Kültür Çeşitliliğini Temele Alan Bir Araştırma Yöntemi: Etnografya Nedir?

Etnografya, yurtiçi ve yurtdışındaki kültür çeşitliliğini temel alan nitel bir araştırma yöntemi olarak bilinir. Etnografi uygulamalı, olay yerinde öğrenmeyi içerir ve insanların ilgili olduğu her yerde önemlidir. Etnografya, sosyal ve kültürel antropolojinin birincil yöntemidir, ancak genel olarak sosyal bilimler ve beşeri bilimlerin ayrılmaz bir parçasıdır ve yöntemlerini doğa bilimleri de dahil olmak üzere birçok çevreden alır. 

Bu içeriğimizde etnografya hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

Etnografya Nedir?

Etnografi, dünyayı sosyal ilişkileri açısından tanımanın merkezinde yer alan bir araştırma yöntemidir. Yurtiçi ve yurt dışındaki kültür çeşitliliğini temel alan nitel bir araştırma yöntemidir. Etnografya uygulamalı, olay yerinde öğrenmeyi kapsar. İnsanların ilgili olduğu her yerde etnografya önemlidir.

Etnografya, sosyal ve kültürel antropolojinin birincil yöntemidir ancak genel olarak sosyal bilimler ve beşeri bilimlerin ayrılmaz bir parçasıdır. Yöntemlerini doğa bilimleri de dahil olmak üzere birçok çevreden alır.

Günümüzde etnografi, sadece antropolojide değil, çeşitli sosyal bilim alanlarında ortak bir yaklaşımdır. Yalnızca uzak veya tanıdık olmayan kültürleri incelemek için değil, aynı zamanda araştırmacının kendi toplumu içindeki belirli toplulukları incelemek için de kullanılır.

Etnografyanın Avantajları

Etnografinin temel avantajı, araştırmacıya bir grubun kültürü ve uygulamalarına doğrudan erişim sağlamasıdır. Belirli bir bağlamdaki insanların davranışlarını ve etkileşimlerini ilk elden öğrenmek için yararlı bir yaklaşımdır.

Etnografya ile sosyal bir ortama girerek daha özgün bilgilere ulaşabilir ve sorarak öğrenemeyeceğiniz dinamikleri kendiliğinden gözlemleyebilirsiniz.

Etnografi aynı zamanda açık ve esnek bir yöntemdir. Genel bir teoriyi doğrulamayı veya bir hipotezi test etmeyi amaçlamak yerine, grubun ve ortamın birçok farklı yönünü keşfetmenize izin vererek, belirli bir kültürün zengin bir anlatımını sunmayı amaçlar. Tüm bu yönleriyle etnografya, araştırmalar için oldukça önemlidir.

Etnografyanın Dezavantajları

Etnografi zaman alıcı bir yöntemdir. Kendinizi ortama dahil etmek ve temsili bir resim oluşturmak için yeterli gözlem toplamak için en az birkaç hafta, ancak daha büyük olasılıkla birkaç ay geçirmeniz gerekmektedir. Bu tür uzun süreli gözlemler zorlu olabilir ve dikkatli bir planlama yapmayı gerektirir.

Aynı zamanda etnografik araştırma, gözlemci yanlılığı riskini taşıyabilir. Bir etnografik araştırma, sübjektif yorumlama içerebilir. İçine gömüldüğünüz bir grubu analiz etmek için gerekli mesafeyi korumak zor olabilir.

Etnografyada genellikle dikkate alınması gereken etik hususlar da vardır. Hassas bilgilerin gözlemlenmesi ve raporlanmasına ilişkin etik hususlar bunlardan başlıcalarıdır.

Etnografik Araştırmalarla İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Herhangi bir araştırmanızda etnografiyi kullanmayı düşünüyorsanız bunun doğru bir yaklaşım olup olmadığını şu sorularla öğrenebilirsiniz:

  • İhtiyacınız olan bilgiler başka bir şekilde toplanabilir mi?

  • Çalışmak istediğiniz topluluğa erişmek ne kadar zor olacak?

  • Araştırmanızı tam olarak nasıl ve hangi zaman diliminde yürüteceksiniz?

  • Hangi etik sorunlar ortaya çıkabilir?

Etnografik araştırma yapmayı düşünüyorsanız raştırmanın sınırlı bir zaman çerçevesi içinde uygulanabilir olmasını sağlamak için genellikle nispeten küçük ve kolay erişilebilir bir grup seçmeyi deneyebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Gurbetçi Vatandaş Asgari Ücretten Şikayet Edenleri Hedef Aldı: “Geçinemiyoruz Diyorlar Olaya Gelin”
Bakanlık Bir Süt Markasını Daha İfşa Etti, Ürünler Toplatılıyor
Kola, Meyve Suyu, Gazoz, Soğuk Çay… Hepsine Zam Geldi, Yeni Fiyatlar Duyuruldu