Kült Filmlerden Modern Başyapıtlara! İşte MUBI'nin Ekim Ayı Programında Yer Alan Birbirinden Şahane Filmler

Çevrimiçi film izleme platformu MUBI'nin ekim ayı programı belli oldu. Yerli ve yabancı kült filmlerden festivallere konuk olmuş modern başyapıtlara zengin bir program hazırlayan MUBI'nin sinemaseverleri heyecanlandıran takvimi şöyle;

Not: Film açıklamalarında Beyazperde ve Sinemalar.com'dan  faydalanılmıştır.

1 Ekim - Western (2017)

Western, bir grup işçinin hikayesini anlatıyor. Bir grup Alman inşaat işçisi, Bulgar kırsalındaki uzak bir bölgede zorunlu olarak çalışmaktadır. Evlerinden uzakta, yabancı topraklarda çalışmak erkeklerin macera duygularını harekete geçirir. Fakat ülkede bilmedikleri bil dilin konuşulması ve kültürel farklılıklar nedeniyle kendi önyargıları ile karşı karşıya kalırlar. İşçilerin bir kısmı köylülerin kendilerini kabullenmesi için uğraşırken, diğerleri ise buna karşı çıkar. Köylüler ve işçiler arasındaki bu durum gün geçtikçe aralarındaki gerilimin artmasına neden olur. 

Valeska Grisebach yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği Western adlı filmin oyuncu kadrosunda Meinhard Neumann, Reinhardt Wetrek, Syuleyman Alilov Letifov ve Vyara Borisova gibi isimler yer alıyor. Filmin senaryosunu da yönetmenin kendisi üstleniyor. Filmin görüntü yönetmenliğini ise Bernhard Keller üstleniyor.

2 Ekim - The Human Voice (2020)

İnsan Sesi, terk edilmiş bir kadının yaşamına odaklanıyor. Sevgilisi tarafından terk edilen bir kadın, eski sevgilisinin gelip eşyalarını almasını bekler. Efendisinin kendisini terk ettiğinin farkında olmayan köpeğiyle bir başına kalan kadın, terk edilmesiyle yüzleşmeye çalışır. Üç günlük bekleyiş süresince sadece 1 kere dışarıya çıkan kadın, bir bidon benzin ve bir balta alır. Kadın, çaresizlik hissinden umutsuzluğa türlü ruh halleriyle mücadele eder.

3 Ekim - Kaygı (2017)

Bir TV kanalında belgesel kurgulayan 30 yaşındaki Hasret, trafik kazasında kaybettiği müzisyen anne babasından kalan evde tek başına yaşamaktadır. Her gece aynı kabusu gören Hasret’in aklına bir soru düşer: Annesiyle babası trafik kazasında ölmemiş olabilir mi?

Yönetmenliğini ve senaristliğini Ceylan Özgün Özçelik'in üstlendiği filmin başrollerinde Algı Eke, Kadir Çermik, Selen Uçer, Asiye Dinçsoy, İpek Türktan Kaynak, Kerem Kupacı, Nurcan Ülger, Dilşad Bozyiğit, Aram Dildar, Nihan Aşıcı, Nazan Kesal, Taner Birsel, Saygın Soysal yer alıyor.

4 Ekim - Honeyland (2019)

Bal Ülkesi, arıcılıkla uğraşan bir ailenin yaşamına odaklanıyor. Hatice Muratova, hasta annesi ile birlikte yolu, elektriği ve suyu olmayan Balkanlarda dağlık bir bölgede yaşar. Genç kadın, eski dağcılık geleneklerini kullanarak yabani aracılık yapmaktadır. Ancak bunu yaparken arıların payını gözetmekten geri kalmadığı gibi bir de onlarla konuşup, şarkı söyler. Yaşadıkları bölgeye göçebe arıcıların gelmesi, bir yandan Hatice’nin yaşamını etkilerken bir yandan da doğal dengenin bozulmasına neden olur. Hatice, bozulan düzeni yeniden sağlamak için zorlu bir mücadeleye girişir.

5 Ekim - Visita ou Memórias e Confissões (1982)

Portekiz sinemasının usta yönetmenlerinden Manoel de Oliveira'nın imzasının taşıyan film, Oliveira'nın ölümünden yıllar sonra, 2015'te ilk kez seyirciyle buluştu. Anılar ve İtiraflar, usta yönetmenin yaşamının güncesi niteliğinde bir başyapıt.

