Kulunç Nedir? Kulunç Ağrısı Nasıl Geçer?

Kulunç aslında bir tür bölgesel kas romatizması hastalığıdır. Genellikle boyun ağrıları ile kendini gösteren sendrom, kaslarda sıkışmaya da sebebiyet verebilir. Kulunç ağrıları pek çok hastada hareket kısıtlılığını da beraberinde getirmektedir. Diğer bir adı fibromijaliji olan kulunç, kronikleşmeden tedaviye başlanması gereken önemli hastalıklardan biridir. Aksi takdirde basit olarak görülen ağrılar kişilerin yaşamında uzun süre devam eden ve acı veren bir sorun haline gelebilir. Haberimizde kulunç nedir, kulunç ağrısı nasıl geçer sorularının yanıtlarına ulaşabilirsiniz. İşte detaylar…

Kulunç; sık görülen vücut ağrısı, sabah tutukluğu, yorgunluk, kas ve iskelet sisteminde bazı noktalarda duyarlılık gibi belirtilerle karakterizedir. Yaygın görülen bu sendrom, kişinin gündelik yaşamını zorlayabilir. Kasın bulunduğu her alanda meydana gelebilen kulunç, erkeklere oranla kadınlarda daha sık gözlemlenmektedir. Peki, kulunç nedir? Kulunç ağrısı nasıl geçer? İşte merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları…

Kulunç Nedir?

Fizik tedavi polikliniklerine başvuru nedenlerinin başında gelen kulunç, adeleler içerisindeki sert düğümcükler (nodüller) ve şeritlerdir. Genellikle boyun, omuz ve sırt bölgesinde gelişen kulunç, vücudun farklı bölgelerinde de meydana gelebilir. Kulunç rahatsızlığının sebebi tam açılanmamakla birlikte semptomlara sebep olan bozukluğun merkezi sinir sistemi nedeni ile ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. 

Vücudun neresinde olursa olsun kulunç ağrısının özelliği tetik noktasının bulunmasıdır. Bölge ağrılı olsa bile egzersiz yapmak ağrıları hafifletebilir. Hareketsizlik ağrıyı daha da arttırmaktadır. Bu sebeple kulunç yaşamda büyük bir sorun haline gelmeden masaj ve egzersizler ile bölge yumuşatılmalıdır.

Kulunç Belirtileri Nelerdir?

Bilgisayar, cep telefonu, kitap okuma gibi başın uzun süre öne eğik tutulduğu eylemlerin yoğun bir şekilde devam etmesi kulunç rahatsızlığına sebep olabileceği unutulmamalı ve hafif kulunç belirtileri taşıyanların erkenden tedbir almaları önerilmektedir. Hafif ya da şiddetli olarak kişilerin yaşamını olumsuz etkileyen kulunç belirtileri şöyle sıralanabilir;

• Boyun, omuz ve sırt ağrıları

• Yorgunluk, halsizlik

• Soluk alırken batma hissi

• Eklemlerde tutukluk

• Sırttan kola vuran ağrı, uyuşma

• Kaslarda batma, karıncalanma

• Uykuya dalamama, yorgun uyanma

Kulunç Neden Olur?

Kulunç her yaşta etkili olabilen bir hastalıktır. Boyun, omuz ve sırt bölgesini kötü kullanmak kulunç riskini arttırmaktadır. Birçok meslekte görülebilen kulunç ağrı haricinde bir zarar vermeyen bir sendromdur. Kulunç oluşumuna katkıda bulunan faktörler şunlardır;

• Omur arası sorunlar

• Stres, gerilim

• Kaslara aşırı yüklenme

• Hareketsiz yaşam tarzı

• Rüzgarda kalmak

• Soğuk algınlığı

• Yanlış oturma pozisyonları

Kulunç Nasıl Geçer?

Fizik tedavi kulunç ağrısı şikayetlerini azaltmaya yardımcı olur. Önlem alınmadığında kronikleşen kulunç ağrıları, psikolojik sebeplere bağlı tetiklenebilir. Bu durum rahatsızlığın süresini de arttırabilir. Ağrının giderilmesi için halk arasında bilinen kulunç kırmak yorumunun tıpta bir yeri yoktur. Gergin kaslar ve bantlara sert bir şekilde masaj yapılmasına kulunç kırma adı verilmektedir. Ancak bu masajlar ağrıların şiddetini arttırabileceği gibi hekim önermediği sürece bu tip tedavilere başvurulmamalıdır. 

Kulunç kasılmalarını azaltmak için fizik tedavi uzmanınız bölgesel medikal masaj, kuru iğneleme tedavisi, manuel terapi ve şok dalga tedavisi gibi birçok tedavi yönteminden en uygun olanını sizin için tercih edecektir. 

Kulunç kasılmasını evde hafifletmenin basit çaresi sıcak kompres uygulamalarıdır. Hafif kulunç ağrılarında sıcak havlu ya da sıcak su torbaları alana uygulanarak ağrılar hafifletilebilir. Gevşeme egzersizleri ve stresten mümkün olduğu kadar kaçınmak kulunç ağrılarının azalmasına yardımcı olur.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl Geçer?
Fıtık Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi