Suyu Bile Kullanmışlar: Geçmişte İnsanlar Zamanı Nasıl Ölçüyordu?

Bugün her an yanımızda olan saatler olmadan yaşayabilir miydik? İnsanlar, tarih boyunca doğayı rehber alarak kendilerine özgü yöntemlerle zamanı ölçtü ve günümüz takvim ve saat sistemlerinin temellerini attılar.

İnsanların doğayı izleyerek zaman döngülerini anlamaya başladığı tarih öncesi dönemlerden itibaren, Güneş’in doğuşu ve batışı gibi doğal olaylar, yaşamın düzenlenmesinde hayati rol oynadı.

Mevsim değişimleri ve Ay’ın döngüleri de bu düzenin parçalarıydı. Hatta 10.000 yıl öncesine dayanan keşifler, Ay’ın hareketlerine göre belirlenen takvimlerin oluşturulduğunu gösteriyor.

Sümerler ise yaklaşık 5000 yıl önce 30 günlük 12 aydan oluşan takvim sistemini geliştirdi. Onlar için her ay, hilalin gökyüzünde görülmesiyle başlıyordu, böylece tarımsal faaliyetleri planlamak ve yaşam döngülerini düzenlemek kolaylaştı.

İlk çağlarda bir günün uzunluğunu anlamak için insanlar, Güneş’in gökyüzündeki hareketini takip ettiler.

Güneş’in sabit bir cisim üzerindeki gölgesinin yön ve boyut değişimlerine dayanarak oluşturulan güneş saatleri, geçmişte zamanı ölçmek için en çok kullanılan yöntemlerden biriydi.

Bu yöntem gündüz vakitlerinde işe yarasa da geceleri kullanılamıyordu, bu yüzden insanlar farklı alternatifler geliştirdi.

Gece zamanı ölçmenin zorlukları karşısında, su saatleri oldukça popülerdi. Sabit hızla akan suyun miktarını ölçerek zamanı hesaplamaya yarayan araç, özellikle gece vakitlerinde güvenilir bir ölçüm sağlıyordu.

Kum saatleri ise belirli bir süreyi ölçmek için kullanılan araçlardı ve kısa zaman dilimleri için oldukça elverişliydi.

13. yüzyılda mekanik saatlerin icadıyla insanlık zamanı çok daha kesin ölçmeye başladı. Ancak eski uygarlıkların doğayı gözlemleyerek geliştirdiği yöntemler, zamanı anlamamıza dair en temel yapı taşlarını oluşturdu desek, yanlış olmaz değil mi?

İlginizi çekebilir:

Herkes Bi' Mutsuz: Eski Fotoğraflarda İnsanlar Neden Zorla Çektirilmiş Gibi Hiç Gülmezdi?
İlk İnsanlar Bilim ve Araştırmalar Olmadan Neyin Yenilip Yenilmeyeceğini Nasıl Biliyordu?
Atalarımızın Dişleri Diş Macunları ve Fırçalar Olmadan Nasıl Bizimkinden Daha Sağlıklıydı?

Popüler İçerikler

Osman Gökçek’in Cumhuriyet Resepsiyonunda Giydiği Fiyatıyla Dudak Uçuklatan Ayakkabıları Gündem Oldu
Ahu Tuğba'nın Cenazesindeki Tavırlarıyla Olay Olan Meriç Erkan'ın Atatürk'le İlgili Sözleri Sinirleri Hoplattı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Paylaşımında Kendisini Es Geçen Tarkan'dan Norm Ender'e İnce Hareket!