6 Ekim - Court (2014)

Mumbai’de bir kanalizasyon işçisinin cesedi bir lağım kapağının altında bulunur. Yaşlı bir sokak çalgıcısı, adamı intihara teşvik ettiği gerekçesiyle mahkemeye çıkartılır. Yöneltilen suçlama ise çaldığı müziğin, işçiyi karamsarlığa ve intihara itmiş olmasıdır. Mahkeme süreci devam ettikçe davaya bakan yargıç ve avukatların da kişisel hayatları öykünün içine girecektir… 

Hint yapımı ödüllü filmin senaristi ve yönetmeni Chaitanya Tamhane.

7 Ekim - Cargo 200 (2007)

Leningrad Devlet Üniversitesi’nde Bilimsel Ateizm profesörü olan Artemy (Leonid Gromov) Leninsk yakınlarında küçük bir köyde yaşayan kardeşini ziyaret eder. Burada, nişanlısını partiye götürmek için oraya gelen Valery (Leonid Bichevin) adında genç bir adamla tanışır. Genç adam ve Artemy parti için beraber yola koyulurlar. Yolda araçları bozulur ve yardım istemek için yakındaki bir çiftlik evine giderler. Burada Artemy çiftçi Alexey ile Tanrı hakkında koyu bir sohbete koyulur. Aracı tamir ettikten sonra yollarına devam ederler. Artemy gittikleri partide bolca alkol alır, başka bir kadınla daha tanışır ve hep birlikte dönerlerken tekrar o çiftçinin yanına uğramak ister. Her şey işte bu ikinci çiftlik ziyaretinde başlar.

8 Ekim - Lola (1961)

Nantes'da yaşayan genç Roland, hayattan pek bir beklentisi kalmayan işsiz bir adamdır. Bir gün eski sevgilisi Cecile ile karşılaşır. Cecile, Lola sahne adıyla bir kabarede dans ederek hayatını kazanmaktadır. Evlenmiş, bir çocuğu olmuş ve çocuğunun babası olan Michel tarafından terk edilmiştir. Lola her şeye rağmen hayatının tek aşkı olan Michel'in bir gün geri döneceğini hayal etmektedir. Roland bunları dinlerken genç kadına halen aşık olduğunu fark eder. Bu andan itibaren beklemediği duyguları yaşamaya başlayacaktır. 

Jacques Demy'nin senaryosunu yazıp yönetmenliğini üstlendiği filmin başrollerini Anouk Aimée, Marc Michel ve Jacques Harden paylaşıyor.

9 Ekim - The Ties (2020)

Lacci, sorunlu bir evlilikleri olan bir çiftin hayatına odaklanıyor. Napoli’de yaşayan Aldo ve Vanda, aşk ve bağımsızlık arzusu ile genç yaşta evlenir. Bir süre sonra çiftin Sandro ve Anna adında iki çocuğu olur. Ancak Aldo kendisini boğulmuş hissetmeye başlar ve evliliğin onun özgürlüğünü kısıtladığına inanır. Bu sırada başka bir kadından etkilenen Aldo, karısı ve çocuklarının terk ederek Roma’ya gider. Yaşadığı bir maceranın bir geleceği olmayacağını anlayan Aldo, birkaç yıl sonra eve geri döner. Çift, evliliklerin yaşadıkları sorunların üstesinden gelebilecek midir?

10 Ekim - Rock’n Roll (2017)

Genç bir yardımcı, yıldız Guillaume Canet'e artık havalı olmadığını ve filmlerinin satmayacağını söyler. Bunun sonucu olarak Canet hırslanır ve ona haksız olduğunu kanıtlama yoluna baş koyar. Bu noktada da kız arkadaşı Marion Cotillard'ın yardımına başvuracaktır. 

Başrollerini Guillaume Canet ve Marion Cotillard'ın üstlendiği filmin yönetmen koltuğunda da Canet'ın kendisi oturuyor.

11 Ekim - Read My Lips (2001)

Carla bir emlak bürosunda çalışan otuzlarının ortasında genç bir kadındır. Utangaç bir yapıya sahip olan Carla doğuştan sağırdır fakat bu mesleğini yapmasına ve aşk özlemiyle yanıp tutuşmasına engel değildir. Hatta özrü Carla'ya müthiş bir yetenek kazandırmıştır, dudak okuyarak insanların dediği her şeyi anlayabilmektedir. Sonunda Carla küçük çaplı bir hırsız olan Paul'e aşık olur ve onu çalıştığı şirketi soymaya ikna etmeyi başarır. İlk denemeleri başarılı geçen çift Carla'nın yeteneğini kullanarak daha büyük bir soygun planlar.

12 Ekim - Moving On (2019)

İki çocuk dedelerinin evine taşınır. Teyzelerinin de taşınmasıyla her şey değişecektir.

