Kumun Bile Mafyası Olduğunu Duymuş muydunuz?

Bitmeyen inşaatlar ve biten kumlar...

Kaynak: DW

"Kum yahu alt tarafı" dediğinizi duyar gibi olduk... Halbuki dostlar basit düşündüğümüzde neredeyse kumsuz yaşayamıyoruz, o her yerde. Yoldaki asfaltta, evin betonunda, pencerenin camında ve...

Hatta telefondaki çipte... Ve bu yüzden her yıl dünyadaki diğer tüm malzemelerden daha çok kum tüketiyoruz. Hemen aklınıza çöller geldi ve 'Ne var bunda, en kötü oralardan alırız' mı dediniz? O iş Orta Doğu'daki çöl ülkelerinde bile öyle değilmiş.

Mesela Dubai'deki dünyanın en yüksek binası Burc Halife, Avustralya'dan getirilen kumla inşa edilir. Bunun nedeni ise her kum türünün inşaat için uygun olmaması. Özellikle çöl kumu...

Rüzgar nedeniyle aşınarak neredeyse pürüzsüz hale gelir ve inşaatta kullanılamaz. Ve inşaat için denizlerden kum alınır. Ancak bu kumun geri kazanılması da çok uzun sürdüğünden mevcut durum dünya için tehlike arz eder.

2017'de yapılan bir araştırma kum talebinin çok hızlı bir şekilde arttığını ortaya koyar. Ve hatta kumun dünyada sudan sonra en fazla kullanılan kaynak olduğu açığa çıkar.

O halde ya daha fazla kum lazım ya da daha az kum kullanmak yoksa kum bitecek. Özellikle Çin, Hindistan, ABD gibi ülkelerin inşaat sayılarına baktığımızda daha az kullanılma ihtimali de düşük gibi duruyor. Bu arada keşke tek sorun kumun bitmesi olsa.

Bir de işin insanı ve ekosistemleri olumsuz etkileyen tarafı var. Madenciler çok düşük ücretle ve kesinlikle gözetimsiz bir şekilde nehirlerin dibinden ve denizden kum çıkartırken buralar da...

Yoğun bir şekilde çocuk işçiler çalışmakta. Ayrıca bu kontrolsüzlük, nehir yataklarını derinleştirirken işçilerin de derinlerde çalışmasını gerektirir. Bu da hayatlara mal olabiliyor. Mesela Hindistan'da 2 yılda kum madenlerinde ölen insan sayısı 193 imiş.

Bunun yanında kum madenciliği yükselen deniz seviyeleri ve kuraklık gibi iklim tehlikelerinde etkili olur. Plajları aşındırması, nehir yataklarını tahribi de toprak kayması riskini arttırır.

Bu yüzden nehir kıyılarında yaşayan insanların ve nehirlerde yaşayan Hint Gavyali gibi hayvanların hem evleri hem hayatları tehlikede. Mesela Dünya'nın en uzun 12. nehri olan Mekong Nehri'nin kıyıları çökmekte ve bu durum yarım milyon insanı etkiliyor.

Peki bu kum krizi nasıl aşılabilir? Kullanmakta olunan beton miktarının azaltılması, az çimentolu beton, kereste veya sıkıştırılmış toprak gibi alternatiflere yönelme ve yıkılan binalardan...

Elde edilen kumun yeniden kullanılması... Bunların yanında en önemli adım kum kaynağı bulmak ve bunu ruhsatlandırmak. Mesela Grönland bu açıdan oldukça verimli bir kaynak ama oradaki doğal yaşamı da göz önüne almak lazım.

Bu çözümler sadece kum krizini gidermeye yönelik çözümler olarak kendisini gösterse de hükumetlerin de ellerini taşın altına sokarak yasa dışı kum ticaretine ağır yaptırımlar getirip insanları ve...

Doğayı korumak adına kum endüstrisine bir çeki düzen vermesi gerekiyor. Çünkü dostlar, sıkı durun, kumun küresel piyasası 70 milyar dolar civarında. Ve dahası 'kum mafyası' dünyanın en büyük üçüncü mafyası konumunda.

Hindistan, Fas, Endonezya gibi ülkelerde bu mafya oldukça etkin durumda. Bir gecede koskoca sahilin kamyona yüklenip götürülmesi gibi inanılmaz olaylar gerçekleştiren mafya...

Konunun üzerine gidenleri de cinayete varan yöntemlerle susturmakta. Tabii susmayanlar da var, mesela Kiran Pereira mafyanın taciz ve tehditlerine maruz kalan insanların öykülerini sitesinde yayımlamaya devam ediyor.

Bunun yanında eyleme geçenler de var tabii. Mesela 2018'de çekilen bu görüntüde mafyanın kamyonlarını yakan Maoist gerillalar, kum mafyasının bölgede yaşayan halkı silah zoruyla...

Bölgeyi terk etme ile ve bölge halkının buna benzer başka projelerden dolayı eyalette de aynı baskılarla karşı karşıya kaldığını belirterek bu eylemlerin halka baskı uygulayan güvenlik güçleri, paramiliter güçler ve mafyaya bir uyarı olduğunu söyler.

Kum hırsızlığı bize de çok yabancı değil aslında.

İddia: 'Patara'da 2 Bin Kamyon Kum Çalındı, Olayı Tespit Eden Memur Görevden Alındı'

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Üniversite Sınavı Yaklaşıyor: Türkiye'nin Bu Coğrafi ''Enlerini" Hatırlıyor musunuz?
Ekmek Parası ile Nefessizlik Arasında Bir Ömür: Türkiye'de Madenci Olmak
Her Şey İçin Savaşabilen İnsanın Kuş Gübresi İçin de Kılıç Kuşandığı İlginç Yer: Chincha Adaları
Depresyonu Önlüyor, Kanser Riskini Azaltıyor! Kahve Tutkunuzu Daha da Artıracak Bilgilerle Geldik!
Türkiye Müzelerindeki Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 25 Eser

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!