Kumbhaka Nefes Çalışması ile Bedeninizi ve Ruhunuzu Nasıl Canlandıracağınızı Anlatıyoruz!

Kumbhaka yani diğer bir adıyla Pranayama nefes çalışması ile zihin ve bilincimizi temizliyoruz. Detaylar içeriğimizde👇

1. Önceliğimiz nefes.

Nefes bizim yaşam alanımızın en önemli olgusudur. Yenilenmemizi, bedensel ve zihinsel bütünlüğe ulaşmamızı nefes ile sağlarız. Tabii bunu doğru bir şekilde yaparsak faydasını görürüz. Canlı kalabilmek için alınan nefes yaşam enerjisinin akışını ve dolaşımını gerçekleştirir. Bedende, hava hareket ve yaşam anlamına gelir. Hava hayatın nefesidir. Kişide hava elementi ne kadar dengedeyse o kişide hayat enerjisi ve yaşam gücü o kadar dengede olur. Kumbhaka bizi şimdiki an'a getirir, farkındalığımızı ve solunumumuzu güçlendirir. Düzenli uygulanmasıyla bedenimize, ruhumuza birçok faydası bulunur. Pranayama beden, zihin ve bilinci temizleme yoludur. Enerji düzeyini arttırır ve zihnimiz sakinleşir, dingin olur.

2. Yaşam gücünün kontrolü...

Aslında nefesi dikkatlice tutmak olan Kumbhaka başka bir adla Pranayama terimi iki sözcükten oluşmaktadır. 'Parana' ve 'Yama'. Prana nefes, enerji, hayat, yaşam enerjisi gibi anlamları barındırırken Yama ise durdurmak, yönetmek ve kontrol anlamlarına gelmektedir. Pranayama yaşam gücünün kontrolüdür. Kumbhaka nefes çalışmasında, hava elementinin bedenimizdeki hareket yönleri önemlidir. Hareket yönleri içe doğru, dışa doğru, aşağı doğru, yukarı doğru ve merkeze doğru olmak üzere 5 şekildedir. Bu yönlerin hepsinin dengede olması daha kaliteli nefes almamızı sağlar. Her element önce kendi elementi ile dengede olur. Hava elementi de hava elementi ile dengede kalmak zorundadır. Peki biz hava elementinin dengesizleştiğini nereden anlayabiliriz? Bu sorunun cevabı şöyle ki en belirgin özellik yeterli nefes almamaktır. Araştırmalarda çoğumuzun nefes kapasitemizin oldukça az bir kısmını kullandığımız saptanmıştır. Kaliteli nefes için nefesimizi eğitmemiz gerekmektedir.

3. Nefesinizi hissedin.

Nefesimizin genişlemesi ve değişmesi için Kumbhaka nefes çalışması önemli etkileri olan yöntemlerden biridir. Kumbhaka nefes alış ya da verişten sonra kısa bir süre nefesimizi tutmaktan geçer. Canlılığı ve enerjiyi arttıran bu nefes çalışmasının hem fiziksel farkındalığı hem de içgörüleri geliştirdiğine inanılıyor. Nefesinizi hissetmeniz bu aşamada çok önemli. Toksinlerin temizlenmesine ve vücuttan atılmasına yardımcı olan bu nefes çalışması aynı zamanda zihniniz üzerindeki kontrolü de zamanla ele almanızı sağlayacaktır.

4. Faydaları oldukça fazla.

Bu nefes çalışmasının göğüs ve akciğer hava basıncının düzenlenmesinde, beyindeki solunum merkezini çalıştırarak daha fazla oksijen alışverişinin sağlanmasına, toksinlerin atılmasında, beden sağlığının, zihinsel odak ve konsantrasyonunun, dolaşım sisteminin gelişmesinde iyileştirici etkileri olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

5. Oturuşunuzu ayarlayın.

Kumbhaka nefes çalışmasını nasıl yapmamız gerektiğine geçelim artık. Birinci bölüm oturma şeklimiz. Oturma kemikleri, omurga ve boyun hizalı, sırt dik olacak şekilde oturulur. Sırtınızı dik tutmak için duvardan destek alabilirsiniz. Yeri iyice kavramalısınız. Sandalye ya da koltukta yapıyorsanız ayaklarınızın yer ile temasını hissedin.

6. Sürenizi ayarlayın.

Tercihen günde iki defa sabah ve akşam yapılmalıdır. Başlangıçta her oturuşta 10 tekrar şeklinde yapılır. Her hafta 5'er ekleyerek devam edilir. Tekrar sayısı az bir şekilde arttırılmalıdır. Bir an da arttırılırsa faydası değil zararı olabilir.

7. Doğru nefes alın.

Uygulama boyunca nefesi her zaman burnumuzdan alıp, ağızımızdan veriyoruz. Ağızımız her zaman kapalı olmalı. Önce birkaç nefesinizi burnunuzdan alın ve odaklanın. Burun deliklerinizden nefesi aldığınızı hissedin. 4 saniye nefes alıp, 4 saniye tutup, 8 saniyede nefes verin. Eğer bu nefes süreleri uzun geliyor ve sizi zorluyorsa 3 saniyede nefes alıp, 3 saniyede tutup, 6 saniyede verebilirsiniz.

8. Uygulamaya geçelim.

Uygulamamız oldukça basit.

Sağ el baş parmağı ile sağ burun deliğini kapat ve sol burun deliğinden 4 saniyede nefes al.

Daha sonra sol burun deliğini sağ elin yüzük parmağı ile kapat ve nefesini 4 saniye tut. 

Sol burun deliğini sağ elin yüzük parmağı ile kapattıktan sonra tutulan nefes sağ burun deliğinden 8 saniyede verilir. 

Sağ burun deliğinden 4 saniye nefes alınır ve sağ burun deliği kapatılarak nefesi 4 saniye içerde tutulur. 

Sol burun deliğini aç ve tuttuğun nefesi sol burnundan 8 saniye de ver.

9. Zorlandığınızda bırakın.

Bu nefes döngüsünü zorlandığınızı fark ettiğiniz an bırakmanız gerekmektedir. Yoksa bir işe yaramaz. Nefes kapasitenizin kapalı olması nedeniyle art arda fazla yapamayacağınızı bilmelisiniz. Zaman içinde kapasiteniz genişledikçe sayıyı arttırmalısınız.

10. Önceliğimiz kendimiz.

Kumbhaka nefes çalışmasını her gün yapmanız halinde birçok faydası olduğunu söylemiştik.  Bunun yanında sinir sisteminizin canlanması, duyularımızı ve zihnimizi sakinleştirir, cildimiz temizlenir daha parlak ve sağlıklı hale gelir, kırışıklıkları engellemeye yardımcıdır. Doğru nefes alıp vermek öncelikle sağlığımız için gereklidir. Sonuçta her şey sağlığımız için.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Cildinizin Parlaklığı ile Yıldızları Gölgeleyeceğiniz Bir Trend: Skinimalism
Hepsini Denemek İstiyorum! Asla Trendden Düşmeyen 13 Nail Art
10 Maddede Mindful Beslenme ile Artık Yediklerimizin Tadını Çıkarıyoruz!

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Avrupa'daki Rakibi Tottenham'da Üç Oyuncu Sakatlandı!
Erman Toroğlu, Galatasaray'ı 29 Ekim Kutlaması Sebebiyle Eleştirildi
Osman Gökçek’in Cumhuriyet Resepsiyonunda Giydiği Fiyatıyla Dudak Uçuklatan Ayakkabıları Gündem Oldu