13 Ekim - Ratcatcher (1999)

1970'lerin sonlarında James ve ailesi Glasgow'un fakir bir mahallesinde yaşamaktadır. Aile şehrin güzel bir yerine taşınmayı beklerken James, Margaret Anne ve Kenny zamanlarını kanalda oynayarak geçirir. Çöp toplayıcılarının grev yapması sonucu her yer iyice kirli bir hal alınca James, daha iyi koşullarda yaşamayı hayal eder. Ailesinin yeni bir yere taşınma hayali gittikçe kaybolunca, James çevresindekilerden uzaklaşmaya başlar.

14 Ekim - The Yellow, the Cat, the Kayakers and the Host (2020)

Uçsuz bucaksız bir ülkenin ortasında tek başına yaşayan bir kadının, uzun zamandır beklediği misafirler sonunda gelir. Ancak bu misafirler, kadının hem günlük rutinlerine müdahale ederek hem de karar vermesine yardımcı olarak hayatına karışırlar.

15 Ekim - The Umbrellas of Cherbourg (1964)

Cannes'dan En İyi Film Ödülü'yle dönen 'Cherbourg Şemsiyeleri', bir şemsiye dükkanının sahibi olan üvey annesiyle birlikte yaşayan genç bir kadının öyküsünü anlatıyor. Bir süre sonra aşık olduğu adamla evlenmek istemesi ve annesinin buna karşı çıkmasıyla başlayan olaylar, kadının sevgilisinin iki yıllığına askere gitmesiyle dramatik bir boyut kazanıyor...

16 Ekim - High Life (2018)

High Life, ömür boyu hapis cezası ile karşı karşıya kalan bir grup suçlunun hikayesini konu ediyor. Onların bu cezayı almamaları için önlerinde tek bir seçenek vardır; o da sonu ölümle sonuçlanabilecek bir deneye katılmayı kabul etmek. Şanslarını denemek isteyen suçlular, uzayda geçecek olan insan üreme deneyinin bir parçası olmayı kabul eder. Ancak hayatta kalmak onlar için hiç de kolay olmayacaktır. İçinde bulundukları gemi kozmik ışın fırtınasına maruz kalınca suçlular için adeta bir ölüm kalım savaşı başlayacaktır.

17 Ekim - Aidiyet (2019)

Aidiyet, gerçek bir hikayeden uyarlanıyor. İstanbul’da bir banliyö mahallesinde oturan 55 yaşındaki bir kadın, 2003 yılında evine giren kişiler tarafından bıçaklanarak öldürülür. Cinayetin zanlısı olarak da öldürülen kadının kızı ve onun sevgilisi görülmektedir. Gözaltına alınan zanlılar, 2007 yılında dava sonuçlandığında müebbet hapis cezasına çaptırılır. Filmde, cinayeti işleyen zanlıların tanıştıkları ilk geceden, olay günü polislere verdikleri ifadeye kadar geçen süreçte yaşananlar konu ediliyor.

18 Ekim - Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson (2008)

Filmde gonzo gazetecisi Hunter S. Thompson'ın portresi çiziliyor.

19 Ekim - City Lights (1931)

Şehir Işıkları, görme engelli genç bir kızla evsiz bir gencin hikayesini anlatıyor. Kör bir çiçekçiye aşık olan ve sokaklarda yaşayan iyi niyetli bir serseri, kıza kendisini varlıklı biri olarak tanıtır. Bir milyonerin hayatını kurtarmıştır ve onun kendisine yardım edeceğine güvenmektedir. Adamı ziyaret edip sevdiği kızın gözlerini ameliyat ettirebilecek kadar para ödünç alabileceğini düşünür. Ama zengin insanlar aslında ikiyüzlü bir yaşam sürmektedirler. 

Çoğu eleştirmene göre bu film Charlie Chaplin’in başyapıtı. Sesli sinemanın yeni yayılmaya başladığı bir dönemde, bu devrimi reddederek yine sessiz çektiği filminde, neredeyse tüm becerilerini konuşturuyor Chaplin.

20 Ekim - C Blok (1994)

C Blok sakinlerinden Tülay, kağıt üzerinde devam eden bir evliliğe sahiptir ve mutluluk sadece anlamını bildiği bir kelimeden ibarettir. Fakat tesadüf eseri hizmetçisini ve apartmanın kapıcısını kendi yatağında birlikte olurken gördüğünde zaten sorunlu olan hayatını gözden geçirmeye başlar. Bu olaydan öylesine etkilenir ki karşısına çıkan fırsatı değerlendirerek yeni ve bambaşka bir hayat inşa etmeye karar verir. 

