İskambil kartlarını hepimiz biliyoruz ama ne kadar biliyoruz. Hiç düşündünüz mü bu kartlar nedir, nasıl ortaya çıktı? Kupa neden en değerli de Sinek kartı çok da önemli değil. Hepsi bu içerikte :)
İskambil kartlarını hepimiz biliyoruz ama ne kadar biliyoruz. Hiç düşündünüz mü bu kartlar nedir, nasıl ortaya çıktı? Kupa neden en değerli de Sinek kartı çok da önemli değil. Hepsi bu içerikte :)
Her ne kadar bir kalkanı andırdığı için asil sınıfı temsil ettiği ileri sürülse de ‘kupa’ klasik bir kalp şeklidir. Bu nedenle Fransızlar ona ‘coeur’, İngilizler ise ‘heart’ adını vermişlerdir.
Fransızlar ‘maça’ şeklini mızrağa benzeterek ‘pique’ adını vermişlerdir. İngilizce’de ise aynı anlamdaki ’spades’ kelimesi kullanılmaktadır.
‘Karo’ için Fransızca’da kare anlamındaki ‘carreau’ kullanılırken İngilizler elmas anlamındaki ‘diamond’u tercih etmişlerdir.
Bizim ’sinek’ dediğimiz şekil ise çok açık üç yapraklı bir yoncadır. Fransızlar bu anlamdaki ‘trefle’ kelimesini kullanırlarken, İngilizler ‘club’ (kulüp) ismini kullanmışlardır.
Bir iskambil falında
Çıkmıştık birbirimize
O güzel kupa kızıydı
Sinek valesiydim ben ise...
Hiç mantıksız değil...
Yüzyıllar boyunca çok farklı şekil ve boyutlarda üretilen İskambil kağıtları, üretildikleri kültürün izlerini; etnik ve ulusal motiflerini yansıtan ögeler taşıdığını söylemiştik.
Bize ait iskambil destesi niye öyle ya,çok kötü.Kelebek insan deneyi ürünü gibi olmuşlar,aşırı derecede rahatsız edici.Bunun dışında çok güzel bir içerik hazırlamışsın editör,baya detaylı olmuş.Bunun gibi içerikler hazırlamaya devam et :)
Editörün bukadar detaylı anlatacağını düşünmemiştim :) Belgesel konusunda hala hemfikirim.
Bahadır Baruter'în kart tasarımını çok başarılı buldum. Özellikle kanatlar ve kelebek esprisi çok yerinde olmuş. Bizim masallarımızda kuş olmak, kelebek olmak çok işlenen metaforlardandır. Klasik kalıpların dışında ve cüretkar bir yaklaşım olmuş. Beğenmeyenlerin beğenmeme nedenleri tam da budur: zihinlerindeki kalıbın kırılmasından memnun olmamışlar. Ben çok beğendim.