL'ye dusme riski var.... Huloggghhh

23.11.2022

Dolar alan yaya galır

23.11.2022

reisi anlamadınız o lafta. dolar alan yaya kalır derken arabayı satın dolara basın demek istemişti :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