Türk sinemasının en özgün yönetmenlerinden biri olan Zeki Demirkubuz’un ilk uzun metraj filmi yönetmenin ilerleyen zamanlarda neler yapacağını kanıtlar nitelikte. Fikret Kuşkan, Güler Ökten ve Selçuk Yöntem gibi nitelikli oyunculardan oluşan oyuncu kadrosu ve irdelediği konu itibariyle C Blok başarılı bir ilk film olarak kabul edilir.

21 Ekim - The White Balloon (1995)

21 Mart, ilkbaharın ilk gününde İran'da yeni yıl kutlanmaktadır. 8 yaşındaki küçük kız Razieh, her yılbaşı olduğu gibi bir Japon balığının olmasını hayal eder. Erkek kardeşinin de yardımıyla annesini balığı almak için ikna eder. Ama şehrin kalabalık sokaklarında parasını kaybeder. Onu ararken de başından pek çok macera geçecektir.

22 Ekim - Cryptozoo (2021)

Türü belirlenmemiş hayvanlarla ilgilenen bir ekip, melez bir yaratık olan Baku’yu yakalamak için çabalar. Ancak ekip peşine düştükleri yaratığı, mitolojik yaratıkları kurtarıp, barındırdıkları hayvanat bahçesinde sergilemeleri mi gerektiğini yoksa efsanevi yaratığın gizli ve bilinmeyen olarak mı kalması gerektiğini tartışmaya başlar.

23 Ekim - The Lunchbox (2013)

Mumbay, mucizeler kentidir... Bu dev kentte her gün 160.000 sefer tası evlerden alınıp işyerlerine dağıtılır ve akşamüstleri de aynı şekilde toplanır. Mutsuz ev kadını İla'nın, ilgisiz kocasını heyecanlandırmak ümidiyle denediği tarifler, özene bezene hazırladığı sefer tasları yanlışlıkla, emekliliğine çok az kalmış memur Saajan'a ulaşır. İla ile Saajan birbirlerine böylece ufak notlar iletmeye başlarlar. Hayallerin katili bu dev kentte ikisi de bir yudum umut bulur sefer taslarında. Birbirlerini gerçekten hiç görmeseler de yaşam düzenlerini tehlikeye atmayı göze alarak sefer tasları üzerinden olağanüstü bir ilişkiye girişirler. Birbirlerine hayatlarında eksik olduğunu yıllarca fark etmedikleri şeyleri hissettirdikçe, o eksiği kapatabilecek kişiler olduklarını da hissettirmeye başlarlar.

24 Ekim - In My Room (2018)

In My Room, her şeyin yok olduğu bir dünyaya uyanan genç bir adamın hikayesini konu ediyor. Hayatından iyice sıkılmış bir adam olan Armin, günlerini partileyerek ve içki içerek geçirir. Armin, hayatından mutlu olmasa da kendisinin başka bir yaşam sürmesini de hayal bile edemez. Ancak onun yaşamı bir sabah uyandığında bambaşka bir hal alır. Ölüm döşeğinde olan büyükannesi ve ona bakan babasının yanına ziyarete giden Armin, kendisinden beklenenin aksine bu süreçte kimseye destekte bulunmaz. Büyük annesi öldüğünde babasının yanında olmak yerine, onu en zor anında terk ederek geceyi arabasında geçirir. Sabah uyandığında ise çevresinde kendisinden başka kimsenin olmadığını fark eder. Her şeyin değiştiğini ve herkesin kaybolduğunu fark eden Armin’in ne yapacağına dair en ufak bir fikri yoktur. Dünyada tek başına kalan adam, hayatta kalabilmek için zorlu bir mücadele vermek zorundadır.

25 Ekim - Alexandria… Why? (1979)

Filmde İkinci Dünya Savaşı sırasında kozmopolit İskenderiye'de yaşayan genç bir adamın, Hollywood'a kadar uzanan hayalleri ile mensup olduğu orta sınıfın kısıtlamaları arasındaki yaşamı anlatılıyor. O, savaşın dehşeti ve yaşamın ağırlığı arasında hayatın anlamının nerede olduğunu merak eden yeni bir Hamlet olmaya çalışıyor.

26 Ekim - The Bacchus Lady (2016)

65 yaşındaki So-Young, yaşlı erkekler için fahişelik yaparak geçinir. Ancak bir gün eski müşterilerinden birisi ondan kendisini öldürmesini rica eder. Bu görevi kabul eden So-Young, bundan sonrasında hep aynı teklifi alacaktır.

27 Ekim - Masumiyet (1997)

Namus cinayeti nedeniyle girdiği hapishaneden çıkan Yusuf amaçsız bir hayata sahiptir artık. İzbe bir pansiyon köşesinde yolu Bekir ve Uğur’la kesiştikten sonra hikayedeki tüm kişilerin hayatlarını derdinden sarsan hadiseler yaşanacak, herkes kendi masumiyetinin peşinden gidecek; bu seçimler de hepsinde derin yaralar açacaktır. Uğur güçlü bir hayat kadınıdır, Bekir ise ona saplantılı bir adam. Fakat Uğur'un gönlünde Zagor vardır... 

Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz’un, izlendikten sonra hafızalardan uzun bir süre silinmeyen etkileyici filminin başrollerinde Derya Alabora, Güven Kıraç ve unutulmaz tiradıyla hafızalara kazınan Haluk Bilginer var. Yapım vizyona girdiği yıl ayrıca Antalya Film Festivali’nde 4 tane Altın Portakal almış, Altın Koza Film Festivali’nde de 4 ödüle layık görülmüştü.

28 Ekim - Closed Curtain (2013)

Deniz kenarındaki evinde tüm perdeleri kapalı ve sadece köpeğiyle birlikte yaşayan bir yazar, dünyadan yalıtılmış bir hayat sürmektedir. Ancak huzur ve yalnızlığı, beklenmedik bir gece vakti polislerden kaçan bir kadının evine sığınmasıyla bölünür. Kadının evden ayrılmak istememesi, yazarın hayatında köklü değişimlerin başlangıcı olacaktır.

29 Ekim - Susuz Yaz (1963)

Ege'nin kurak topraklarındaki köylerden biri... Su sıkıntısı çeken köy halkı, yaşayabilmek için suya, su içinse su kaynaklarını arazisinde bulunduran Osman ve Hasan isimli kardeşlere muhtaçtırlar. Ağabey Hasan her zaman açgözlü ve hırslı olan taraf olmuştur. Köylülerin yakarışlarına rağmen bir damla bile su vermeyi kabul etmez. Haliyle işler fazlasıyla değişir. İyi yürekli Osman ise ağabeyinin zıttıdır. Bu genç adam ağabeyinin hırsı ve hataları nedeniyle hapishaneye dahi düşecek, aile yapısı yerle bir olacaktır. 

Susuz Yaz, içerisinde barındırdığı kuvvetli siyasi taşlamaları ile politik sinemamızın az sayıdaki örneğinden biridir. Ülkemizde uzunca süre gösterimi yasaklanan yapıt Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü kazanarak olağanüstü bir başarı göstermiştir.

29 Ekim - Faces Places (2017)

60 yılı aşkın bir süredir sinemadan fotoğrafa, video yerleştirmeden heykele yapıtlar üreten 88 yaşındaki efsane Agnès Varda, İstanbul’da da “Şehrin Kırışıklıkları” projesiyle duvarlara yapıtlar bırakan genç JR ile birlikte Fransa’nın köylerini gezdi. İkili halkla sohbet etti, fotoğraflar çekti, çektikleri fotoğrafları sergiledi. Ayrıca dost olup birbirlerini daha iyi tanımaya da çalıştı. Mekânlar ve Yüzler, iki çok özel sanatçının sanat, yaş almak, paylaşmak ve gezmek hakkında ürettikleri bir film.

31 Ekim - Metropolitan (1990)

Orta sınıf bir Princeton öğrencisi olan Tom, gençlerin sosyeteye tanıtıldığı dönemde kış tatilini evinde geçirir. Bu esnada burjuva kesiminden bir arkadaş grubuyla tanışan Tom, gruptaki Audrey'den etkilense de eski sevgilisi Serena'ya olan duygularıyla da yüzleşir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Kült Filmlerden Modern Başyapıtlara! İşte MUBI'nin Eylül Ayı Programında Yer Alan Birbirinden Şahane Filmler
Merak Duygusunu Arşa Çıkaran IMDb'ye Göre En Popüler 50 Gizem Filmi
Yıkım, Acı, Felaket! IMDb'ye Göre Tüm Zamanların En Popüler 50 Savaş Filmi

Popüler İçerikler

Yaş Farkı Olay Olmuştu: Su Burcu Yazgı Coşkun, Burak Deniz'li Dizi Hakkında İlk Kez Konuştu!
Ziraat Bankası'ndan Ortak Konut Kredisi: Gerçekten 10 Bin Lira Taksitle Ev Almak Mümkün mü?
Merve Taşkın Sevgilisinden Gördüğü Şiddeti Paylaştı: "Cinsel Organıma Tekmeler Atıyordu"